10. Kobe Desramaults
Na omzwervingen in Sicilië en een aantal andere kleinschalige projecten is Kobe Desramaults toe aan de volgende stap in zijn carrière: restaurant Eliane in Brussel. Het is allemaal wat minder bruut en wat meer gepolijst dan de laatste grote worp, Chambre Séparée, maar de focus ligt nog steeds op het topproduct en de essentie is dat Kobe nog altijd graag met vuur speelt. Desramaults valt niet in een hokje te stoppen, en dat vindt hij oké zo. Te nemen of te laten, zonder al te veel compromissen. Je kunt de chef uit de koppige Westhoek halen, maar omgekeerd zal dat nooit gebeuren.

9. Willem Hiele
Willem Hiele voelde zich het voorbije jaar als een vis in het water in Oudenburg en concentreert zich nu zoals het hoort op zijn sensitieve keuken, volgens de luim van de dag en de aanvoer van het land en uit de zee. Wie van een cappuccino van Noordzeegarnaal een van de beroemdste signatuurgerechten in Europa kan maken, hoort altijd in de lijst van meest inspirerende foodies in Vlaanderen thuis. Rebel with a cause Willem Hiele staat nog altijd hoog aangeschreven bij de internationale culinaire pers, wellicht zelfs meer dan in eigen land.

8. Gert De Mangeleer
Hertog Jan 2.0, officieel ‘at Botanic’, is van een dermate ontroerende schoonheid dat het restaurant zich snel weer in de top vijf van het land heeft genesteld. De omakase beleving is van een chef die op een hoogtepunt surft en zichzelf terugvond op een plek die hem rust en sereniteit verschaft. De borden van Gert De Mangeleer zijn nog altijd de mooiste en esthetisch meest gestileerde van het land, en de smaken drijven op Aziatisch umami. Dit jaar waren er ook four hands belevingen met o.a. Jonnie Boer en Quique Dacosta!

foodie top 100
Kobe Desramaults
Willem Hiele
Gert De Mangeleer

7. Flip Dejaeghere
De bekendste onbekende in deze lijst, maar geloof ons als wij het zeggen: er is geen Belgische foodie met meer sterrenchefs in het telefoonboekje dan Flip Dejaeghere, alias Flipworldfoodie. In eigen land, maar meer nog in het buitenland. Van Andreas Caminada tot Virgilio Martinez, van Tokio tot São Paulo, er gaat geen dag voorbij of Flip poseert met de sterren van de internationale gastronomie of toont een foto van wat hij lieflijk als ‘little pills’ (kaviaar) omschrijft. Het is een passie die hem in de top tien brengt van deze foodie top 100, en dat is leuker dan boekhouder zijn, niet Flip?

6. Sergio Herman
Een plaats in de top 100 omdat Sergio Herman actiever is in België dan in zijn geboorteland Nederland. Sergio is een godfather van de moderne gastronomie. Wist je dat ik mijn beste maaltijd ooit in Oud Sluis heb gegeten? – alles in zijn timeframe natuurlijk. Daarna volgden vele jaren van roem, expansie, televisie, donkere privé-wolken en zakelijke sores, het hele traject dat je als mens meemaakt wanneer je full on gaat, tot wanneer je leven geleefd wordt en je niet langer meer het gevoel hebt meester te zijn van eigen kunnen. Wij hebben tonnen respect voor dit wonderlijke genie, maar laten we vooral niet vergeten waarom: Sergio Herman is een van de beste koks van de voorbije twintig jaar. Ter wereld.

5. Pieter-Jan Lint
Een grote proficiat voor Pieter-Jan Lint die dit jaar een reuzensprong maakt. De gastronomische plant-based kar wordt maar door een handvol chefs getrokken in Vlaanderen, en restaurant Amaranth is (samen met Humus & Hortense) de trekker van de beweging. Missie: je laten ervaren hoe creatief en veelzijdig de vegan keuken is. Zijn kookstijl is toegankelijk voor iedereen die graag verwend wordt aan tafel, en met een open visie de toekomst tegemoet treedt. Het was in 2024 hoog tijd voor de verdere verspreiding van de blijde boodschap, en dat werd ‘De Basis Plantaardig’ en ‘Het Gerecht Plantaardig’, twee boeken in samenwerking met fotograaf Tony Le Duc, onze lifetime achievement award van dit jaar.

