(+) Frank Van der Auwera

In een overzicht of lijst hoop je nooit een sprong in het ongewisse te moeten maken, een val in het duister, een naam waar geen cijfer maar een ordinair kruisje voor staat. Gelukkig tovert een toetsenbord zo’n kruis om in een plusje, want dat is wat we willen doen: eer betuigen aan een van de grootste wijnjournalisten die de voorbije decennia in ons land leefden. Frank Van der Auwera was proever, schrijver, chroniqueur en zal wellicht nog het meest herinnerd worden om zijn onsterfelijke reeks gidsen over de 300 beste wijnen onder de 10 euro. De auteur is niet meer, maar zijn legacy zal blijven voortleven in de ogen en op de papillen van de vele duizenden mensen voor wie hij een blijvende inspiratie vormde. Requiescat in vinum, Frank.

30. Bruno Vanspauwen

Naarmate we de hogere regionen in onze lijst met foodies bereiken, proberen we niet lichtzinnig om te springen met epitheta als ‘legendarisch’ of ‘exemplarisch’, want dat is wat onze gekroonde hoofden vast zelf niet wensen. We weten wél dat restaurantrecensies nog steeds als zoete broodjes verorberd worden, en dat ook de meest gevierde chefs reikhalzend (en soms ook een beetje beducht) uitkijken naar de komst van bijvoorbeeld Bruno Vanspauwen, die wekelijks erudiet, eloquent en met kennis van zaken over zo’n bezoek schrijft. Vanspauwen doet dat in de krant De Standaard, en verschaft al jaren vier bordjes aan die eethuizen die zijn volledige goedkeuring verdienen.

29. Armand De Belder

Het is niet minder dan een schande dat de brouwerijen van ambachtelijke geuze en kriek enkel bij connoisseurs in binnen- en buitenland bekend zijn. Zo gaat het helaas vaak: voor een praline van Pierre Marcolini (niet in deze lijst wegens dit jaar enkel Vlaamse editie) wordt in steden als Tokio een spreekwoordelijke nier geschonken. Armand De Belder is de peetvader van de lambiek en zowel als ondernemer als brouwer bij 3 Fonteinen een stichtend voorbeeld voor de kwaliteit en faam van het Belgische bierpatrimonium. Een van de grootste seigneurs in ons overzicht.

28. Gido Van Imschoot

Als een leven lang leren de opdracht was, dan zat Gido Van Imschoot decennia geleden op de eerste rij toen die opdracht werd uitgedeeld. De van oorsprong Veurnenaar schopte het achtereenvolgens tot Maître Sommelier en Vins de France en Wereldwijnmeester, en haalde in 2002 nog het prestigieuze Advanced Certificate bij de Wine & Spirit Education Trust in Londen. Tien jaar later werd hij nog Europees Ambassadeur van de Champagne. Gido schreef ook acht wijnboeken, begeleidde wijnreizen voor het Davidsfonds en was jarenlang stagecoördinator en verantwoordelijke wijnen in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge. Hij inspireerde duizenden jongeren en volwassenenen om de wijnen van de wereld in alle nederigheid beter te leren kennen.

foodies
Gido Van Imschoot
Armand De Belder
Bruno Vanspauwen
Sofie Vanrafelghem
foodies
Frank Fol

27. Dries Corneillie

Als piepjonge stagiair in de driesterrenzaal van Hertog Jan in Zedelgem ontpopte Dries Corneillie zich tot publiekslieveling van de foodies, en charmeerde hij jong en oud door zijn onbevangen aanpak, wijnkennis en open blik op wat een wijn echt goed maakt. Die ervaring nam hij vervolgens mee naar de restaurants Boury en De Jonkman, waar hij nu sommelier is. Corneillie stapte tijdens de pandemie ook in een wijnbedrijf met Benoit Couderé, die voorheen in De Karmeliet en voor een grote warenhuisketen werkte. Enkele maanden geleden schopte hij het op zijn 28ste tot Beste Sommelier van België, een titel die je maar één keer in je carrière kan krijgen.

26. Sandra Bekkari

Het succes van televisiechefs is in België een relatief recent fenomeen, zeker in combinatie met de publicatie van kookboeken en allerlei keukenaccessoires en andere parafernalia. Laten we zeggen dat Etienne Cocquyt en Marc Paesbrugghe de didactische pioniers waren, en dat de overgang naar infotainment werd gemaakt met Herwig Van Hove, Frank Fol en later Piet Huysentruyt. Terwijl Jeroen Meus de koning van de VRT-vooravond blijft, doet Sandra Bekkari dat tien minuten vroeger op de commerciële omroep VTM. Bekkari is geen geschoolde chef, maar haalt haar methode en stijl vanuit een holistische kijk op een gezond, slank en energiek leven.

