Sandrine en Julien trokken vorig jaar met hun twee dochters naar Portugal. Toen Julien tien jaar geleden een thesis schreef over een zelfvoorzienende ecovillage, wilden ze niets liever dan dit project omtoveren tot realiteit. Beetje bij beetje bouwen ze samen aan een groene thuis voor zichzelf en voor anderen.

Terramadome is het project waar Sandrine en haar gezin de laatste tien jaar hart en ziel hebben ingelegd. Met dit project, dat ze met behulp van vrijwilligers volledig zelf uit de grond stampen, willen ze eender wie verwelkomen die wil herbronnen, een leuke tijd wil beleven of een duurzame manier van leven wil ontdekken. De bedoeling is dat zijzelf of andere experten workshops geven over hoe je bijvoorbeeld zelf kaas of zeep maakt, hoe je aan aquaponica of bijenteelt doet, en nog zoveel meer.

‘In Terramadome doen we er alles aan om onze mooie planeet te respecteren.’ Sandrine probeert de lijn op zoveel mogelijk manieren door te trekken. Alle producten zoals zeep, shampoo en olijfolie worden ter plaatse geproduceerd. Dankzij de moestuin eten ze lokaal en seizoensgebonden, en verse honing halen ze bij de plaatselijke imker. Wat het gebruik van materialen betreft doen ze een beroep op een maximum aan ecologische grondstoffen zoals de aarde van hun eigen bouwgrond gecombineerd met klei en hooi om plamuursel te maken. En de verf is op basis van limoenen.

Over ten laatste drie jaar hopen ze hun ecodorp te openen. Daarmee willen ze aan de wereld tonen dat het perfect mogelijk is om met een hart voor de natuur te leven zonder het geitenwollensokken type te zijn. Als groene diehards met een hart voor de samenleving.

In een Slow Cabin zul je wel een klok vinden, maar die staat stil

Back to the essentials: onthaasten met Slow Cabins
Geen tijd om helemaal naar dit duurzame oord in Portugal te reizen? Xavier Leclair kwam met dé oplossing voor de drukke stedeling die aan de dagelijkse drukte wil ontsnappen. Met de zelfvoorzienende ‘off the grid’ ecohutjes die op een onontdekte parel in de natuur worden geplaatst, opent hij de deur naar het nieuwe luxeproduct: stilte.

‘Time off, for the always on’, dat is het idee om in onze drukke en snelle maatschappij de tijd letterlijk even stil te zetten. Want in een Slow Cabin zul je wel een klok vinden, maar die staat stil. Het prikkelarme interieur op basis van hout en functionele designs laat je harmoniseren met de natuur. De cabin staat alleen, zo heb je geen last van buren, hooguit een eekhoorn die een noot op je hoofd laat vallen.

Is het een oplossing voor ons klimaatprobleem? Wel ja, de natuur zelf gaat het probleem niet oplossen, dat doet de wetenschap. Daarom beroept Slow Cabins zich op de expertise van universiteiten om zo weinig mogelijk impact te hebben op de natuur. Ze maken gebruik van zelfvoorzienende technieken, denk maar aan een droogtoilet. Daarbij zijn twee scheidingssystemen voorzien, je weet wel voor de kleine en de grote boodschap. Die laatste wordt opgevangen in een biodegradeerbare zak en gaat nadien mee op de composthoop. Of een douche met gefilterd regenwater, zonnepanelen, biologisch afbreekbare zeep, groenten van bij de boer die even verderop woont. Je kan het zo groen niet bedenken!

Toerisme verduurzamen, dat doen we samen!
Vanuit Denemarken waait het over naar ons land en naar de rest van de wereld! Green Key is dé sleutel naar duurzaam toerisme over de hele wereld! Met dit initiatief worden uitbaters van toeristische activiteiten beloond voor het steentje dat ze bijdragen aan een sociaalecologisch rechtvaardige samenleving. Door onder andere hotels met een Green Key label op de kaart te zetten, vinden toeristen gemakkelijker hun weg naar milieuvriendelijke toeristische bedrijven.

