Heb je vanavond al iets gepland? Nee? Perfect. Want june. heeft zojuist je agenda gevuld! Door Corona en de bijhorende lockdowns zijn zowat alle activiteiten weggevallen. Hierdoor is er veel tijd om na te denken, té veel. Maandelijks gaan we op zoek naar jouw favoriete travel, food en lifestyle materiaal. We duiken in de wereld van films, muziek, podcasts en boeken om je de ultieme reiservaring te geven, vanuit je zetel dan nog wel! Deze week op het menu: De zoektocht naar jezelf.

Ook vanavond bevind ik me weer voor de televisie. Het is 20u ’s avonds en na een hele dag werken, wil ik eindelijk tot rust komen. Ik zie dat Blind getrouwd nog speelt, “pff, is dat nog altijd niet afgelopen?”. Netflix afspeuren dan maar… Of  zoeken naar iets nieuw? Sinds Corona heb ik de nood aan iets anders. Tijdens de lockdown heb ik ontelbare uren de tijd gehad om na te denken over wie ik ben en wie ik wil zijn. Nu wil ik weten hoe ik me moet veranderen. Ik zou weg willen, op reis. Maar de sleur van zoeken naar een goede film natuurlijk…

Dan schiet er me iets te binnen. Ik schrijf het op. Niet enkel voor mezelf maar ook voor jullie. Zodat jullie niet elke avond naar slechte soaps moeten kijken. Of zodat ook jullie niet als voyeurs in het leven van andere mensen hoeven te loeren. Een lijstje van films over het veranderen van jezelf, net zoals wij naar onszelf gezocht hebben in de lockdown. Films over de zoektocht naar je identiteit, die je vindt al wandelend of met de brommer, door jungle of woestijn. Het kan allemaal. Geniet ervan zou ik zeggen.

Into the wild (2007)

Into the wild mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Het is namelijk dé film als het gaat over reizen en zoeken naar jezelf. Ondanks het feit dat de film alleen te vinden is op Amazon Prime, moet je deze zien als je gek bent op reizen. Into The Wild vertelt het waargebeurde verhaal over Christopher McCandless, een student die na het behalen van zijn diploma zijn boeltje pakt en vertrekt. Hij verbreekt elke band met zijn verleden, ontdoet zich van alles en hitchhiket richting Alaska. We volgen hem op de voet en zien hem zoeken, zoeken naar zichzelf.

Na zijn dood in 1992 werd de bus waarin Christopher McCandless verbleef razend populair. Sinds 2020 is de bus weggehaald doordat verschillende trekkers erheen reisden door het pakkende verhaal. Het werd een soort pelgrimstocht maar niet zonder gevaar. Er waren jaarlijks vele ongelukken, waarvan sommigen dodelijk eindigden.

Everest (2015)

Een andere parel in dit lijstje is Everest. Everest vertelt het waargebeurde verhaal over de ramp in 1996 waar acht mensen stierven op de Mount Everest. Twee expeditieteams worden in deze film verrast door een plotse storm. Hierdoor wordt het een bikkelharde strijd om veilig af te dalen. Door middel van opgenomen telefoongesprekken tussen de gids van het team en zijn zwangere vrouw en getuigenissen van de overlevenden konden de makers de gebeurtenis reconstrueren.

De Mount Everest is met zijn 8848m de hoogste berg op aarde. Er zijn in totaal al meer dan 300 mensen verongelukt tijdens een beklimming van deze berg. De meesten werden nooit teruggevonden. De ramp in 1996 liet een impact na omdat het toen het dodelijkste seizoen was met 12 doden.

Jake Gyllenhaal en de Everest zijn te vinden op Youtube Premium (tegen betaling) en op Google Play.

Wild (2014)

Wat doe je als je in de knoop zit met jezelf? Cheryl’s (gespeeld door Reese Witherspoon) antwoord hierop is: wandel 17000 km. In dit waargebeurde verhaal word je meegezogen in het leven van Cheryl Strayed. Na jaren van te veel seks en overmatig heroïnegebruik, wil ze haar leven beteren. Impulsief en zonder enige ervaring pakt Cheryl haar trekrugzak in en start de Pacific Crest Trail, op zoek naar zichzelf.

