30. Fréderic Van Tricht (N)
Frédéric Van Tricht is telg van een driekazengeslacht, het moet niet altijd over ‘quattro stagioni’ gaan op onze pagina’s. De Van Trichts hebben een faam in binnen- en buitenland omdat zij wellicht de beste kaasmeesters en -affineurs van het land zijn. Vaste leverancier van heel wat toprestaurants, de minzaamheid in persoon, op en top professional. Wist je dat Van Tricht niet alleen aan de sector levert, maar in Antwerpen ook de winkel Only Cheese heeft? Een van de hoogste binnenkomers in de lijst.
29. Roger Van Damme
Patissier Roger is een klassieker en een zekerheid op uw feesttafel. Van Damme heeft zich de voorbije decennia niet alleen in de kijker weten werken als dessertmaker en begenadigd chef, maar kleeft ook uitstekend op het televisiescherm, al dan niet in een euh… trio met twee andere fotogenieke chefs. Zijn werk als patissier is van een ontzettend hoog niveau en mag daarom niet onderschat worden op mondiale schaal.
28. Michaël Rewers (N)
Op één na hoogste nieuwkomer in de june. foodie top 100. Het is niet dat chef Rewers nieuw is, het Antwerpse Bistrot du Nord is al jaren een van de (niet meer zo) geheime topadressen van de Belgische gastronomie, en voor ons persoonlijk ook de referentie als een buitenlandse collega naar een plek vraagt die die gastronomie symboliseert. Na zijn introductie als jurylid in Masterchef (op de foto met winnares Olga Leyers) toegetreden tot het rijk der chef-bv’s maar we kennen Michaël een beetje: zijn bescheidenheid blijft hem sieren.
27. Loïc Van Impe
Loïc Van Impe bewees dit jaar zijn waarde als natuurkracht, als special force zelfs, maar daarnaast blijft hij gewoon verwonderd naar de wereld kijken en met een ongedwongen wie-doet-mij-wat attitude de culinaire wereld exploreren. Televisiekok met een gezonde dosis humor. Meer dan 70.000 volgers op Instagram en leverancier van heerlijke recepten en foodvlogs. Dat maakt hem eens te meer H O T in de Vlaamse keukens!
26. Floris Vanderveken (N)
Wie had kunnen bevroeden dat het zo snel zou gaan voor Floris Vanderveken, de nieuwe posterboy van de gastronomie? Wie had kunnen denken dat hij in zo’n ijltempo uit de sporen van geestelijke vader Peter Goossens zou treden? Natuurlijk was hij voorbereid op de scepter van het Hof Van Cleve, maar men moet het toch altijd nog doen, omgaan met de dagelijkse stress, de consistente hoge lat, het leiden van een team, de wispelturigheid van de markt. Laten we hem rustig verder werken, ‘Het Hof’ staat over enkele jaren weer aan de absolute top.
25. Inge Waeles
Gastvrouwen en per definitie ook gastheren worden nog steeds geweldig onderschat in de culinaire wereld. Na het vertrek van Lieve Goossens uit de sterrengastronomie willen we dit jaar graag Inge Waeles met een plek bij het beste kwart van de foodie top 100 belonen. Als partner-in-crime en levensgezellin van driesterrenchef Tim Boury zorgt zij voor de front of house leiding van het gelijknamige restaurant, een taak die nog het beste kan vergeleken worden met de CEO van een middelgrote KMO. Diepe buiging, mevrouw Waeles.
24. Julius Persoone
Vorig jaar nog getipt bij de beste drie jongeren van de foodie top 100, en dit jaar met reuzenschreden voorwaarts: Julius Persoone is alomtegenwoordig. Ook hij trad dit jaar uit de voetsporen van vader Dominique, ging zelf een aantal commerciële samenwerkingen aan, én schitterde als winnaar van Het Perfecte Plaatje. Wij zagen dat in alle bescheidenheid aankomen: wie esthetiek en ambacht en oog voor detail met de genen heeft meegekregen, zet dat in zijn of haar carrière uiteindelijk om in daadkracht. We vergeten nog het allerbelangrijkste: Julius is een uitstekend chocolatier.
23. Joost Arijs
We beseffen niet voldoende hoe indrukwekkend het aanbod van patissiers en chocolatiers van wereldniveau is in ons land. België mag dan een chocoladetraditie hebben, de grote merken zijn inmiddels zo goed als allemaal in buitenlandse handen. Enter de artisans als Gentenaar Joost Arijs. No nonsense patisserie, geen extreme of zware smaakcombinaties, geen gekke tierlantijntjes of drukke decoraties. Alles draait om de puurheid van de ingrediënten, verfijnde smaken en texturen, en de allermooiste uitgepuurde creaties die je ooit gezien hebt.
22. Nicolas Decloedt
Nicolas Decloedt leerde het vak in de beste restaurants van Europa (Mugaritz, In de Wulf, Bon Bon). Zijn liefde voor de rijke, Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Met het oog van een voormalig kunstfotograaf maakt hij van elk bord een artistieke compositie. Nicolas werd in 2019 verkozen tot ‘Beste groentechef van het jaar’ door Gault & Millau. Zijn restaurant ‘Humus x Hortense’ werd ook bekroond tot ‘The Best Vegan Restaurant of the World’ en scoort zeer hoog bij de We’re Smart World Awards. Nicolas en partner Caroline zijn exemplarisch voor de wereldwijde trend om ook op het hoogste niveau groenten en kruiden een hoofdrol te laten spelen.
21. Wim Ballieu
Wim Ballieu leerde zijn volk balletjes eten. Maar alles bij elkaar zouden we het jammer vinden om de chef Ballieu te herleiden tot een weliswaar uitstekend concept met een mooi en duurzaam mission statement, dat nog steeds veel potentieel heeft in België en het buitenland. Wim Ballieu is ook zonder meer een van de beste chefs in het land en maakt à la Huysentruyt de niet altijd even eenvoudige spreidstand tussen populair en innovatief. Balls & Glory zit gelukkig perfect in de doorsnede en dat geldt ook voor het andere werk dat Wim levert.