‘Green Key pleit voor duurzaam toerisme, want dat heeft niets dan voordelen’, aldus Eveline De Reu, educatief medewerkster en project manager van Green Key Vlaanderen. Op economisch vlak verlaagt het je bedrijfskosten en ben je de toekomstige regelgeving een stapje voor. Sociaal gezien verstevig en ondersteun je de relaties met klanten en partners die dezelfde ingesteldheid hebben! En wat het milieu betreft, ja dat spreekt voor zich: je zet de eerste stappen naar een duurzame toeristische sector die ons erfgoed en onze grondstoffen beschermt!

Accommodaties die de Green Keyladder beklimmen, komen terecht in een netwerk waarin ze ervaringen kunnen delen, waarin ze verenigd en ondersteund worden. Met de steun van Toerisme Vlaanderen en in Vlaanderen gecoördineerd door GoodPlanet Belgium is Green Key ondertussen uitgerold tot de grootste familie binnen de toeristische labels in Vlaanderen. ‘Elk jaar zien we een stijging omdat uitbaters meer en meer overtuigd raken van de economische, sociale en milieuvoordelen.’

Soms kun je een heel gezin of zelfs een heel dorp helpen door bij hen te slapen

Eye-opener: betekenisvol reizen
Sinds januari 2019 is Purpose Lab de inspiratiebron voor wie bewuster wil reizen. Want Purpose Lab doet onderzoek op het gebied van verantwoord toerisme. En op basis van die onderzoeken ontwikkelen ze concepten, workshops, campagnes en presentaties. Het kloppende hart achter het lab is travel- en lifestyle-trendwatcher Tessa aan de Stegge (foto). Ze adviseert bedrijven en bestemmingen over de nieuwste trends en probeert zo haar levensmotto te delen: ‘Don’t hate what you don’t understand’, want het is niet eenvoudig om veranderingen toe te passen, maar wel noodzakelijk om een verantwoorde manier van reizen én leven te omarmen.

Bij Purpose Lab gaat het niet alleen over het ecologische aspect. Het is ook belangrijk om verantwoord te reizen, in de brede zin van het woord. Dat wil dus zeggen dat je ook rekening houdt met economische en sociale aspecten. ‘In meer dan de helft van de arme landen is toerisme de primaire bron van inkomsten. Vliegen vervuilt dan misschien de wereld, maar als we dat niet meer gaan doen trekken we de stekker uit voor de economie van deze landen.’

Tessa ontwikkelde een manifest op de website Purpose Lab. ‘Het lijken wel 10 geboden om op een verantwoorde manier te reizen. Daarin komen deze drie aspecten samen: ecologisch, economisch en sociaal. En lokaal reizen is daarin wel de belangrijkste factor: ‘Soms kun je een heel gezin of zelfs een heel dorp helpen door bij hen te slapen, en dat willen wij stimuleren, want zo kan reizen verdergaan dan het genot van de reiziger.’ Een win-win situatie voor al de betrokkenen, zo moeilijk kan dat toch niet zijn!

Door Marie Germis.

Tessa aan de Stegge

Praktisch

Terramadome
Wil je meer weten over Terramadome? Volg dan zeker de laatste ontwikkelingen op de Facebookpagina of op het Instagramaccount.

Slow Cabin
Wil je overnachten in een Slow Cabin? Droom alvast weg op de website en reserveer een cabin:
– ‘Time for two’ vanaf € 175
– ‘Time for family’ vanaf € 185
– ‘Time for focus’ vanaf € 345

Purpose Lab
Wil je een workshop, een lezing of advies van Purpose Lab? Laat je dan inspireren op de website.

Green Key
Wil je weten welke verblijfplaatsen een Green Key label hebben? Of wil je zelf een Green Key label behalen? Neem dan zeker een kijkje op de website.