Ik weet niet wat de stad Salzburg zo onweerstaanbaar maakt. Is het de Kapuzinerberg, Salzburgs huisberg? Is het de Dom, de Festung Hohensalzburg en al die kleine steegjes en straatjes waar je kunt verdwalen tot je weer ergens op een statig plein met gebouwen in je reinste barokstijl komt? Ik besluit dat het een combinatie van alles is. De historische binnenstad van Salzburg is sinds 1997 Werelderfgoed van Unesco. Door welk straatje je ook wandelt, je komt altijd wel een stukje prachtig erfgoed tegen. Het bekendste is natuurlijk dat van de beroemdste zoon van de stad: Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn geboortehuis aan de Getreidegasse en het huis waarin hij nadien leefde aan de Makartplatz zijn twee absolute musts.

Salzburger Festspiele
Kapitelplatz
Maar nog populairder bij het buitenlandse publiek is dat andere muzieksucces: de Hollywood-kaskraker The Sound of Music

Het hele jaar door hebben in de stad klassieke concerten plaats, en dat zowel op de Hohensalzburg-vesting, in het St. Peter Stiftskulinarium als in Schloss Mirabell. De Salzburger Festspiele in juli en augustus behoren tot de beroemdste klassieke muziekfestivals ter wereld. Maar nog populairder bij het buitenlandse publiek is dat andere muzieksucces: de Hollywood-kaskraker The Sound of Music, die voor het merendeel van de Amerikanen – en flink wat Europeanen – nog altijd de belangrijkste aanleiding vormt om Salzburg te bezoeken. Tijdens je citytrip herken je zeker een paar van de vele locaties. De musical zelf is te zien in het Salzburger Landestheater en in het Marionettentheater, en sinds kort is er ook een klein Sound of Music-museumpje.

Salzburg is ook een stad van tradities en handwerkkunst. Bakkers, patissiers en likeurhandelaars zorgen voor een levendige sfeer in de smalle steegjes en romantische binnenhofjes. En ook in de Oostenrijkse gasthuizen, pittoreske koffiehuizen, trendy bars en typisch Salzburgse brouwerijen krijg je een warm welkom! Die liefde voor Weisswurst die opgediend wordt in een dampende bouillon met bieslook, kraakverse pretzels en zoete, smeuïge mosterd! De Salzburger Nockerl! Tot wel vier stevige lappen soufflé, zo groot en stevig als metserscement, die goudbruin worden gebakken in een oven en opgediend met frambozencoulis tot je verlangt naar een fris glas kraantjeswater. De énige echte Mozartkugel! Hoe een goede Mozartkugel moet smaken? ‘Als de liefde zelf. In laagjes, tot je het hart bereikt.’

Salzburger Nockerl

Arrangement: Salzburg Card

Met het Salzburg Card-pakket geniet je heel voordelig van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

– 2 overnachtingen met ontbijtbuffet in enkele geselecteerde hotels
– eenmalige gratis toegang tot alle bezienswaardigheden in de stad (48 uur)
– gratis openbaar vervoer
– aantrekkelijke kortingen op culturele events, theater en concerten

Vanaf € 134 euro per persoon

Onze toptip: Salzburg Card
De Salzburg Card opent deuren én torens in Salzburg, want ze geeft je gratis toegang tot musea en bezienswaardigheden, de Festungs- en Untersbergbahn, een tour met het Salzach-schip en gratis openbaar vervoer. Daarnaast krijg je nog korting op concerten en theater.

Meer info vind je hier.

#justme
#feelaustria

Augustiner Bräu

Praktisch

5 foto- en culinaire tips

Mirabell-tuin
Deze barokke lusttuin heeft een prachtig uitzicht op de Dom en de vesting.

Hohensalzburg
De imposante 11de-eeuwse burcht torent hoog uit boven de stad.

Museum der Moderne op de Mönchsberg
Ook van in het restaurant is het uitzicht adembenemend.

Augustiner Bräu
In het grootste biergasthuis van Oostenrijk proef je de lokale biercultuur.

Salzburger Nockerl
Wie kan weerstaan aan deze typisch Salzburgse zoetigheid?

5 #justme momentjes

Bezinning in Stift Nonnberg
Gregoriaanse koralen klinken in het oudste Duitstalige vrouwenklooster.

Schlosspark Hellbrunn
60 hectare groen om te ontspannen en frisse lucht op te doen.

Kapuzinerberg
Sporters en wandelaars leven zich uit in dit grote stuk natuur in de stad.

Walk of Modern Art
Dit kunstproject voert je langs kunst op de mooiste plekken in de binnenstad.

Culinair hoogtepunt
De beroemde Salzburger Mozartkugel. In 1890 bedacht patissier Paul Fürst de originele Salzburger Mozartkugel.