Wild is beschikbaar op Disney+, Youtube Premium en Google Play.

Tracks (2013)

De verhaallijn is simpel: Eén vrouw, vier kamelen, een hond en een wandeltocht van 2700 km dwars door de Australische woestijn. Dit is het waargebeurde verhaal van schrijfster Robyn Davidson, prachtig vertolkt door Mia Wasikowska. Zij neemt ons mee door het schitterende Australië.

Tracks is te vinden op Youtube Premium.

Lola
Lola

Easy Rider (1969)

Na de neergang van de filmcensuur in 1968 rezen er heel wat nieuwe Amerikaanse regisseurs vanuit het donker. Dennis Hopper is hier een van, hij maakte in het hoogtepunt van de hippiecultuur de film Easy Rider. Naast seks, drugs en de jonge Jack Nicholson zien we hier het verhaal van twee hippie motorrijders die een groot deel van Amerika afreizen. In Easy Rider is er geen gearrangeerd script, geen liefdesverhaal, maar een film vóór jongeren en dóór jongeren. Wil je je vrij voelen, het gevoel hebben dat je de wereld aankan? Dan is deze film dé aanrader!

Easy Rider kan je zien op Youtube Premium.

Thelma and Louise (1991)

Een klein traantje weggepinkt bij het zien van deze film. In Thelma en Louise nemen actrices Geena Davis en Susan Sarandon je mee in de feministische/misdaad/inspirerende roadmovie. Om even de sleur van een slechte relatie te doorbreken, plannen vriendinnen Thelma en Louise een reis weg van huis. Wat aanvankelijk een rustig, relaxed tripje moest zijn, wordt een vlucht voor de politie wanneer Louise iemand neerschiet.

Kers op de taart: jonge Brad Pitt heeft een klein maar oh zo sexy rolletje in deze prachtfilm. Kijken kan op Youtube Premium en Google Play.

The way (2010)

“You don’t choose a life, dad. You live one.”

Heb je net als Tom Avery (Martin Sheen) nooit begrepen waarom mensen reizen? Deze film biedt je het antwoord. Tom en Daniel nemen je mee langs de route naar Santiago de Compostela, een pelgrimstocht van 800km naar het graf van apostel Jacobus. Doorheen de film zie je niet enkel de schoonheid van het reizen, ook toont hij op een heel integere manier wat reizen met je doet. The Way geeft de karakterevolutie van een aantal mensen weer, die elk hun reden hebben om de bikkelharde wandelroute af te leggen.

De film draait voornamelijk rond de relatie tussen vader en zoon, die niet al te best was. Vader Tom heeft nooit verstaan waarom zijn zoon Daniel zijn leven liever weggooit met reizen in de plaats van stabiliteit, settelen en werk. Wanneer Tom op een dag te horen krijgt dat Daniel is verongelukt terwijl hij de camino wandelde, besluit hij impulsief de route ook af te stappen. Op deze manier wil hij afmaken wat zijn zoon begon.

Er zijn meerdere routes die leiden naar het graf van apostel Jacobus, één van de 12 apostelen van Jezus. El Camino Francés is de bekendste. Hij start in de Pyreneeën van Frankrijk en jaarlijks volgen duizenden hikers de alom bekende Jacobschelp. Je kunt het Sint Jacobspad vinden op Amazon Prime, Google Play en Youtube.

A Walk in the woods (2015)

Als je na een stresserende dag eerder zin hebt in een fijne, luchtige film, dan is A Walk In The Woods een leuke afleiding. Deze film vertelt het verhaal van Bill Bryson (Robert Redford), een schrijver op leeftijd die na jaren reizen zijn zinnen gezet heeft op de Appalachian Trail, een wandelroute van meer dan drieduizend kilometer. Zijn vrouw (Emma Thompson) is hier minder gerust in en ze komen tot het besluit dat Bryson iemand meeneemt op zijn avontuur. Hierna volgen er in de film beelden van spectaculaire gebergtes, mooie uitzichten en twee uiterst contrasterende figuren die samen de loodzware route trotseren.

De film is te zien op Netflix, Youtube en Google Play

Door Lola Huylenbroeck.

Ontdek nog meer artikels over ...