In elk hoekje schuilt niet enkel een stukje geschiedenis, maar ook een vorm van symboliek

De weg dwars door het Eisacktal geeft ons al een klein voorsmaakje van wat ons nog te wachten staat: kilometers wijngaarden op bewonderingswaardig steile bergflanken, doorprikt met ruïnes, kerken en kastelen uit een vervlogen tijd. Plots duikt er een bordje op dat ons de weg wijst richting Kloster Neustift, door de Italianen ook wel gekend als Abbazia di Novacella, waarna het niet lang duurt voor we ook het impressionante domein zelf zien verschijnen.

Van symboliek tot Silvaner

Alleen al door de toegangspoort van het klooster die niet moet onderdoen voor die van een kasteel waan ik me meteen in een andere, haast sprookjesachtige wereld. Aan de overkant van het binnenplein, waar enkele levensgenieters alvast de hier geproduceerde wijnen aan het voorproeven zijn, wacht onze gids ons op. Terwijl we haar volgen door labyrint aan gangen van het klooster richting de basiliek, vertelt ze ons dat Kloster Neustift dateert uit de twaalfde (!) eeuw en de op een na oudste wijnkelder van heel Italië herbergt.

In elk hoekje schuilt niet enkel een stukje geschiedenis, maar ook een vorm van symboliek. De rode rozen in de tuin staan voor de eeuwige schoonheid en het leven na de dood, 365 engelen in de indrukwekkende basiliek beschermen je elke dag van het jaar. Hoewel je niet anders dan verwonderd kan zijn door de fresco’s op het plafond van diezelfde basiliek, vind ik het feit dat de inwoners van het dorp hier nog elke dag hun steun en toeverlaat vinden eens zo mooi. Toch is hét meest magische plekje van onze rondleiding ongetwijfeld de oude bibliotheek die echt recht uit Belle en het Beest lijkt te komen, al is het waarschijnlijk eerder omgekeerd.

Eenmaal buiten struinen we door de zeven hectare aan wijnranken, goed voor een productie van zo’n 900.000 flessen per jaar. Onze gids leert ons dat de druivenstokken verdeeld worden volgens hun verschillende noden zoals temperatuur en zonlicht. Om die reden worden hier ook enkel witte druivenrassen verbouwd, en de rode even verderop in Bozen. In totaal produceert Kloster Neustift 27 verschillende wijnen, verspreid over drie lijnen: Classic (instapniveau en geen rijping nodig), Praepositus (hoe langer gerijpt, hoe beter), en Insolitus (unieke experimenten van de wijnmaker). Voor het 880-jarige jubileum van het klooster dit jaar, werd ook een speciale jubileumwijn ontwikkeld met enkel de beste Silvaner-druiven van het domein. En die is alvast meer dan goedgekeurd.

(Lees verder onder de foto’s.)

Kloster Neustift
Kloster Neustift
Kloster Neustift
Ook dít is een sprookje

Betoverend Brixen

Na slechts enkele minuten rijden bereiken we al het centrum van het pittoreske Brixen. We parkeren de wagen bij Parkhaus Stufels en besluiten meteen even de gelijknamige wijk te ontdekken, die meteen ook de oudste en meest charmante blijkt te zijn van de bisschopsstad. De Eisack brug verbindt dit historische stadsgedeelte met het bruisend hart van Brixen, waar we flaneren door smalle straatjes en langs sfeervolle pleinen vol uitnodigende boetieks, schilderachtige huizen en wondermooie gebouwen zoals de Brixner Dom.

We eindigen onze daguitstap op het gezelligste terras van Brixen, bij restaurant Traubenwirt. Op het menu staan typisch Zuid-Tiroolse alsook mediterrane gerechten, soms met een hedendaagse twist, en uiteraard beschikt het restaurant ook over een uitgebreide wijnkaart. We genieten van een frisse tonijntartaar met mango en avocado en spaghetti alla chitarra met verse truffel, en kunnen toch niet weerstaan aan de klassieke tiramisu terwijl de zon langzaam achter het omliggende berglandschap verdwijnt. Ook dít is een sprookje.

Door Rani Guinée.

Ook zin gekregen in een heerlijke vakantie in het mooie Zuid-Tirol? Op suedtirol.info vind je alle nodige informatie en inspiratie. #stayjuned

Brixen
Brixen
Brixen
Traubenwirt
Traubenwirt

Duurzaam op weg in Zuid-Tirol

Omdat Zuid-Tirol een groene bestemming in elk opzicht is, wil de regio ook jou stimuleren om duurzamer op reis te gaan. Van hervulbare drinkflessen tot onbekende plekjes opzoeken, alle beetjes helpen. Benieuwd hoe jij er zorg kan dragen voor de natuur en de lokale bevolking? Ontdek hier alle groene tips.

Ontdek nog meer artikels over ...