foodie top 100
Flip Dejaeghere
Sergio Herman
Pieter-Jan Lint

4. Dominique Persoone
Met een stijl die onnavolgbaar is en een West-Vlaamse tongval als geuzenaccent stormt shockolatier Dominique Persoone nu al jaren door het Vlaamse culinaire centrum. Mister mo-vent-toch is de eerste chocolademaker die kon inbreken in de ‘algemene’ gastronomie en later ook de wereld van Bekende Vlamingen. Daarnaast is de Bruggeling ook met duurzaamheid bezig en heeft hij een eigen Chocolate Line plantage op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Half-beeldenstormer, half-hart van koekenbrood. Zo bekend van allerlei tv-programma’s dat een mens de absolute essentie durft te vergeten: alles begon in de kleine winkel aan het Simon Stevinplein in Brugge, waar nog steeds de beste pralines ter wereld worden verkocht.

3. Tim Boury
Restaurant Boury bevestigt nu al enkele jaren als driesterrentempel, en dat heeft alles te maken met de creativiteit van chef Tim Boury en de empathie van gastvrouw Inge Waeles, die eerder al aan bod kwam in deze foodie top 100. Een consistent driesterrenrestaurant moet als een onderneming worden gerund en uit alle poriën een gezonde commerciële basis ademen. De chef zet daarbij niet alleen de creatieve lijnen uit, maar waakt er ook over dat de naam van de brand elk jaar een grotere uitstraling krijgt. In Boury of bij Boury tafelen neemt je even mee uit deze wereld en plaatst je op planet perfection.

2. Jeroen Meus
Het format van Dagelijkse Kost, elke werkdag op één, is een van de grootste klassiekers van de Vlaamse televisiegeschiedenis. En het werkt omdat het Vlaams is. Geen overdreven gezond gedoe – doe maar lekker gewoon -, af en toe een vleug Leuvens dialect of tussentaal, de interactie met regisseur en publiek, àlles zit gewoon goed aan de formule die nu al jaren de vooravond siert en waarop tal van concurrenten hun tanden hebben stukgebeten. Het is goed toeven op Starship Enterprise Meus, en de kookboeken en website met recepten laten uitschijnen dat het rijk van Jeroen Meus nog lang niet is uitgezongen.

1. Seppe Nobels
Seppe Nobels is voor het tweede jaar op rij de foodie van het jaar. Waar dat vorig jaar misschien nog een verrassing was, vult Seppe dit jaar de selffulfilling prophecy naar behoren in.
Seppe Nobels ontsteeg enkele jaren geleden al de catacomben van Graanmarkt 13 om zich op het nobele sociale doel Instroom Academy te focussen, een project dat kansengroepen begeleidt op de arbeidsmarkt, met een sterk accent op horeca. Dat resulteerde in een soort culinaire Verenigde Naties, waarbij niettemin gezondheid en groenten een belangrijke rol bleven vertolken, trouw aan het imago van de groene sterrenchef. Nadien kwam ’t Gasthuis in Mechelen, een gastronomisch opleidingstraject met nieuwe Mechelaars en nieuwe Europeanen. Centraal staan daarbij culinaire uitwisseling, sociale tewerkstelling en de rijkdom van de biologische Mechelse landbouw, de korte keten en de Bourgondische traditie van de stad.
Nobels is alive en kickt zich een nieuwe weg door het spectrum. Zijn invloed is op een hoogtepunt, want de chef wordt overal gevraagd om te spreken als het over duurzaamheid, groenten, integratie en migratie gaat. Met die status van culinaire volksheld kon het bijna niet anders of de hoge onderscheidingen zouden elkaar in ijltempo opvolgen: eerder dit jaar was er de Emmy voor Restaurant Misverstand, en de chef werd door de koning benoemd tot Commandeur in de Kroonorde. Ook bij ons is Seppe Nobels in command. Gelukwensen, chef.

Foodie top 100
Dominique Persoone
Tim Boury
Jeroen Meus
foodie top 100
Seppe Nobels

Ontdek nog meer artikels over ...