Jitske Van de Veire
Jitske is een rasechte powervrouw. Ze is de bosslady achter De Wakko Kapper in Gent, ze doorbreekt taboes op haar veelbesproken instagram, is woordvoerster bij Wel Jong Niet Hetero en heeft nog tal van andere projecten. Met 26 levensjaren op de teller lijkt Jitske zelfverzekerd door het leven te walsen. Maar de selflove die we vandaag te zien krijgen, ging niet altijd van een leien dakje. Ook zij worstelde met haar zelfbeeld en mentale gezondheid en ziet de bijzondere tijd waarin we nu leven als een grote uitdaging. Hier zijn haar overlevingstips.

Skype of bel met je vrienden en familie wanneer je kan en  maak er echt een date van. Ikzelf schrijf het zelfs op in mijn agenda. Zo heb je iets om naar uit te kijken.

Blijf bewegen. Ik probeer elke dag wat oefeningen te doen die mijn personal trainer op youtube heeft gezet. Op die manier heb ik ook een beetje beweging.

Persoonlijk is de grootste uitdaging rust vinden op werkvlak, aangezien het nu heel onzeker is. Ik besef dat dit een goed moment is om alles op een rijtje te zetten, om mijn creatieve flow terug te laten werken, om te tekenen, te schilderen, te lezen.. Dingen die ik de voorbije jaren amper heb gedaan omdat ik mezelf zo verloor in werken, werken en nog meer werken. Geniet van de tijd die je hebt.

Besef dat het een tijd is van elkaar terugvinden, elkaar missen, van leren loslaten en leren rustig worden.

Last but not least: ik neem voor alles wat ik doe mijn tijd, zelfs mijn koffie maken is nu een ritueel waar ik rustig van word. Doe maar op je gemak, je moet toch nergens naar toe.

Ga lekker uit de bol op Hot Stuff van Donna Summer

Siebe Hannosset
Siebe is een Intermittent Living Coach, hij was onder andere Sports Performance Coach bij Club Brugge en werkt met topsporters. Intermittent living is het re-integreren van acute stressoren zoals intensieve krachttrainingen, koude, hitte, dorst, honger, zuurstofprikkels… om op die manier opnieuw meer controle te krijgen over onze gezondheid en prestaties. Hij houdt zich dus hoofdzakelijk bezig met beweging, voeding, slaap en algemeen welzijn voor een betere gezondheid. We kennen allemaal de bekende zegswijze: een gezonde geest begint met een gezond lichaam. Drie tips van Siebe voor jou.

DISCLAIMER: Deze adviezen zijn geen covid19 -behandelingen, maar een directe winst voor je gezondheid. Tip 0 = Hou je aan de richtlijnen.

Pump up the volume
“When our pulse rarely rises during the day, pathology may start to set in.”
Een sedentaire leefstijl maakt je veel gevoeliger voor infecties. Des te belangrijker wordt het, bij verplicht thuis “zitten”, om fysiek actief te blijven en je hartslag regelmatig de hoogte in te krijgen via intensieve sitting breaks. Doorbreek dus elk uur je zittijd met een activiteit die de hartslag voldoende doet stijgen: 4 min squats, jumping jacks, push ups, sit ups,… of ga lekker uit de bol op Hot Stuff van Donna Summer.

Stay sharp and fast
Het risico om de hele dag door te eten uit verveling is des te groter als we thuis zitten. Het zal noch je productiviteit, noch je immuunsysteemwerking ten goede komen. Je maaltijdfrequentie daarentegen beperken en deze maaltijden binnen een beperktere tijdspanne eten, ook wel time restricted eating genoemd, helpt jouw lichaam om zichzelf te beschermen tegen infecties, doordat het aantal pro-inflammatoire immuuncellen sterk zal verminderen. Belangrijk bij time restricted eating is dat je drie volwaardige en evenwichtige maaltijden per dag eet. Veel groenten en wat fruit, aangevuld met eiwitten en gezonde vetten, zoals vis of gevogelte, eitjes, noten, avocado, etc. Hou een intermittent fasting ritme van 16:8 aan. Gedurende 16 uren niet eten, en daarna al je maaltijden binnen een tijdspanne van 8 uren eten.

Ice ice baby
Intermittent cold of kortstondige extreme koude versterkt ons immuunsysteem. 1x per week een ijskoud bad van 0-2°C zou ideaal zijn, maar met een dagelijkse koude douche ben je al op de goede weg. Start eventueel wat warmer, maar eindig je douche altijd koud. Het doel is 2-3 minuten onder 15°C. Koud douchen verhoogt bovendien de productie van noradrenaline en endorfine, waardoor je beter in je vel zit en je minder angstig voelt. Even uit de comfortzone, maar oh zo’n fantastisch gevoel nadien. Don’t worry, take a cold shower and be happy.

