Op vrijdag 22 april start het culinaire avontuur van Amaranth, een gastronomische reis door het plantaardige paradijs. June. kreeg de kans om deze sfeer al een weekje vroeger op te snuiven tijdens de pre-opening, een veelbelovende amuse.

In de achtertuin vertoef je in een oase van rust, een stukje ongerepte natuur dat een volmaakt decor creëert.

Oase van rust

Ongeveer zeven jaar geleden lanceerden deze culinaire liefhebbers hun cateringbedrijf “Plantbased fine dining”, dit was het startschot van een reeks pop-ups, workshops en events. In 2018 besloten ze hun droom na te streven: een restaurant waar ze de plantaardige keuken een verfijnd gastronomisch jasje geven, een unieke interpretatie van vegan fine dining. Ze werden verliefd op een karaktervolle villa met antieke charmes in het Gentse Merelbeke. Dit pand bouwden ze afgelopen drie jaar om tot een hedendaags restaurant waar een warme, gezellige sfeer primeert. Ze koesterden de ziel van de villa door oude elementen te bewaren en hier een moderne toets aan toe te voegen. In de achtertuin vertoef je in een oase van rust, een stukje ongerepte natuur dat een volmaakt decor creëert.

Culinair sprookje

De oprijlaan leidt naar een wit kasteeltje met een karmijnrode toren en mintgroene luiken. Elke gast geniet een hartelijk ontvangst met een huisbereide Amaranth-cocktail waar bloemblaadjes in rondzwalken. Voor de inrichting kozen ze voor natuurlijke materialen met houtkleurige tinten die een sereen gevoel opwekken. Carmen en Pieter-Jan hechten belang aan een intieme aanpak waarbij ze elke gast persoonlijk ontvangen. Op vrijdag en zaterdag verwelkomt Amaranth 24 smulpapen die door deze chef-kok en gastvrouw ondergedompeld worden in de veganistische wereld.

High- end elegante gerechten

Tijdens de pre-opening serveren ze plantaardige smaakbommetjes met diverse structuren en een rijk kleurenpalet. Elk hapje symboliseert de liefde van Pieter-Jan voor de veganistische kookkunst, een high- end elegant diner met het beste van wat de natuur ons biedt. Het seizoensmenu bestaat uit elf fijne gerechten waar hartige, fluweelzachte en zoete smaken elkaar afwisselen: veldzuring vergezeld van vegan cream cheese, kruidige gember waar bergamot voor een frisse citrussmaak zorgt en texturen van huisbereide witte chocolade met gepofte Amaranth als speelse toets. Bij Amaranth werken ze biologisch en geven ze de voorkeur aan lokale ingrediënten. Elke gang wordt geserveerd met aangepaste wijn of sap, een combinatie die voor een unieke smaakbeleving zorgt.

© Toos Vergrote
Amaranth
© Toos Vergrote
Amaranth
© Toos Vergrote
Amaranth
© Toos Vergrote
Het seizoensmenu bestaat uit elf fijne gerechten waar hartige, fluweelzachte en zoete smaken elkaar afwisselen

Passie voor plantaardige gastronomie

Aan het einde van de opening krijgen de gasten een sepiakleurige envelop mee. In de omslag zitten een paar verwenbriefjes samengebundeld, een floraal pakket met het sierlijke Amaranth logo. Voor het openingsevent van Amaranth schreef de chef twee veganistische recepten: amandelgebakjes en gekonfijte jonge rabarber, zoete recepten die de chef met zijn gasten deelt. In de omslag zit verder nog een stukje poëzie dat Pieter-Jan neerpende en waarmee hij zijn liefde voor de culinaire wereld verwoordt. Als kers op de taart krijgt elke bezoeker een zakje met bloemzaadjes. Met deze magische Amaranth pitjes wordt de schoonheid van onze toekomstige gastronomie in elke uithoek van het land rondgestrooid. Dit gepassioneerde duo is ervan overtuigd dat in ieder van ons een zaadje schuilt dat de kracht bezit om een mooiere wereld achter te laten.

Adres
Ringvaartstraat 51
9820 Merelbeke

Door Eline September 

Liefhebbers van de veganistische kookkunst kunnen op de website van Amaranth-Plantbased een reservatie plaatsen. Door de exclusieve openingsdagen (zaterdag en zondag) ben je er best als de pinken bij. Smakelijk!

Amaranth
© Toos Vergrote
© Toos Vergrote

Ontdek nog meer artikels over ...