Pieter Fraeyman
Donald Deschagt
Isabeau Sas

49. Pieter Fraeyman

Voormalig eerste sommelier van het land Pieter Fraeyman besliste in 2023 mee over de wijnaankopen van de restaurants in de Hertog Jan Restaurant Group en zette een eigen business op onder de naam Sur Lattes. In 2024 staan heel wat nieuwe initiatieven op stapel, en dat maakt van Fraeyman een van de bezigste bijen in het vaderlandse wijn- en drankenland. Een van de grootste jonge wijnkenners in België.

48. Donald Deschagt 🍀

De Seaweedchef algt en wiert zich een weg door het culinaire landschap en staat door wie hij is en wat hij doet mee aan het roer van de gastronomische innovatie in België. Moderne chef zonder oogkleppen, die aandacht blijft hebben voor de klassiekers maar tegelijk zeewier in zijn gerechten verwerkt én een heel gamma zeewierderivaten (bier, paté) op de markt brengt. Organiseert wandelingen aan zee die nuttig zijn voor jong en oud.

47. Isabeau Sas YIP

Total wine geek met een passie voor lekkere en betaalbare wijnen. Woonde en werkte in Zuid-Afrika, Bordeaux en California en merkte op dat de Belgische markt nog niet genoeg deed om jonge wijnmakers en jonge wijndrinkers te ondersteunen. Met haar bedrijf en platform Our Daily Bottle voert ze de wijnen rechtstreeks in en verkoopt ze die meteen door naar de eindconsument. Jong, uitzonderlijk talent, dat in 2022 bij Borgerhoff & Lamberigts een eerste boek uitgaf.

46. Frank Heylen

In de coulissen van het gastronomisch theater zijn een beperkt aantal connoisseurs actief, die zich zo mogen noemen omdat ze zelf een opleiding hebben gevolgd of door ervaring op het niveau zijn gekomen dat daaraan evenwaardig is. Als FranksFlavor reist Frank Heylen binnen- en buitenland af om te eten, te genieten en te bespreken. Zijn Instagrampagina is een kleurboek vol lekkers.

45. Myriam Minne

Bescheidenheid is de belangrijkste eigenschap van een uitstekend foodblogger en als Myriam Minne, aka Hap en Tap, iéts kan, dan is het een onvoorstelbaar werkethos en passie voor gastronomie laten beïnvloeden door die levenshouding. Bijna altijd achter de schermen, a-commercieel, maar met gerechten die vele chefs doen verbleken. Een van de beste bloggers in het land.

44. Loïc Van Impe YIP

Loïc Van Impe blijft als Jommeke verwonderd naar de wereld kijken en als Kuifje de wereld ontdekken. Televisiekok met een gezonde dosis humor en hoog wie-doet-mij-iets gehalte. Schopte het als ‘self-made chef’ tot kok op VTM Koken. Meer dan 55.000 volgers op Instagram en leverancier van heerlijke recepten en foodvlogs. Dat maakt hem helemaal H O T in de Vlaamse keukens!

43. Julius Persoone YIP N°3

We zeiden het vorig jaar al: Julius Persoone zou the next big thing in town worden, en boy, kregen we gelijk! Julius had goesting om het métier te beheersen waarin zijn vader al een paar decennia uitblinkt, maar is daarnaast gewoon ook een culinair ontdekker en trotter pur sang. Wat wil je als cacao in je bloed zit? De klassieke media bombardeerden deze beau naar BV-status en dat zal de komende jaren alleen maar erger worden. Of beter #grinnik. Derde plaats in onze rangschikking van Young Inspirational Persons of the Year!

42. Hannes Desmedt

Topsommelier en bartender met ervaring in ’s lands allerbeste restaurants. Hannes Desmedt is duidelijk een van de beste cocktail artisans van het land en oprichter van Wine Blend, waarmee catering van cocktails en non-alcoholische dranken wordt verzorgd. Ook advies aan horecazaken is mogelijk, met een optimalisering van eigen kaart en verhaal. Met ‘Apero Maison’ volgde een schitterend boek met basistechnieken en tools.

41. Regula Ysewyn

Internationaal geprezen, bekroonde foodschrijver en auteur van zes boeken over eetcultuur, waaronder een voor de National Trust en een voor het tv-programma Downton Abbey. Culinair historica, neurodivergent maar altijd even stylish op en naast tv. Een van de twee juryleden van Bake off Vlaanderen en al bijna 10 jaar jurylid voor de Great Taste Awards en World Cheese Awards van The Guild of Fine Food. Anglofiel, en dat maakt ons een beetje Regulafiel.

40. Jan Scheidtweiler

‘Weet je, schrijven is zoals naar goede kunst kijken. Een kunstenaar die je inspireert is een kunstenaar die je met een andere blik leert kijken.’ Aldus Jan Scheidtweiler, wellicht de meest erudiete en beslagen culinaire journalist in Vlaanderen. Jan heeft altijd interesse in het verhaal achter het verhaal en stelt duizend keer de vraag die niemand nog durft te stellen: Waarom? Vervelde de voorbije tien jaar tot chroniqueur en storyteller. Een verhaal van Jan lezen is altijd de moeite waard.

Frank Heylen
Myriam Minne
Loïc Van Impe
Julius Persoone
Hannes Desmedt
Regula Ysewyn
Jan Scheidtweiler

Ontdek nog meer artikels over ...