Marie Fe en Jake Snow
Marie en Jake reizen de wereld rond als beroep. De mooiste locaties, fantastische foto’s en prachtige filmpjes geven een indruk van een perfect leven. Wat Marie en Jake onderscheidt van de typische influencers is dat ze naast al de mooie dingen ook de moeilijke momenten en het harde werk tonen. Elke maandag doen ze bijvoorbeeld DoGood Monday op hun Instagram,waarbij ze geven aan liefdadigheid of een andere positieve actie ondernemen en ons aansporen mee te doen. Ze leven plantaardig, delen positiviteit met de wereld en leren graag manieren om productiever, gezonder en blijer te leven aan hun publiek. Ze spreken ook openlijk over mentale gezondheid en deelden dan ook graag hoe ze die zelf bewaken de dag van vandaag.

We houden ons aan gezonde routines omdat ons dat stabiliteit geeft. Het helpt onze dag efficiënt en mindful te structureren.

Elke ochtend starten we met onze eigen Miracle Morning. We doen onder andere aan journaling en schrijven op waar we dankbaar voor zijn, een positieve bevestiging en iets waar naar we uitkijken. Zo beginnen we onze dag bedachtzaam en verhogen we ons geluk door te appreciëren wat we hebben en te focussen op het goede.

Iets anders wat ons goed helpt is begeleide meditatie, wij gebruiken de app Headspace. Meditatie helpt ons stress te verminderen, negatieve dingen los te laten en onze gedachten voor even te minimaliseren door op onze ademhaling te focussen en onze gedachten stop te zetten.

Wat wij ook denken dat belangrijk is, is om hobby’s, activiteiten en routines te vinden die je echt graag doet, je helpen relaxeren en je goed doen voelen. Zeker in moeilijke tijden als nu is het belangrijk om zelfmedelijden te oefenen, te focussen op wat jij nodig hebt en om dingen die je goed, opgelucht en veilig doen voelen voorrang te geven. Je opkleden, je favoriete maaltijd maken, je lichaam en huid verzorgen, enz.

Dirk De Wachter
Dirk De Wachter is een bekende Belgische psychiater, hoogleraar aan Kuleuven en auteur. Hij schreef verschillende boeken waaronder het succesvolle Borderline Times en De kunst van het ongelukkig zijn. Sinds 2009 komt hij regelmatig in de media. Van liefde en geluk tot de algemene samenleving en vereenzaming. In een uitzending van Blijf In U Kot gaf meneer De Wachter al enkele gedachten mee die wij mogen gebruiken.

Mijn grootste angst is de vereenzaming van kwetsbare doelgroepen. Ouderen, psychiatrische patiënten, noem maar op. Het is belangrijk om zoveel mogelijk gebruik maken van de nieuwe media. Alle technologie die ons toch een beetje kan helpen om in verbinding te blijven met de medemens op een veilige manier, daar moeten we op inzetten. Het zal jezelf en de kwetsbare rond je alleen goed doen.

Bij mensen onder druk komt zowel het goede als het slechte naar boven. Er zijn mensen die zich egocentrisch gaan gedragen, kijk naar het hamsteren, maar er is ook een grote golf van solidariteit en ook creativiteit te zien. Focus dus op het positieve.

Vermijd dat angst de overhand neemt. Goede informatie herhalen en transparant bezorgen is dan ook belangrijk. Maar een klein beetje angst is niet verkeerd om de ernst van de situatie in te zien.

Koppels die plots samen thuis komen te werken bijvoorbeeld. Dat kan voor veel spanning en frustratie zorgen

Ingeborg Sergeant
Ingeborg is bekend geworden als zangeres en presentratice bij VTM. Sinds 1999 is ze echter werkzaam als docent yoga en meditatie. Ze richtte het centrum De Evolutie op dat, in haar woorden, mensen wil inspireren, ondersteunen en begeleiden naar onder andere innerlijke vrede en gezonde relaties. Je kan er aan Dru yoga doen en meditatie. Persoonlijke sessies zijn ook mogelijk, al worden die deze dagen weliswaar via ZOOM gedaan. Ook heeft ze elke dag tips in het Blijfinuwkot programma. Wij lijsten er enkele op die helpen om rust te vinden.

Ontladen is de eerste stap. Veel mensen zijn te gespannen om tijdens ademhalingsoefeningen goed tot rust te kunnen komen. Koppels die plots samen thuis komen te werken bijvoorbeeld. Dat kan voor veel spanning en frustratie zorgen. Ga dan in een verschillende kamer staan en adem stevig in en uit terwijl je klinkers zegt. Je mag je kwijt maken en al de frustraties er uit gooien.

Daarna komt opladen. Dat kan op verschillende manieren. Opladen zorgt dat het angstige en het piekergedrag aan de kant worden geschoven en het maakt ruimte voor rust en positiviteit.

Opladen kan door ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga. Je vindt verschillende begeleidende videos om te mediteren  op het youtubekanaal van Ingeborg. Bovendien heeft ze een site waarop ze verschillende soorten yoga begeleid. Helemaal gratis en open voor iedereen. De sessies duren ook maar zeven minuutjes.

Door Mare De Baerdemacker.

Ontdek nog meer artikels over ...