Douro
Het verkennen van de stad is de perfecte afsluiter van een gevarieerde en verrijkende reis door het glooiende landschap van Portugal

We leiden u in dit artikel door het boordjournaal van 7 dagen op de Douro. Van de eerste stap aan boord tot de laatste zonsondergang vanop de M/S Queen Isabel.

Onze reis begint in Porto, waar de Douro uitmondt na een 612 kilometer lange tocht door Spanje en Portugal. Bij het inschepen worden we ontvangen door de cruise director, de kapitein Mr. Paulo Matos en het hele team van Rivages du Monde. We worden instant naar het dek gezogen waar we een eerste glans te zien krijgen van het prachtige Portugal. Na het inchecken slenteren we nog even over de Kaai van Vila Nova de Gaia en sluiten we de dag af met een heerlijk maal bereid door chef-kok Vasco Pombo en zijn team.
We overnachten ter plaatse en om 6u30 stipt begint de motor van de boot te ronken en zetten we koers richting Regua. In de voormiddag is er tijd en ruimte voor een uitgebreid ontbijtbuffet, een sessie Qi gong in de panorama lounge, een spa retraite of een luistersessie over de geschiedenis van Portugal. Op het boordjournaal wordt aangekondigd dat we om 11u40 een doortocht maken door de sluis van Carrapatelo, de hoogste van Europa. Op het zonnedek beleven we alles vanop de eerste rij, een indrukwekkende eerste keer.

Na een uitgebreide lunch trekken we te voet naar het Douro Museum en rijden we vervolgens met de bus naar het Paleis van Mateus. ’s Avonds dineren we met de volledige groep bij Quinta de Avessada, gelegen tussen de wijngaarden en gespecialiseerd in de productie van Moscatel. De tongen komen los en de eerste vriendschappen worden gesmeed.

De komende dagen verlopen grotendeels hetzelfde. Het ronken van de motor kondigt een nieuwe dag aan en het royale ontbijt zorgt voor een goeie start van de dag. In de voormiddag vaart het schip terwijl er aan boord van de M/S Queen Isabel verschillende activiteiten gepland staan. De sfeer is gemoedelijk en ontspannend, de uitzichten worden alsmaar groener en spectaculairder en de sluizen blijven keer na keer verwonderen.
In de namiddag staat telkens een culturele uitstap gepland met de bus die ondersteund wordt door een (audio)gids. De komende dagen bezoeken we het middeleeuwse dorpje Castelo Rodrigo, de Quinta de Seixo (het huis van Sandeman) en de stad Salamanca. Je kiest zelf of je de stad individueel of in groep verkent. Wij raden een afwisseling aan. De excursies zijn leerrijk, maar erg gericht op cultuur en geschiedenis. Slenter en kuier je liever wat door de kleine straatjes van Salamanca en Porto, dan kunnen we dat ook alleen maar begrijpen.

’s Avonds wordt de groep telkens terug herenigd in het restaurant. Het eten is werkelijk subliem en royaal, elke maaltijd opnieuw. En ook na het diner voorziet Rivages du Monde heerlijke activiteiten zoals pianoconcerten en een Faro show in de panorama lounge.

Op dag 5 meert het schip terug aan in Porto, aan de Kaai Nova de Gaia. Het verkennen van de stad is de perfecte afsluiter van een gevarieerde en verrijkende reis door het glooiende landschap van Portugal.

Ben jij ook geïnteresseerd in een cruise dichtbij of ver weg? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Rivages du Monde. Gegarandeerd vind je een reis die bij jou past.

Door Lore Waelkens.

Douro
Douro
Douro

Ontdek nog meer artikels over ...