40. Karolien Olaerts
Hoge notering dit jaar voor Karola’s Kitchen, een van de meest performante en professionele foodblogs van het land. Nadat Karolien Olaerts afstudeerde als master in de biomedische wetenschappen met als specialisatie voedingswetenschappen stond ze tien jaar in het onderwijs. Vanuit haar passie voor koken en kennis uit haar studies startte ze in 2014 de foodblog Karola’s Kitchen. In 2018 volgde het eerste kookboek, en intussen staan er bij heel wat foodies vijf Karola’s op het schap.

39. Eva Kestemont
Eva werd vorig jaar onze YIP, de Young Inspirational Professional van het jaar, en bevestigt dit jaar omdat ze consistent de boodschap uit haar bejubelde boek ‘Verbeterd Recept, Waarom je te veel ultrabewerkt voedsel eet en hoe dat anders kan’ blijft uitdragen. Kestemont is een uitstekende journaliste, met focus op food en gezondheid.

38. Peppe Giacomazza (N)
Peppe is de goeiige Italo-Belg die je tv-scherm pleegt te passeren tussen de plaagstoten van Roger Van Damme en – mo how – Dominique Persoone door. Maar echte foodies weten Peppe al decennia te waarderen omdat zijn restaurant La Botte in Genk een van de top-Italianen in het land is. Peppe houdt vast aan smaak, aan Italiaanse streekproducten en aan topkwaliteit. Aan de echte arte della cucina.

Karolien Olaerts – @ Karola’s Kitchen
Eva Kestemont – © Ertsberg
Peppe Giacomazza – © Pelckmans

37. Frank Cops
Frank Cops is geen beeldenstormer of fancy blogger maar speelt in de luwte een belangrijke rol als influencer-zonder-dat-zelf-te-willen-zijn. In 2012 startte zijn blog Be-Gusto, waar Frank met zijn achtergrond in hospitality, horeca en sommellerie uitgelezen eetervaringen in binnen- en buitenland bundelt. Door zijn werk voor Gault&Millau en WBP Stars onmiskenbaar een referentie.

36. Femke Vandevelde
Femke Vandevelde baande zich een weg naar de top van de Belgische foodjournalistiek, en zal daar vast nog wel een tijdje vertoeven. Als recensente voor o.a. De Morgen en ‘Academy member’ van de prestigieuze World’s 50 Best in de Benelux is ze kind aan huis bij de belangrijkste chefs en de opkomende talenten. Daarnaast is zij ook auteur van enkele van de meest spraakmakende culinaire boeken in ons land.

35. Sarah Puozzo
De Belgo-Italo-Nederlandse Sarah Puozzo stijgt dit jaar een plaats of twintig in de goede richting, en dat heeft ze aan haar kwalitatieve consistentie te danken. Puozzo kan van twee walletjes eten en drinken: ook in Nederland prijkt ze namelijk in de hitlijstjes van het jaar. Zij bouwde in volle vertrouwen en kunde een brand van zichzelf, en profileert zich als de pasta princess van de Lage Landen. Move over, Nigella Lawson!

Frank Cops
Femke Vandevelde
Sarah Puozzo

34. Timon Michiels (N)
Onder de vleugels van Hendrik Dierendonck groeide de jonge Timon Michiels de voorbije jaren uit tot een gewaardeerd chef van een van de beste steakrestaurants ter wereld. Zeg overigens nooit zomaar steak tegen een dry aged stukje paradijs op je bord in Sint-Idesbald en Knokke-Heist. Minzame gast, uitstekende chef, bon vivant, juiste mens op de juiste plek. Een van de hoogste nieuwkomers.

33. Jan Scheidtweiler
Culinair journalist Jan Scheidtweiler heeft van het vinger aan de pols houden een kunst gemaakt. Kobe Desramaults opent een nieuw restaurant in Brussel? Jan is er als de kippen bij. Een diep verhaal over foodcost? Scheidtweiler fileert en analyseert de zielenroerselen van de chef. ‘Weet je, schrijven is zoals naar goede kunst kijken. Een kunstenaar die je inspireert is een kunstenaar die je met een andere blik leert kijken.’ Jan is wellicht de meest erudiete en beslagen culinaire journalist in Vlaanderen.

32. Bockie De Repper
Een bekentenis: we hebben lang getwijfeld of Bockie een plaats verdient in een top 100 die als criteria kwaliteit, duurzaamheid en consistentie heeft. Maar Bockie is ook authentiek, en wordt met de dag authentieker. Meer nog, het is de authenticiteit en de ontwapenende eerlijkheid die hem populair en invloedrijk maakt. We houden niet van de chips-van-gerookte-kip Bockie, we houden wel van de oprecht nieuwsgierige en de altijd eenvoudig gebleven foodie Bockie. Interessante én intelligente kerel.

31. Sandra Bekkari
Meer dan 25 jaar is Sandra Bekkari dé go-to-kok voor zij die gezonder willen leven en eten. Als voedingsdeskundige en gezondheidscoach is ze de geknipte persoon om gemakkelijke en gezonde recepten op tafel te toveren die je kunnen begeleiden naar een gezond en energiek leven. Slimme en zeer empathische tv-kok met een duidelijke niche zonder opgestoken vingertje. Auteur van vele bestsellers en vaste klant in onze foodie top 100.

Timon Michiels – © Rolling Pin
Jan Scheidtweiler
Bockie De Repper – © VRT De Columbus
Sandra Bekkari

Ontdek nog meer artikels over ...