Als vegetariër krijg ik vaak de vraag: “Wat eet je dan wél nog?” Dat kan heel frustrerend zijn, want vlees of vis zijn niet de enige ingrediënten die op je bord komen. Groenten worden vaak gezien als iets wat erbij moet om je dagelijkse portie vitaminen binnen te krijgen. Ze zijn dus meestal niet het favoriete deel van de maaltijd, kijk maar naar het stereotype bij kleine kinderen. Ik was heel benieuwd om te zien wat de broers gecreëerd hadden in hun nieuwe kookboek. De focus op groenten kan mensen helpen overtuigen dat er niet altijd een stuk vlees bij moet om een gerecht af te maken.

Het eerste wat me opviel was dat niet alle recepten per se alleen geserveerd moeten worden. Je kan ze aanvullen met andere gerechten of opdienen als voorgerechtje. Je kan het kookboek ook gebruiken tijdens een tapasnight met vrienden. Er worden veel frisse groenten gebruikt die perfect zijn voor een warme zomeravond. De recepten zijn ook heel toegankellijk voor iedereen, je hoeft heus geen sterrenchef te zijn om ze te kunnen klaarmaken. De meeste zijn eenvoudig en snel klaar, alle stappen worden ook goed uitgelegd. De meeste recepten hebben een beperkte ingrediëntenlijst, waarvan je de meeste dingen zelfs al in huis hebt. Dit boek kan handig zijn als je nog wat groenten hebt liggen die niet meer zo lang fris zullen blijven en dus opgebruikt moeten worden.

blendbrothers
blendbrothers
De blendbrothers tonen alweer wat voor vlees ze in de kuip hebben, of moet ik zeggen, groenten

Ik heb uit elk deel een gerecht geprobeerd. Ik ben niet de beste kok, maar het koken ging redelijk vlot. Het was even paniek toen ik besefte dat ik geen eieren meer had, maar onze vriendelijke buurman en zijn kippen hebben me uit de nood geholpen.

Uit de ‘quick’ categorie besloot ik de tomaat, aardbei, rabarber en marjolein salade te maken. Niets is heerlijker dan groenten gaan plukken in je eigen moestuin en er meteen mee aan de slag te gaan. Het lijkt wel een privé groentewinkel, lokaler kan niet dus het is ook nog eens goed voor het milieu. Tuinieren voelt ook soms een beetje als therapie, ik kan het iedereen aanraden. Het enige wat ik moest doen was alles snijden, kruiden en klaar. Heel simpel, maar heel lekker en fris!

Het ‘in-between’ gerecht dat ik wou maken was de asperges carbonara. Ik hou van pasta carbonara en asperges, dus dit kon niet foutlopen. Het grootste werk was de asperges schillen, daarnaast ging alles redelijk vlot. Let wel op dat de saus niet schift als je de room toevoegt in de pan. Het was heel lekker, ik zou dit zeker nog maken voor vrienden of gewoon voor mezelf.

Het laatste recept uit het deel ‘take your time’ was een klein beetje mislukt. Ik had geen rekening gehouden met het feit dat spaghettipompoenen nu niet in het seizoen zijn. In de plaats van pompoen heb ik gewoon pasta gekookt. Ook heel lekker, maar ik probeer het in oktober nog eens opnieuw. De reden dat dit recept langer duurt, is niet omdat het veel werk is, maar eerder omdat alles lang in de oven of op het vuur moet.

Kamiel en Hendrik Buysse, beter bekend als de Blendbrothers, tonen alweer wat voor vlees ze in de kuip hebben, of moet ik zeggen, groenten. Ze willen met hun nieuwe kookboek laten zien dat je met enkel groenten ook heerlijke, unieke gerechten kan maken en dat dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Het boek is onderverdeeld in drie delen, gebaseerd op de bereidingstijd van elk gerecht. In ‘quick’ tonen ze snelle receptjes die klaar zijn in minder dan 20 minuten. De ‘in-between’ gerechten duren tussen de 20 en 35 minuten en het laatste deel ‘take your time’ betekent 35 minuten of meer. Hun internationale ervaring komt terug in het boek: “De combinaties zijn geïnspireerd op ervaringen die wij door de jaren heen hebben opgedaan over de hele wereld.”

Het boek Eat This van de blendbrothers kost 25,99 euro en is te verkrijgen in de boekhandel en op de website van Lannoo.

Door Tess Bonte.

blendbrothers
blendbrothers

Ontdek nog meer artikels over ...