40. Femke Vandevelde

Als jonkie beeldenstormde Femke Vandevelde zich een weg door het bos van vastgeroeste white old male boekenrecensenten, met een flair die het aura van alle hippe damesbladen oversteeg. Na haar passage als hoofdredacteur van Venuez werd ze lid van het culinaire team bij De Morgen, waar zij graag en goed en doorgaans met een positieve blik restaurants fileert. Ook hier is ze de vreemde vrouwelijke eend in de bijt (pun intended), de meeste critici zijn mannelijk met een wijkende haarlijn.

39. Hannah Van Ongevalle

In 2014 werd Hannah Van Ongevalle verkozen tot beste Belgische bartender en hoorde ze volgens wie dat kon weten tot de beste 12 mixologen van de hele wereld. Haar domein reikt intussen veel verder dan de speakeasy in Knokke-Heist, The Pharmacy, waar het spreekwoordelijkerwijs allemaal begon en die intussen door zus Noa wordt gerund. Broer Ran won dan weer de allesbepalende Bacardi Legacy-wedstrijd. Hannah is vandaag vooral met The Motel bezig, een creatieve culinaire plek waar zij haar kwaliteiten perfect blendt.

38. Tom Ieven

Een uitstekend sommelier is niet alleen een wijnkenner, maar ook een charmante gastheer of gastvrouw, een mensenkenner, filosoof en psycholoog in één. Hij of zij weet de sfeer aan tafel perfect aan te voelen en het juiste moment te kiezen om soms met humor, soms met messcherpe kalmte een wijn te beschrijven op zo’n manier dat de gast dat fijn vindt. De Limburger Tom Ieven beheerst dat amalgaam aan kwaliteiten als geen ander. Het maakt hem de uitgelezen sommelier voor het Hof van Cleve***, waar het succes al langer dan gisteren schuilt in die unieke en perfecte mix van gastvrijheid en goedgemikte knipogen.

37. Manon van Aerschot

Foodblogs hebben dan misschien hun allerbeste jaren achter de rug, de foodbloggers zelf hebben dat allerminst, al worden ook zij verplicht te professionaliseren of in een bepaalde niche te gaan werken, of samenwerkingen aan te gaan met commerciële partners. Dat is niet vreemd of erg, voor de zogenaamde gratis recepten van Jeroen Meus passeren productiehuizen ook langs de kassa, en ontvangt de openbare omroep overheidsgeld. Macaron Manon is een van de meest standvastige foodblogs in Vlaanderen, en maakster Manon van Aerschot is ook nog auteur van boeken als Alle Dagen Feest en Alle Dagen Vakantie. Verdiende 37 in de lijst met foodies.

(Lees verder onder de foto’s.)

Hannah Van Ongevalle © Robin Joris Dullers
Tom Ieven
Foodies
Manon Van Aerschot

36. Alice Bown

Als leading PR-lady van de wijn- en spiritswereld heeft Alice Bown een onderschatte invloed op veel wat geschreven en verteld wordt in België. Ze heeft o.a. grote merken als de Union des Grands Crus de Bordeaux, de Symington Family Estates, Rueda, Don Papa Rum en Plaimont onder haar hoede, maar doet ook PR voor de topchocolatier Pierre Marcolini en Royal Belgian Caviar. Bown is efficiënt en perfect tweetalig, werkt extreem hard en combineert al dat werk met haar moederschap. Verdiende nummer 36 in onze hotlist met foodies.

35. Jan Scheidtweiler

De erudiete en voor het overige erg bescheiden topjournalist Jan Scheidtweiler verstaat de kunst van de discretie als het over het recenseren van restaurants gaat. Voor De Tijd schrijft hij verder bijzonder interessante en gefundeerde verhalen over de wereld van voeding en gastronomie. Scheidtweiler is naar onze smaak een van de enige echte ‘onderzoeksjournalisten’ in de culinaire sector, hij ontleedde de werkelijke prijs van een fine dining maaltijd en schreef in het verleden onder de noemer ‘Weet wat je eet’ ook erg gesmaakte columns over eten voor VAB-Magazine. Een van de foodies pur sang.

34. Amylia De Schepper

De meeste bloggers in dit land, ook in culinaire sferen, moeten hun schrijfsels en kooksels met een min of meer vaste dagtaak combineren. Dat zorgt voor zekerheid en financiële stabiliteit. Amylia De Schepper, van de blog Cookameal, harmonieert het jonge moederschap met een drukke baan bij een bekende bank én een continue stroom van recepten, blogberichten en Instagramposts, die verder ook voorzien worden van zeer degelijke en voorbereide fotografie. Het lijkt haast te veel voor één persoon. De Schepper publiceert tot slot ook nog een bijdrage in De Zondag. Wat een wonder van een vrouw, zong Stef Bos.

33. Johan Ghysels

Met Johan Ghysels (Uitgeverij Lannoo) bekronen we een van de meest invloedrijke mensen in de Belgische (en gedeeltelijk ook Nederlandse) uitgeverswereld. Zijn naam komt niet voor op achterplatten van boeken, en hoogstens zul je hem af en toe aan het woord zien en horen tijdens boekvoorstellingen van zijn geliefkoosde auteurs. Maar als vroeger of recent uitgever van o.a. Piet Huysentruyt, Pascale Naessens, Seppe Nobels en Loïc Van Impe trekt hij achter de schermen aan de touwtjes van de hoeveelheid kookboeken die bij u thuis op het schap staan. Ghysels zag decennia geleden de kookboekenhausse aankomen, duwde door wanneer het kon en temperde wanneer het moest.

32. Caroline Muller

Haar naam is nog niet wereldbekend in Vlaanderen maar haar blog en haar alter ego Veggie Wayfarer zijn dat intussen wel al. Caroline Muller is in se een travelblogger, maar ze doorspekt haar verhalen en (overigens) wonderlijk mooie fotografie met hotspots voor veggie foodies. Op die manier is zij een stichtend voorbeeld voor de steeds groeiende veggie community in dit land, die ook op trip in binnen- en buitenland wel een keer wat anders willen dan een bord met biefstuk met sla waar de kok haastig het biefstuk heeft afgehaald alvorens het te serveren. Zeer veelbelovende jonge topper.

31. Guido Francque

In alles wat hij de voorbije vijftig jaar (of zo) ondernam, was Guido Francque een tedere rebel. Nooit te beroerd om een paar heilige huisjes omver te werpen, en dat leverde hem in het ‘wereldje’ meer vijanden op dan vrienden. Zijn rijk gevulde carrière bracht hem langs tophotels en -restaurants, en alles bij elkaar zouden we daardoor vergeten dat Francque een van de meest eminente wijnkenners van het land is. Hij beïnvloedde in een bekende hotelschool tientallen, wellicht honderden jongelui met zijn wijnkennis en filosofie van duurzaamheid en doet dat laatste nu hoofdzakelijk in opdracht van een hotel- en restaurantbedrijf in De Haan. Een voorbeeld voor vele jonge foodies.

Foodies
Femke Vandevelde
Alice Bown
Foodies
Guido Francque © Davy Coghe
Foodies
Amylia De Schepper
Caroline Muller

Ontdek nog meer artikels over ...