Zoals bijna ieder kind was ook Ann niet per se verlekkerd op kaas. “Ik at een plakje kaas op mijn boterham en deed daar een ferme kwak confituur bij. Het is pas met ouder worden dat ik het heb leren appreciëren. Kaas is een zeer fascinerend product omdat het zijn eigen leven leidt. Als liefhebber probeer je elke levensfase te snappen en aan te voelen.” Haar kennis over kaas scherpte ze verder aan door opleidingen te volgen en zich erover in te lezen, te verdiepen in, en vooral veel te proeven van echte kaas. Al snel merkte ze een groot gat in de algemene kaaskennis, dat van de Belgische kazen. “Het was op een gezellige kaasavond met vrienden dat niemand geloofde dat sommige kazen Belgisch waren. Sterker nog, ik bood ze een stukje kaas aan van een lokale kaasboer en die bleek volledig onbekend. Vanaf dan beschouw ik het als mijn missie om Belgische kazen bekend te maken bij een groter publiek.”

De kunst van kaas

In haar boek ‘De Kunst van Kaas’ brengt ze het verhaal van 40 Belgische kaasmakers. Met een mooie geografische verdeling: 18 Vlaamse, 18 Waalse, 2 Brusselse en 2 uit de Oostkantons. Die heeft ze op een jaar tijd een voor een bezocht. De keuze was echter minder evident. “Op voorhand lagen er wel enkele selectiecriteria vast. Ten eerste wou ik enkel ambachtelijke kaasmakers bespreken. Bovendien enkel kazen die ik zelf heel lekker vind. Tot slot heb ik een voorkeur voor kazen die gemaakt worden met rauwe melk.”

Wallonië vs Vlaanderen

Één of twee dagen van ’s morgens tot ’s avonds infiltreerde ze zich in het leven van een ambachtelijke kaasmaker. “Bijna al mijn vrije dagen stonden in het teken van de making-of  van ‘De Kunst Van Kaas’. Het was echt een geweldige periode. Ik heb zo verbazend veel ontdekt.” Zo merkte Ann verschillen op tussen de Vlaamse en de Waalse kaasmakers. “In Vlaanderen staat de productie wat meer in functie van de verkoop. Terwijl hun Waalse collega’s meer experimenteren. Ze hebben een andere levensvisie, die van laissez aller, pas de stress.” Tijdens haar ontdekkingsreis ontmoette ze mensen met een even grote passie voor kaas als zijzelf. Een mooi voorbeeld daarvan is Vincent Verleyen van Fromagerie du Samson. “Hij gaat zo ontzettend zacht met zijn melk om, zo liefdevol. Net alsof hij een vrouw behandelt. Geweldig om te zien.”

Lekkere kaas krijg je enkel door kwalitatieve verse melk te gebruiken. Daarom is de keuze voor een kwalitatieve melk voor een ambachtelijke kaasmaker zeer belangrijk. “Koeien, geiten of schapen met voldoende buitenloop en de gepaste voeding zullen betere melk produceren.”

L’art du fromage

L’art du fromage is een synoniem voor de ultieme cheese experience. Je kunt Ann inschakelen voor teambuildings, workshops, kaasopleidingen… Verwacht bij Ann echter niet de traditionele kaas- en wijnavond. Met haar eigen aanpak deelt ze haar passie voor kaas. “Ik maak een hele presentatie rond (Belgische) ambachtelijke kaas, die ik dan ook op kaart aanduid. Bij elke kaas geef ik de deelnemers wat meer informatie en dan proeven we samen. Ik probeer heel interactief te zijn en lok reacties of vragen uit. Maar bovenal wil ik iedereen een toffe avond bieden.”

De naam van haar project ontstond ook tijdens een fijne avond met vrienden. “Mijn idee was er al maar om het project te starten, had het kind een naam nodig natuurlijk. Tijdens een brainstormsessie kwam mijn man Bart met de naam l’art du fromage. Echt heel toepasselijk! Kaas is kunst. Wanneer je een mooi resultaat wil, moet je er met liefde aan werken. Met kunst is dat net hetzelfde.”

L’art du fromage

Het project van kaasmeester Ann Keymeulen

Wanzelekouter 79
9340 Wanzele
0473 58 29 67
info@lartdufromage.be
http://www.lartdufromage.be

De kunst van kaas

Haar boek over 40 Belgische kaasmakers en hun nalatenschap
Reserveer het hier: http://www.dekunstvankaas.be

Ontdek nog meer artikels over ...