Ik heb de voorbije dagen mijn innerlijke Handige Henrietta ontdekt. Want nood breekt wet, en dat geldt ook voor alles wat je thuis zelf kunt doen. Ik hou van DIY. Ik heb er altijd van gehouden. Je vindt ook in tijden van feitelijke lockdown heel wat ideetjes op het web. Het probleem met die ideetjes? Veel DIY’ers hebben een uitrusting van hier tot in Wuhan. Ik ben een amateur, en ik ben er fier op. Want ik heb de creatieve outlet nodig. Ik voel het kriebelen om alles om te gooien. En ik wil liever niet al te veel online shoppen en graag mijn centjes aan lokale handelaars geven. Dus probeer ik mijn interieur wat nieuw leven in te blazen met dingen die ik heb liggen. Hier zijn 5 simpele, maar leuke ideetjes om je interieur wat op te fleuren.

Opfleuren met bloemen
Een van de gemakkelijkste en leukste dingen. Bloemen in je decoratie verwerken. Bloemen in je huis geven rust en zuiveren ook de lucht, net als andere planten trouwens. Bovendien zijn ze leuk om naar te kijken. Bloemen hoeven zeker niet altijd uit een winkel te komen. Wilde boeketten zijn hip. Kijk eens rond in je eigen tuin naar al dat moois en gebruik je creativiteit. Heb je geen tuin? Maak een wandeling in een park of een groene buurt. Vergeet niet om toestemming te vragen als je een bloemetje van de buren wil plukken. De bloemetjes in de foto komen allemaal uit mijn tuin. Behalve de roze, die heb ik genomen uit een boeket van mijn huisgenoot, wat ook altijd een optie is.

Vazen kan je blijven kopen. Ze komen in alle geuren en kleuren en je hebt er nooit genoeg. Een leuk alternatief zijn gebruikte glazen flesjes. Hou unieke flesjes bij of ga eens in de glasbak grasduinen, pas wel op voor scherven. Wijnflessen, bierflesjes en potten zijn allemaal prima opties. Zet de wilde bloemen erin en voilà! Helemaal gratis heb je een nieuw fleurig decoratiestuk om bijvoorbeeld je bureau mee op te fleuren.

Schaaltje voor juwelen
Dames hebben nooit genoeg plaats om onze juwelen mooi op te bergen of uit te stallen. Deze eenvoudige DIY lost dat volledig op. Ik zocht al lang naar een manier om mijn grote oorbellen te stockeren. Mijn kettingen hangen aan een nagel die in de muur is geslagen. Mijn armbanden hangen aan een typisch juwelenstandje en mijn kleine oorstekkers liggen op een klein schaaltje. De grote gooide ik in een klein potje, maar dat was niet het meest overzichtelijke.
Door mijn kamer eens volledig uit te mesten, vond ik een aantal kleine kartonnen juwelendoosjes terug. Je weet wel, de doosjes waar je juwelen inzitten als je ze net koopt. Ik lijmde de vier dekseltjes aan elkaar en deed hetzelfde met de doosjes zelf. Als extra touch versierde ik ze met Washi Tape, rolletjes plakband met leuke kleurtjes en/of tekeningen. Je kan je natuurlijk ook uitleven met verf, stickers, stiften….
Het leuke aan de zelfgemaakte schaaltjes is dat ze je makkelijk kan stapelen. Geen plaatsverlies en je hebt een gemakkelijk overzicht van al je juwelen! Je kan dit ook doen met kleine blikjes of conserven van bijvoorbeeld tomatenconcentraat of andere kleine doosjes. Laat je creativiteit maar de vrije loop!

