Vriendinnen Marie Monsieur en Manon Acke besloten een postkaartactie op poten te zetten. In tijden van social distancing is het fijn om terug postkaarten te schrijven en te krijgen. Ze maakten daarom drie verschillende sets van 5 postkaarten waarvan de opbrengst volledig naar de werking van Dokters van de Wereld gaat. ‘We verkopen deze postkaarten zodat je de meest kwetsbare mensen in ons land kan steunen, maar tegelijkertijd ook je naasten een hart onder de riem kan steken in tijden van social distancing. Mooie, hoopvolle kaartjes die gegarandeerd een lach op iemands gezicht toveren. Wie weet stuur je zelfs een kaartje naar een zorgcentrum en maak je zo mensen zonder familie gelukkig.’

Hoe? Via de website www.samentegencovid19.be kan je voor €20,00 een postkaartpakket bestellen, hierin zitten 5 postkaarten. Je kan ook een postkaartpakket bestellen inclusief 5 postzegels, dat kost €25,00. Je kan kiezen uit 3 verschillende stijlen. Alle beelden werden gemaakt door fotografe Marie Monsieur.

‘We moeten daarom dringend het heft in eigen handen nemen’

Alle tuincentra en bloemenwinkels werden gesloten, met uitzondering van Aveve en Horta. De binnenlandse verkoop is zo goed als volledig stilgevallen, uitgerekend in volle aanloop naar het piekseizoen van Pasen, Moederdag, de communie- en lentefeesten. Daarnaast keken heel wat mensen ernaar uit om bij dit mooie lenteweer terug aanplantingen te kunnen doen in hun tuin of hun terras op te fleuren…

‘We moeten daarom dringend het heft in eigen handen nemen’, aldus een coöperatie van 13 lokale kwekers die zich verenigt onder de noemer The Green Community. Concreet kun je via de website www.terrasplant.be bestellingen plaatsen voor duurzame en kwalitatief geteelde planten en bloemen, potgrond, kruiden en groenten. Die worden overigens aan huis geleverd. De participerende kwekers zijn Terrasplant uit Lochristi, De Mol-Verlee uit Lochristi, Deroose Plants uit Evergem, OpPlant uit Opwijk, Decadt-Verhelst uit Staden, Verhelle uit Pittem, Willaert uit Roeselare, Dataflor uit Zonnebeke, Belgicactus uit Westerlo, Floramedia uit Nederland, Floricultura uit Nederland, Queen uit Denemarken.

Info: www.terrasplant.be en www.thegreencommunity.be.

In een poging haar rondleidingen in Chicago te redden én ook iets terug te geven aan de vele mensen in de gezondheidszorg en hulpverlening is journaliste en inwoner van Chicago Leentje De Leeuw met een actie gestart op haar website. Daar kun je een rondleiding door de stad doneren aan de mensen die, wanneer de crisis weer voorbij is, recht hebben op een ontspannende tour in eigen stad.
Alle info via deze link.

De traiteurzaken van Fonteyne The Kitchen, een familiebedrijf en gevestigde waarde in het Brusselse, proberen nog steeds open te blijven in deze zware tijden. Ze leveren vanaf nu een weekbox met kant-en-klaargerechten aan huis. Hiervoor werd de webshop weekbox.be gelanceerd. Zo’n weekbox bevat minimum 3 gerechten die dagelijks met vers aangeleverde streek- en seizoensproducten bereid zijn.Je kan kiezen tussen vlees, vis of vegetarische maaltijden, en ook tussen “do nothing” (100%  kant-en-klaar) en “do something” (maaltijden die nog om een finale, kleine handeling van maximum 5 minuten vragen). Fonteyne The Kitchen werkt bijna uitsluitend met Belgische producten en waar mogelijk met een selectie biologische ingrediënten.

Hoe bestellen? De maaltijden zijn via weekbox.be te bestellen. Fonteyne The Kitchen levert zo’n weekbox thuis zonder fysiek contact en gebruikt hiervoor eigen gekoelde bestelwagens. Men kan de maaltijden ook in een van haar winkels ophalen. De prijs van een maaltijd varieert meestal tussen 9 en 14 € en de leveringskost is daarin begrepen. Bij afhaling in de winkel krijgt men 15 € korting op de totale rekening. Momenteel wordt er enkel geleverd in de Brusselse en Antwerpse regio.

Tot slot nog even de twee grote leveranciers van kwaliteitsvlees onder de aandacht brengen. Gustor leverde al een tijdje aan huis, met specialiteit in gerijpt rundvlees, maar ook varken, kip, kalf en lam. Ook Dierendonck heeft nu enorme inspanningen geleverd om de quasi volledige keten online beschikbaar te maken. Familiepakketten voor de hele week vanaf €39 per persoon, maar ook charcuterie en uiteraard de specialiteit van het huis: dry aged Holstein, Normande, Simmental, enz.

Door Toni De Coninck.

Ontdek nog meer artikels over ...