Abadia Retuerta is met dertig jaar wijnbouw een relatief jonge wijngaard, en toch gaat de geschiedenis van het domein meer dan acht eeuwen terug. De originele abdij van Nuestra Señora de Santa Maria de Retuerta werd gebouwd door de orde van de premonstratenzers (of norbertijnen), en er is bewijs dat al in de vroege middeleeuwen wijn werd verbouwd en geproduceerd.
De abdij werd in 2012 omgebouwd tot een somptueus vijfsterrenhotel dat prima past in de oenotoeristische troeven rond Valladolid. Er wordt lang niet alleen ingezet op het maken van uitstekende wijn, je kunt er ook terecht voor paardrij- of fietstochten, een paar uur verwennerij in de spa of een uitgebreid diner met duurzame ingrediënten in een van de drie restaurants.

Abadia Retuerta
De vino de pago van Abadia Retuerta vormt niettemin het kloppende hart van de activeiten

Van de 700 ha land is 180 ha in gebruik voor wijnstokken. Maar Abadia Retuerta wil meer zijn dan een wijngaard. Je vindt er ook pijnbomen, eiken, populieren, kreupelhout en eeuwenoude vegetatie, die bijdraagt aan het duurzame historische geheel. Op wandelingen en fietstochten kun je in het juiste seizoen reeën en evers tegen het lijf lopen, of patrijzen, wilde eenden en hazen.
De vino de pago* van Abadia Retuerta vormt niettemin het kloppende hart van de activeiten. De wijnen zijn de unieke expressie van het terroir en er wordt alles aan gedaan om de kwaliteit niet alleen op hoog niveau te houden maar nog elk jaar te verbeteren. Als de natuur goedgezind is, dat spreekt. Pago Negralada wordt uit 100% tempranillo gemaakt en Pago Valdebellòn uit 100% cabernet sauvignon. Er is ook een 100% syrah (Pago Garduña) en een redelijk uitzonderlijke 100% petit verdot met de vanzelfsprekende naam Petit Verdot. Vlaggenschip is de Abadia Retuerta Seleccion Especial, een blend met vooral tempranillo maar ook andere variëteiten, om elk jaar de juiste harmonie en het ideale karakter te verkrijgen. Abadia Retuerta produceert ook een witte wijn, LeDomaine, met sauvignon blanc en een hint verdejo en nog andere druifsoorten. De wijnen scoren elk jaar beter in de verschillende concours wereldwijd, en wijnpro’s als Robert Parker en Wine Spectator bekroonden verschillende wijnen met buitengewoon hoge scores.

(* Een vino de Pago is een classificatie voor een aparte wijngaard of wijndomein. Deze classificatie werd door de Spaanse overheid in het leven geroepen in 2003 om de kwaliteit te bevorderen. Je kunt het in zekere zin vergelijken met een grand cru. In Catalonië heet dit een Vi de Finca.)

Abadia Retuerta
Het hotel hoort sinds 2020 ook tot de Leading Hotels of the World

Het hotel van Abadia Retuerta, LeDomaine, is het eerste in Spanje met een volledige butlerservice. Gasten moeten er zich niet alleen thuis, maar ook bijzonder voelen. Je vindt er maar 27 kamers en 3 suites, waarvan acht kamers in de vroegere stallen zijn ondergebracht. Het hotel hoort sinds 2020 ook tot de Leading Hotels of the World. Het restaurant Refectorio ontving in 2014 een Michelinster en vorig jaar ook nog een Groene Michelinster. De Vinoteca is een stuk informeler, en daar zijn ook gasten van buiten het domein welkom om een van de 40 topwijnen te degusteren. In zomermaanden kun je in de kloostertuin dineren, en overdag is er altijd wel een snack of cocktail te verkrijgen in de pool bar. In 2019 startte het nieuwe project: een groentetuin van 1.200 vierkante meter op de oevers van de Douro. Het andere nieuwe project is de Calicata Terroir Bar, een degustatieterras aan de rivier. Alle culinaire plekken kregen de persoonlijke handtekening van executive chef Marc Segarra. Het maakt van Abadia Retuerta een onmisbaar adres op je bucket list.

#stayjuned!

Over twee weken lanceren we in samenwerking met Abadia Retuerta een unieke food&wine-wedstrijd die de hele zomer zal lopen op june. Iedereen met een foodblog, groot of klein, zal kunnen deelnemen, en de winnaar mag dit najaar enkele dagen met onze groeten op bezoek naar Abadia Retuerta!

Abadia Retuerta

Ontdek nog meer artikels over ...