Er zit iets in het repetitieve patroon van mandala’s dat me rust brengt. En dat blijkt niet zo gek, het doel van deze geometrische figuren is om voor meer concentratie te zorgen tijdens een meditatie. Ze worden al van oudsher gebruikt in het boeddhisme. Die concentratie ervaar ik zelf heel goed. Als ik me neerzet om een mandala in te kleuren, vliegt de tijd om. Opeens ben ik een uur verder, zonder dat ik doelloos heb zitten scrollen op Instagram.

Zelf ben ik niet het grootste tekentalent, daarom ga ik voor de kleurboeken waar ik de mandala’s alleen nog moet inkleuren. Maar als je rust vindt in het tekenen, is dat natuurlijk een perfecte eerste stap! Vanuit de losse pols, of mét behulp van tools om een mandala te tekenen, dat kan ook. Misschien ligt er nog wel een mandaladesigner in de speelkamer van de kinderen in huis, of een kleine spiraaltekenset. Zo’n sjablonen en designers maar ook de kleurboeken voor volwassenen zijn makkelijk online te bestellen. En als de winkels binnenkort terug opengaan, hoef je alleen maar de dichtstbijzijnde Action binnen te lopen om kleurboeken en het nodige kleurmateriaal te halen. Het kleurboek dat ik zelf gebruik heet ‘Mandala’s inkleuren en het stiltecentrum in jezelf ontdekken’ van Marianne Klooster. Ik kocht het op een hobbybeurs jaren geleden, maar het is makkelijk te vinden op Bol.com en anders vraag je even in je Facebookgroep van je gemeente of stad waar je alles in de buurt kunt vinden.

Een goede raad: laat het los, dat probeer ik ook steeds weer

Als je de mandala’s zelf getekend hebt of als je de kleurboeken zelf gekocht hebt, is het tijd voor mijn favoriete deel. Het inkleuren van de tekening. Ikzelf ben een fan van stiften, omdat ik hou van de felle kleuren die je door stiften makkelijker krijgt dan door kleurpotloden. Ook hier is er geen juiste of foute keuze en je hebt zeker nog wel ergens stiften of kleurpotloden rondslingeren van vroeger. De stiften die ik gebruik zijn de Twinmarkers van Decotime van bij Action, het zijn zeker niet de duurste stiften van allerhoogste kwaliteit maar ze werken prima voor mij. De stiften hebben een dubbel einde met een dunne punt aan de ene kant en een dikke punt aan de andere kant. Eerlijk gezegd gebruik ik de dikkere punt die eruitziet als een markeerstift nooit, denk zeker niet dat een stift met een dubbel einde dus onmisbaar is. Wel is het belangrijk om te letten op stiften met inkt gebaseerd op water of alcohol omdat je hierdoor veel minder lijnen op het papier ziet. Ook deze stiften en kleurpotloden zijn makkelijk online te vinden als je er thuis geen hebt.

Eens je de juiste materialen in huis hebt, kan je aan de slag. Nog een kleine tip: als je stiften gebruikt voor het inkleuren in een kleurboek, vergeet dan zeker niet om een vel kladpapier onder de tekening te leggen. De stiften drukken namelijk door, maar het vel papier houdt de andere tekeningen in je kleurboek mooi.

Vroeger kon ik me trouwens frustreren in het feit dat mijn ingekleurde mandala’s er niet allemaal even perfect uitzagen. Ik kon er niet tegen als ik een tikje buiten de lijntjes kleurde. Maar wat maakt het uit dat niet iedere mandala er perfect uitziet? Een goede raad: laat het los, dat probeer ik ook steeds weer. Het leven is al stressvol genoeg, nu zeker.

Door Chloé Stouten.

Ontdek nog meer artikels over ...