De foodie top 100 is geen absolute wetenschap of algebra. Het is immers niet altijd eenvoudig om een ‘soortelijk gewicht’ toe te kennen aan een verdienste, laat staan die af te wegen tegen de prestatie van een andere persoon. Maar dat neemt niet weg dat we een aantal vuistregels hanteren die volgens ons belangrijk zijn. Er is natuurlijk het aspect van de kwaliteit. De foodie moet consistent zijn in wat zij of hij doet, en moet ook consistent op een hoog niveau presteren. Er is de sociale relevantie. Niet alle influencers en BV’s zijn naar onze mening sociaal even relevant, het kan net zo goed om iemand gaan die achter de schermen een belangrijke adviserende rol heeft. Vanzelfsprekend letten we ook op duurzaamheid. Meer nog: een aantal van onze kandidaten krijgt dit jaar een green label achter de naam. En tot slot willen we graag ook een lans breken voor jonge mensen die zich actief inzetten in de wereld van food en drinks. Vrijdag 1 december bekroonden we al de drie Young Inspirational Persons (YIP) die het hoogst eindigen in de top 100. En we reikten voor het eerst een Lifetime Achievement Award uit, aan José Lemahieu.

Op deze pagina maken we vanaf vandaag elke dag tien nieuwe namen bekend, tot de finale op vrijdag 15 december, wanneer we de top 20 publiceren.

Door Toni De Coninck.

We hebben het fotomateriaal met de grootste zorg bij elkaar gezocht en vermelden het copyright waar dat volgens ons noodzakelijk was. Rechthebbenden kunnen ons te allen tijde contacteren om hun gegevens toe te voegen.

Mauri Boute
Robin Roef
Jannes Deduytschaever
foodie
Barbara Serulus – © Senne Van Der Ven
Laura Van den Daele
foodie
Lobke Van den Wijngaert

101. De café-uitbater

Een niet te onderschatten addendum bij de top 100. Uitbaters van traditionele cafés en tavernes hebben nog het meest van iedereen te lijden gehad onder de gezondheidscrisis van 2020 en 2021, en werden vervolgens ook nog eens gegeseld door gestegen energie- en huurprijzen. Is de café-uitbater een uitstervend ras? We durven hopen van niet. Laten we met z’n allen vechten voor het voortbestaan van dit Vlaamse culinair erfgoed.

100. Mauri Boute 🍀

Zelfoogstboerderij De Moeiakker is een van de 70 zogenaamde CSA-boerderijen in Vlaanderen, die elk hun invulling geven aan gemeenschapslandbouw. Ze zorgen voor groenten, fruit en/of dierlijke producten. Mauri Boute is het prototype van de moderne ‘boerin’, dagelijks zet ze zich met partner Simon in om Eeklo en omstreken te voorzien van lokale groenten op de zelfoogstboerderij.

99. Robin Roef YIP

Robin Roef is zaakvoerder en founder van FlavouRRS en een van de meest veelbelovende jonge pastry chefs in Vlaanderen. Zijn pad leidde hem voorbij de strenge leerschool van de allerbesten in het vak: Dominique Persoone, Joost Arijs, Roger Van Damme. One to watch.

98. Jannes Deduytschaever YIP

Chocolade en ander zoets zijn een belangrijke schakel in onze internationale uitstraling. De opvolging van de wacht is verzekerd. Jannes Deduytschaever werd in 2022 nog uitgeroepen door Gault&Millau tot beste chocolatier van Vlaanderen.

97. Barbara Serulus YIP 🍀

Barbara is culinair journalist voor De Standaard Magazine en Knack Weekend. Gedreven boeren, visionaire toekomstdenkers en heldhaftige ambachtsmensen doen haar hart sneller slaan. Stem van de toekomst, ook dankzij de opleidingen Food Policy in Londen en YFM Academie in Amsterdam.

96. Laura Van den Daele YIP

We hebben een boontje (pun intended) voor jonge ondernemers bij june., en zo werd ook studente handelswetenschappen Laura Van den Daele in onze top 100 gestemd. Met het kleinschalige cateringbedrijf Boum Bouche brengt ze de wereldkeuken naar huis.

95. Lobke Van den Wijngaert YIP 🍀

Freelancer chef gastro-engineering, projectmedewerker in de zorgsector, coördinator van het Smaakcentrum LiveEatTaste. Lobke Van den Wijngaert kookte zich a mouthful bij elkaar als voorvechter van kwaliteitsvoeding in de eerstelijnsvoedingszorg. Broodnodige sociale verduurzaming.

94. Jonas Kellens YIP

Gault&Millau Gastheer van het Jaar 2022 en eerder al bekroond met de titel van ‘Aziaat van het Jaar’. Jonas Kellens begon zijn carrière in de keukens van Danny Horseele en Viki Geunes, en werd later uitbater van Dim Dining in Antwerpen en de eerste sake sommelier van het land.

93. Kris Herrijgers

Als gepassioneerd foodblogger in hart en nieren deelt Kris al sinds 2011 zijn gerechten, restauranttips en reizen op Kris Kookt. Een plek waar verhalen en recepten harmonieus samenkomen.

92. Manon Van Aerschot

Macaron Manon is een van de weinige echte consistente foodbloggers in Vlaanderen die wars van alle trends kwaliteit blijft leveren. Dat resulteerde o.a. ook in kookboeken als Alle Dagen Vakantie en Alle Dagen Feest.

91. Elien Verhulst YIP

Winnares van de trofee Pierre Wynants, finaliste bij Lady Chef 2023 en een van de meest promising jonge meesterkoks aan de Belgische Kust. Elien Verhulst houdt de keuken draaiende in de gastronomische familiezaak VLASS in Middelkerke, waar ze dagelijks met haar schoonfamilie heerlijke gerechten op tafel zet.

90. Sarah Renson YIP

Alweer een nieuwe naam in het land van zoetigheden. Sarah Renson leerde het vak van pâtissière in zaken als Het Land Aan De Overkant, Bittersweet, Joost Arijs en The Jane, en deed stages bij Zuut, Demeestere en Hof van Cleve. In 2020 begon ze haar eigen zaak en vandaag kan je haar taarten, gebak, desserts, koekjes en ijs kopen in twee winkels in Leuven. Daarnaast levert ze lekkere desserts en gebak aan tientallen restaurants in heel Vlaanderen.

Jonas Kellens
foodie
Kris Herrijgers
Manon Van Aerschot
Elien Verhulst
Sarah Renson

Ontdek nog meer artikels over ...