Kijken en denken aan de zalige momenten achter elk kaartje is een klein gelukje in deze dagen

Eigen muren
Ieder huis heeft wel een donker hoekje. Ik maakte van mijn donker hoekje een gezellig leeshoekje. Met veel boeken, wat gedroogde bloemen en kaarsen. Het is een van mijn favoriete hoekjes in het huis. De witte muur werd wel al snel saai. Aan de andere kant van mijn kamer heb ik een muur met zwart-wit foto’s van vakanties en leuke herinneringen. Dus aan deze muur wou ik niet met foto’s werken. Ik besloot om oude postkaarten, unieke pagina’s uit magazines en kaartjes die je krijgt bij aankopen te gebruiken om dit stuk muur te versieren. De gezelligheidsgraad is direct weer een stuk naar omhoog gegaan.
Muren versieren met herinneringen is niet alleen een toffe bezigheid maar zo kwijnen de herinneringen ook niet weg in stoffige foto- en scrapboeken. Kijken en denken aan de zalige momenten achter elk kaartje is een klein gelukje in deze dagen.
Niet echt into foto’s en kaarten? Je kan altijd zelf iets tekenen op de muur en het zo nog unieker maken!

De tweede DIY is een ‘rommelpotje’

Bureau supplies
Je bureau wat nieuws geven kan voor een hernieuwde productiviteit zorgen. Zeker als je thuis je keukentafel als bureau gebruikt, kan je het met kleine dingen als een echte werkplek laten voelen.
De basiskleuren in mijn interieur zijn zwart, wit, koper en goud met hier en daar een accentkleur. Heel toevallig vond ik nog een bus zwarte plakkaatverf in een oude knutseldoos. Waarschijnlijk een restantje van een project zo lang geleden dat ik het me zelf niet herinner. Op onder andere bol.com kan je gemakkelijk voor ongeveer 15€ een bus plakkaatverf kopen. Je kan ook altijd eens een berichtje rondsturen. De kans is groot dat iemand die je kent ook wel een restje verf heeft thuis staan.

De eerste DIY is een pennenhouder. Daarvoor verzamelde ik drie glazen potten met verschillende hoogtes. Ik gaf ze elk twee lagen zwarte verf en versierde ze met gouden stickers. Ik heb ze niet aan elkaar gelijmd, maar gewoon naast elkaar gezet. Zo kan je ze, als je de opstelling beu bent, eens verzetten. Touw is ook altijd een leuke manier om te versieren of om ze aan elkaar te binden.

De tweede DIY is een ‘rommelpotje’. Een potje voor paperclips, magneten, USB-sticks… Ik heb simpelweg een potje uit de glasbak gekozen en versierd met Washi Tape. Voilà! Zo simpel kan het dus zijn. Plastic bakjes, kartonnen verpakkingen of metalen blikken zijn ook perfect bruikbaar. Jij kiest!

De derde en laatste DIY is een ook een ‘rommelpotje’ maar dan in schuifvorm. Ik gebruikte hiervoor twee cadeauverpakkingen die ik nog had liggen voor wanneer ik er zelf iets cadeau in zou willen geven. Eerlijk is eerlijk, ja zeker ik herbruik cadeauverpakkingen en ik raad het iedereen aan! Komt van pas als je bijvoorbeeld DIY’s wilt maken tijdens een quarantaine.

Ik verfde ze ook tweemaal met zwarte verf, want dat is de enige verf die ik liggen heb, en werkte af met Washi Tape.

Lichtpuntje
Het welgekende cliché ‘licht in de duisternis’ mag ook wel eens letterlijk genomen worden. Fleur je vensterbanken en donkere hoekjes op met lichtjes voor wat extra sfeer. Dat kan met kaarsen, lampen, fairylights… noem maar op.
Je hoeft fairylights niet altijd gewoon aan de muur te hangen. Opgehoopt in een bolletje of in een fles geven ze net dat tikkeltje meer cachet aan je interieur. Je kan natuurlijk ook een combinatie maken van de twee. Of plak ze rond een vaas of plant, dan krijg je een soort van lenteboom-effect.
Glazen flessen kan je gemakkelijk vinden in mijn o zo geliefde glasbak. Je kan ook karaffen of smalle vazen gebruiken. Ik kocht deze fles voor een paar euro in een Spaans prullenwinkeltje. Zo breng ik nogmaals herinneringen terug door middel van decoratie.

Door Mare De Baerdemacker.

Ontdek nog meer artikels over ...