In het Noordoosten van het Griekse eiland Kreta ligt de kuststad Heraklion. Het is niet alleen de grootste stad op het eiland, het is meteen ook de hoofdstad. Heraklion heeft een rijk gevuld verleden en de restanten daarvan zijn nog steeds in alle poriën aanwezig. In de dertiende eeuw viel de stad in handen van de Venetianen. Tijdens deze periode werd de stad flink uitgebreid. Dat is onder meer te merken aan de vele Venetiaanse bouwwerken zoals het Castello de Molo, een fort gebouwd aan de haven van Heraklion. Op het dak heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Binnen vind je een tentoonstelling met voorwerpen van vroeger. Achter het fort loopt een betonnen steiger waar locals zich graag neervlijen om een visje te vangen of te genieten van de zon.
Even verpozen van je ontdekking van de stad? Verbroeder met de locals op het Plateia Eleftherias, het grootste plein in de binnenstad. De talrijke bomen zorgen voor verkoeling terwijl de vele terrasjes nog meer aangename verfrissing bieden.

Griekse mezze

Lekker eten neemt een belangrijke plaats in in de Griekse cultuur. Op het menu staan ingrediënten als lamsvlees, rode biet, verschillende kazen, olijven, brood, inktvis… Onze geheimtip: een plaats waar je zelf van de Kretenzische keuken kunt proeven is Peskesi. Het restaurant is bijzonder charmant aangekleed en laat je kennismaken met al het lekkers dat de Griekse keuken te bieden heeft. Nog meer oeh’s en waw’s? Ook restaurant Paralia Seaside heeft heel wat lekkers te bieden. Naast salades, grillades en visgerechten kun je hier terecht voor de typische mezze: kleine gerechtjes om te delen. En het uitzicht is werkelijk onvergetelijk.

Thuiskomen in Hotel Chantaloukas

Hou je van kleine, familiale en uiterst charmante hotelletjes? Wij vonden op 25 minuten van Heraklion het gezellige hotelletje Chantaloukas in Kokkini Hani. De Belgische uitbaatster Chantal zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt. Ze runt het hotel samen met haar Griekse man Manolis en hun zoon. Het zijn ook meteen deze twee laatste die het eten verzorgen. De gasten worden verwend met verse, typisch Griekse gerechten. Door het beperkt aantal kamers hangt er steeds een ongedwongen en familiale sfeer. Chantaloukas ligt op enkele minuten stappen van het strand maar beschikt ook over een eigen zwembad. Door zijn centrale ligging vormt het de ideale uitvalsbasis om Kreta te verkennen. Gewoon doen deze zomer!

Naar Kreta!

Samariakloof

Kreta is de thuis van heel wat natuurpracht. Naast de ontelbare stranden en havens zijn er ook opties voor bezoekers die houden van wat meer spanning, avontuur en uitdaging. De Samariakloof ligt op goed drie uur rijden van Heraklion en is de langste en grootste kloof ter wereld. Een wandeling van 16 km loodst je door een indrukwekkend landschap. Eens je de kloof door bent, kom je uit bij de Libische zee. Daar kun je terecht voor een verfrissende duik en een lekker hapje in het nabije dorpje Agia Roumeli.

Zandstranden Kokkini Hani

Kokkini Hani staat bekend om zijn fijne zandstranden. Geniet van een ontspannende middag op het strand en ga ’s avonds eten in een plaatselijk visrestaurantje.

Knossos

Op 6 kilometer van Heraklion ligt de oude paleisstad Knossos. Hier vind je de overblijfselen van het paleis van koning Minos, de villa’s, het theater en de graven. De architecturale site herbergt heel wat oude schatten. Velen van deze voorwerpen zijn overgebracht naar het archeologisch museum van Heraklion. Hier vind je kunstvoorwerpen zoals de imposante stierenkoppen of de discus van Phaistos. Het geschrift op deze schijf is tot op de dag van vandaag nog steeds niet ontcijferd.

Praktisch

Info en boekingen? Check de website van TUI.
Toeristische info? www.discovergreece.com.

Ontdek nog meer artikels over ...