20. Jelle Beeckman
Jelle Beeckman heeft het juk van The Messy Chef nog lang niet afgegooid, en heeft het uitgebreid naar een ‘lekker vies’ imperium. Beeckman is op die manier de kontekraafse chef, de uit droge humor opgetrokken kok die niet euh… vies is van een stuntje links of rechts, en wat experimentjes hier en daar. Dat levert hem geen windeieren op: een rubriek in Iedereen Beroemd katapulteerde hem voorgoed richting bv-schap. Maar Jelle is – laten we dat niet vergeten – gewoon ook een fijne kerel en een uitstekende kok. Welkom in de top 20!
19. Hendrik Dierendonck
’s Lands bekendste slager Hendrik Dierendonck propageert ‘Less is more’, en dat gaat over de vleesconsumptie in ons land, maar steeds meer ook over de eigen activiteiten. Hendrik wil al een tijdje terug naar de roots, en dat is wellicht de juiste houding om de essentie van de boodschap te blijven (pun intended) verpakken. Dierendonck haalde eerst het West-Vlaamse Rood uit de vergeethoek, en deed daarna hetzelfde met Oedslach (een ode aan zijn vader), en het Menapische varken, waaruit onder meer het grappigste aller vleesversnijdingen wordt gehaald, de Tomapunk. Sterke man achter de twee restaurants Carcasse in Sint-Idesbald en Knokke-Heist.
18. Sam D’Huyvetter
Hoge re-entry in de foodie top 100. Sam is alomtegenwoordig in de Gentse horeca, en heeft zijn deel van de tegenslag nu wel gehad na een fikse medische waarschuwing. De Blauwe Kiosk op de Kouter is een grote hit tijdens drukke shoppingweekends, en Bar Bask gooit nog altijd de beste tarbots op de grill. D’Huyvetter ontdekte in 2024 ook de kracht van video en speelt zijn uitstraling als vikingchef uit om wel ja, smerig lekkere gerechten te bereiden en die op de smeuïgste wijze ooit te filmen.
17. Saskia Neirinckx
De fine fleur van de Belgische culinaire pr-industrie maakt dit jaar een reuzensprong in de foodie top 100, en dat heeft Saskia Neirinckx goeddeels aan haar passie en werkethos te danken. Miss The Wicked lééft voor de horeca, ademt horeca en weet als geen ander hoe ze haar brands bij de juiste mensen op de juiste manier moet neerzetten. Een zwarte kat met nogal wat levens die van Londen naar Antwerpen door elkaar lopen. Legt altijd de vinger op de juiste nieuwe trends (denk sake), en boeit op die manier ook een uiteenlopend consumentenpubliek.
16. Viki Geunes
Hoog boven de Antwerpse skyline timmert een uitstekend geolied team van keuken en zaal dag na dag aan een pertinente driesterrenbeleving. Geunes is niet de grootste rebel in de hospitality, maar rustige vastheid wordt doorgaans bekroond door de gidsen en gewaardeerd door het publiek. Een maaltijd in Zilte, met of zonder four hands, is voor veel mensen een van de belevenissen van het jaar. Geunes kookt al enkele jaren op donders hoog niveau, en de kosmopolitische uitstraling van Zilte hoog boven de Antwerpse skyline geeft nog wat meer glans aan die positie.
15. Frank Fol
Frank Fol draait al een drietal decennia mee aan de absolute top en deed dat in heel wat gedaantes: als chef van Sire Pynnock in Leuven, host van MondFol op de toenmalige BRTN, voorzitter van de Jeunes Restaurateurs d’Europe, aanjager van groenten en fruit, en instigator van de We’re Smart World community, een wereldwijde verzameling chefs die duurzamer koken, en dan vooral met groenten. Eerder deze maand nog op het podium in Valencia om de awards uit te reiken, want We’re Smart doet het sinds een tijdje ook goed over de landsgrenzen!
14. Bruna Bonaca
Grootste stijger dit jaar in de foodie top 100, en aan het begin van de maand al bekroond tot Young Inspirational Personality of the Year. Bruna Bonaca maakt alle verwachtingen waar: ze blijft de beste pasta van het land leveren aan tal van (sterren)chefs, is bekend in het culinaire wereldje in binnen- en buitenland, en werd ook influencer dankzij de ultieme mix tussen ambacht, savoir-faire en je-ne-sais-quoi attitudes – of moet dat no lo so che cosa zijn. In filmpjes op haar Instagramaccount Pastology zijn de (mother)f***s en andere krachttermen niet uit de lucht.
13. Peter Goossens
Twee jaar aan een stuk op de eerste plek, die eer kan alleen maar weggelegd zijn voor de peetvader van de Belgische gastronomie Peter Goossens. De voormalige chef van het Hof Van Cleve trok zich na het Kruisemse pensioen niet volledig in de anonimiteit terug: er zijn de – niet altijd even eenvoudige – consulting van La Rigue in Knokke-Heist en de in een populaire Vlaamse krant verschenen bezoekjes aan restaurants waar het echt goed eten is. Peter is goed op weg naar een lifetime achievement award een van de volgende jaren!
12. Martijn Defauw
Waar chefs aan rust toe zijn, zijn er andere voor wie het allemaal nog moet beginnen. Van de vijf chefs die wij een ontzettend grote toekomst toedichten (en wensen), is Martijn Defauw van Rebelle wellicht de meest vooruitgeschoven. Defauw kookt precies en met zoveel liefde, hedendaags en toch met heel klassieke basis, bijna Japans minimalistisch. Het restaurant werd onlangs volledig vernieuwd, in de zaal staat een knappe brigade met een uitstekend sommelier. Rebelle is ook nog heel betaalbaar.
11. Marcelo Ballard(in)
Het was op het eerste zicht een rustiger jaar voor de posterboy van de gastronomie, maar schijn bedriegt. Marcelo Ballardin verhuisde zijn potten en pannen naar een nieuw pand, waar het comfortabeler werken is, en waar zijn onvoorstelbare talent nog beter tot uiting komt. Dat zorgde voor veel bouw- en verhuisstress in een jaar van consolidatie. Op allerlei internationale platformen wordt hij hoger ingeschat dan andere Belgische chefs met meer punten in Gault&Millau en meer sterren in Michelin. Zijn rechterhand Eric Ivanidis staat aan het fornuis van de dépendance Door 73, waar alles rond sharing draait, en waar het overigens ook bijzonder smakelijk en gezellig toeven is.