De provincie West-Vlaanderen was in 2023 goed voor 60% van alle toeristische overnachtingen in België. Dat zorgt elk jaar weer voor stevige uitdagingen. Want hoe blijf je al die bezoekers boeien? Door culturele highlights zoals Beaufort bijvoorbeeld. Maar vooral ook door de culinaire evenementen. Daar hebben de West-Vlamingen er in 2024 een heleboel van.

We weten al, mede dankzij de vele erkenningen, dat West-Vlaanderen een echte culinaire hotspot is. Vanaf dit jaar worden die spots opgelijst in de nieuwe Lekkere Westen Gids. Een gids waar je meer dan 200 adresjes vindt met ‘lekker lokaal’ als focus. Daarbovenop zijn er nog tal van andere culinaire ontdekkingen, verspreid over de verschillende regio’s.

Kunst en verfijnd eten zijn in onze ogen de ideale combinatie. De Leiestreek, die kunst leeft en ademt, gaat hier ook mee akkoord. In 2024 organiseert men er enkele kunstdiners, te beleven vanaf oktober 2024. In het midden van een museum of galerij kan je genieten van pure gastronomie, omringd door inspirerende kunstwerken. Aan de hand van een interactief spel ga je met iets meer kennis over bekende Leiestreek-kunstenaars naar huis.

Wie liever zelf creatief aan de slag gaat, kan vanaf juni terecht bij de Paint & Sip-workshops van Pigment, waar schilderen en streekeigen dranken hand in hand gaan. Smaakt het naar meer? Dan is het Barlaban Kunstkaffee in Roeselare de volgende stop! Aan de muren hangt een wisselende collectie kunstwerken en pik je de ene avond een comedyshow mee, de andere een theedegustatie.

Pigment Paint & Sip – © Toerisme Leiestreek
Hoppevelden in Poperinge
Hopscheuten
Reis terug in de tijd en proef wat men vroeger serveerde op de kasteeldis

Het Brugse Ommeland biedt ook dit jaar zinnenprikkelende culinaire afspraken en foodbelevingen op unieke locaties aan. Reis terug in de tijd en proef wat men vroeger serveerde op de kasteeldis, of ontrafel een historisch moordverhaal tijdens een heerlijke maaltijd. 2024 staat in de rand van Brugge in het teken van het proeven van de geschiedenis. Ontdek vanaf maart hier het volledige aanbod.

Wie graag geschiedenis en ambacht combineert, moet op bezoek in het vernieuwde Bakkerijmuseum in Veurne. Een interactieve beleving in het nieuwe onthaalpaviljoen neemt je mee op reis door de geschiedenis van brood en gebak, met een prachtige tuin en museumcafé ter vervollediging. Ook de kroegliefhebbers kunnen aan hun trekken komen tijdens de laatste editie van ‘het Weekend van het Volkscafé’ (20 en 21 april).

De Westhoek heeft in 2024 nog meer te bieden dan cafés, brood en gebak. De regio staat ook gekend voor haar hopscheuten, die vanaf februari hun kopjes boven de grond zullen steken. De grote ‘Hopscheutenhappening’ in Poperinge viert dit culinaire goud met proeverijen en unieke evenementen waar de smaakpapillen echt verwend zullen worden. Zij die het Poperingse Hoppeland liever actief ontdekken, kunnen dat met de ‘Taste of Hops on Tour’. Dit is een dagarrangement met een route van ongeveer 20 km, waar je op zes haltes van de Poperingse streekgastronomie kan genieten. Ook de wandelaars krijgen de kans om op ontdekking te gaan, tijdens de Gastronomische hopscheutenwandeling in Vleteren. Op zaterdag 24 februari start de dag met smaakvolle hapjes en sluit je af met een gegidste wandeling rond de Sint-Sixtusabdij.

Volkscafe ’t Oud Postje
Bakkerijmuseum Veurne
Van 15 september tot 15 oktober wordt de ‘Zee van Smaak’-restaurantactie georganiseerd

Uitwaaien aan De Kust mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. En welke delicatesse hangt daar onlosmakelijk aan vast? De Noordzeegarnaal. We volgen in 2024 het verhaal vanaf de vangst tot op het bord met ‘Beleef de Noordzeegarnaal’, een programma dat het hele jaar door loopt. Aan de hand van QR-codes worden alle initiatieven rond ‘de garnaal’ bekendgemaakt. Deze kan je overal in de toeristische sector vinden. Daarbovenop worden in de campagne ‘Zee van Smaak’ de unieke gastronomische troeven van de kustregio in de kijker gezet, waar verse Noordzeevis centraal staat. Van 15 september tot 15 oktober wordt de bijhorende ‘Zee van Smaak’-restaurantactie weer georganiseerd, waar je de duurzaam gevangen Noordzeevis kan proeven voor een prijsje.

Door Guylene Renoult.
Foto’s: Westtoer, tenzij anders vermeld.

www.visitwestvlaanderen.be
www.westtoer.be

Zee Van Smaak
Zee Van Smaak/ Tijdok @ Jan D’Hondt Ateljé

Ontdek nog meer artikels over ...