Ratatouille
Naar goede gewoonte starten we met een echte klassieker: Ratatouille. Een animatiefilm hoeft niet altijd enkel voor kinderen te zijn. Dat bewees deze film maar al te goed. Het verhaal van Remy de rat die graag kok wil worden, heeft de nodige humor en is een fantastisch verhaal. Bovendien zou je al de gerechten die passeren zo van je scherm willen eten. Wist je dat er een youtubekanaal bestaat waarin ze gerechten uit films en series exact namaken? Verslavend om te kijken en leuk als je het zelf eens wilt proberen! Helaas heeft Netflix Ratatouille verwijderd in december, maar toch kon deze film niet ontbreken in mijn lijstje. Je kan de film bijvoorbeeld wel huren op Youtube voor 3,99€.

Street food: Asia
In België hebben we weleens een ijskar of een misschien zelfs een wafelventer. Maar veel streken nemen hun streetfood veel ernstiger dan wij. In Azië is er bijvoorbeeld een hele cultuur aan verbonden. Deze serie toont in negen afleveringen verschillende uithoeken van Azië en hun streetfoodcultuur. In Bangkok is er zelfs een vrouw die een Michelinster kreeg voor haar streetfood! Zeker het bekijken waard dus.

The Restaurant
Een Zweedse serie over een populair familierestaurant in 1945. Tijdens de oorlog was het moeilijk om het restaurant overeind te houden en terwijl Zweden vol vreugde is na het einde van de oorlog, probeert deze familie het hoofd boven water te houden. Momenteel zijn er al  twee seizoenen beschikbaar, een derde is onderweg.
Kijk je liever een Vlaamse variant? Dan is de serie Amigos aan te raden. De serie gaat over een bende ex-gedetineerden die samen een restaurant starten om op het rechte pad te blijven. De volledige reeks staat op VTM Go. Je moet wel een gratis account aanmaken om te kunnen kijken.

Een feel good combinatie van eten en design

The Game Changers
Een controversiële documentaire over plantaardig eten. The Game Changers zet je zeker aan het denken over het consumeren van vlees en andere dierlijke producten. Maar wees gewaarschuwd, de testen in de documentaire zijn (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Verruim je kennis, het is zeker het kijken waard, maar neem alles met een korreltje zout.

Ugly delicious
Een serie waarbij er in elke aflevering een ander veel gegeten product in de Amerikaanse cultuur in de kijker staat. In de eerste aflevering gaat het bijvoorbeeld over pizza. Presentator en chef-kok David Chang gaat daarvoor op zoek naar mensen die het gerecht op verschillende manieren bereiden. De geschiedenis en cultuur van het product wordt ook uitgebreid uitgelegd in de aflevering. Ontspannende en eerlijke televisie waar je nog het een en ander van leert ook.

Restaurants on the Edge
Een feel good combinatie van eten en design. Drie experts gaan op bezoek bij restaurants van over heel de wereld met fantastische uitzichten, maar minder fantastisch eten. Samen geven ze het restaurant en de keuken een complete make-over om meer in de lokale cultuur te passen en zo terug rendabel te worden.  Ze bezoeken restaurants van Malta tot Hongkong. Zes afleveringen lang gegarandeerd geluk.

Somebody feed Phil
Regisseur Philip Rosenthal trekt de wereld rond om verschillende keukens te ontdekken. De serie is gefocust op humor en een beetje op eten. Philip is een grappige kerel en maakt dan ook behoorlijk wat mee. Rondreizen en eten, klinkt toch als een echte droomjob? Je kan momenteel al seizoen één en twee zien, goed voor twaalf afleveringen. Netflix laat momenteel ook nog een derde seizoen maken.

Zumbo’s just desserts
Als rasechte zoetebek vond ik deze show fantastisch. Een wedstrijd geleid door master-dessertmaker Adriano Zumbo met de nodige spanning, suiker en af en toe wat traantjes. Twee seizoenen lang kan je je verlekkeren op al die heerlijke desserts of grote fiasco’s die worden gemaakt. De twee die op het einde van elke aflevering het slechts scoorden moeten een Zumbo-test doen, een creatie van de dessert-master namaken. Extra tip: Neem een blad en geef zelf punten aan de kandidaten, voorzie het van het nodige commentaar en hoop dat ze het met je eens zijn.

Eat pray love
Deze must-see mocht natuurlijk ook niet ontbreken. De memoires van Elizabeth Gilbert, gespeeld door Julia Roberts, gaat over het leven, eten en reizen.  Ze verbleef vier maanden in Italië voor het eten, drie maanden in India om te bidden en dan nog eens vier maanden in Indonesië om liefde te vinden. Elizabeth Gilbert trouwde in 2007 met de liefde van haar leven die ze daar vond. Real-life spoiler alert: Helaas zijn de twee niet langer samen, maar laat dat zeker het verhaal en de film niet verpesten!

Door Mare De Baerdemacker.

Ontdek nog meer artikels over ...