25. Sofie Vanrafelghem

Voor mensen als Sofie Vanrafelghem is het spreekwoord ‘vechten tegen de bierkaai’ uitgevonden. Al voelt zij zich vast af en toe ook de eenzame roepende in de woestijn. De beste biersommelier van ons land is geen sant in dit land, en dat is jammer. Zij is de grootste ambassadeur die België zich kan voorstellen als het over het verdedigen van ambacht en onafhankelijkheid gaat. Tijdens de gezondheidscrisis liet ze haar volgers door middel van Facebook live elke vrijdagavond nieuwe bieren ontdekken. Ze is nooit bij de pakken blijven zitten en bleef, haar missie getrouw, vechten voor de kwaliteit en de uitstraling van onze bieren. Zeer onderschatte persoonlijkheid en grande dame van de Belgische gastronomie.

Dries Corneillie
foodies
Sandra Bekkari

24. Frank Fol

De reeds eerder genoemde Frank Fol verdween na zijn passage op de toenmalige BRTN met het programma MondFol en de jojoënde Michelinster in het Leuvense Sire Pynnock een beetje op de achtergrond, maar dat was maar schone schijn. Achter de schermen bleef hij de droom najagen om meer groenten (en fruit) op de menukaarten van eerst België, dan de Benelux en tot slot de hele wereld te krijgen, zonder daarom per se een vegan levensstijl na te streven. Hij is daardoor een van de grote inspiratiebronnen en ontdekkers van bijvoorbeeld een Seppe Nobels, en brengt met zijn organisatie We’re Smart World elk jaar een green guide uit, waarin hij de beste groenterestaurants ter wereld bekroont. Hij is daarmee voorloper van meer gerenommeerde gidsen als Gault&Millau en Michelin, die pas jaren nadien meegingen in die beweging. Frank Fol was zijn tijd ver vooruit, en dat speelde helaas niet altijd in zijn voordeel.

23. Nick Bril

Uitleggen waarom Nick Bril een van de meest invloedrijke chefs én foodies van Vlaanderen is, is niet meteen eenvoudig zonder de naam Sergio Herman te noemen, al zijn beide chefs op nogal wat vlakken uit elkaar gegroeid. Zijn keuken in The Jane is natuurlijk voor een stuk schatplichtig aan de jaren die hij onder de hoede van Herman in Oud Sluis doorbracht, maar de dertiger ontwikkelde een eigen stijl van rock ’n roll, die dicht aanleunt bij de avantgarde, eigentijdse kunst en het design. Bril is nog altijd deejay, en vergelijkt graag beide uitingen van entertainment. ‘Mensen pleasen, dat zit in me. Unieke momenten en een geweldige sfeer creëren, zijn zowel tijdens het koken als het platendraaien onmisbaar. Wereldwijd een van de meest genoemde en geroemde chefs die in België actief zijn.

22. Rani De Coninck

Als een kat met meer dan één leven slaagde Rani De Coninck er de voorbije jaren in zich helemaal terug op het voorplan te werken, niet het minst door een opvallende passage in De Slimste Mens ter Wereld die haar dagelijkse radioshow op zender Joe extra accentueerde. De Coninck is bovenal altijd waarachtig en authentiek gebleven, en combineert die bravoure met een stevige scheut humor en relativeringsvermogen. Haar boek Goed Plan was een onverwacht groot succes omdat het tegemoet kwam aan de vragen van al dan niet klassiek samengestelde gezinnen die met dezelfde problemen kampten als zijzelf: Hoe breng ik in vredesnaam eten op tafel? Wel, door goed vooraf te plannen. Bijzonder intelligente, charismatische en charmante personality.

21. Angus Wittevrongel

Neen, in de top 50 hoeven we niet alleen BV’s of sterrenchefs te bekronen. We hebben net zo goed een zwak voor mensen die al jaren achter de schermen vechten voor hun stiel en ambacht, en dat weten te spekken met een gezonde dosis koopmansgeest. Vishandelaar en restaurantuitbater Angus Wittevrongel is een van de grootste ambassadeurs van de vis uit de Noordzee en een man die er bijgevolg prat op gaat énkel vis te eten. Zijn handel in Sint-Idesbald is een luilekkerland vol verse vis en bereide koude en warme gerechten die je op niet zo gek veel andere plekken in het land terugvindt, en het restaurant (Julia Fish and Oysterbar) een schoolvoorbeeld van een moderne visbistro waar alleen de topkwaliteit van het product geldt. Angus, men zou u moeten klonen.

foodies
Rani De Coninck
foodies
Nick Bril
Angus Wittevrongel

Ontdek nog meer artikels over ...