De wandelroute staat bekend als een van de meest indrukwekkende van de Dolomieten

Het immense natuurpark Puez-Geisler is niet voor niets vernoemd naar het imposante bergmassief in de Dolomieten. De hoogste toppen, allemaal om een bij de 3000 meter hoog, torenen uit boven de dalen Villnösstal en Val Gardena en vormen samen een adembenemend decor voor de vele wandeltochten die het natuurgebied doorkruisen.

Langs Alpenbloemen en -pieken

Aangezien we getipt werden dat een van de allermooiste wandelroutes richting Geisleralm vertrekt vanuit Zannes, besluiten we daar onze wagen achter te laten op de ruime parking. (Extra tip: wie over een DolomitiMobil Card beschikt, parkeert hier een hele dag voor 2 in plaats van 8 euro. Vergeet deze dus zeker niet te tonen aan de slagboom!)

We volgen het bordje dat gemarkeerd staat met pad nummer 6 richting San Zeno. Een onverharde, kronkelende weg langs een kabbelend riviertje laat ons meteen al flink wat hoogtemeters stappen. We hebben helaas een ietwat druilerige dag uitgekozen voor onze hike – dat kan nu eenmaal heel af en toe gebeuren in de bergen, maar de laaghangende wolken creëren haast een vorm van mystiek in het van zichzelf al feeërieke bos- en berglandschap. Ik moet mezelf dan ook dwingen om tijdens onze wandeling niet enkel en alleen maar oog te hebben voor de indrukwekkende Geisler-pieken die steeds dichterbij komen.

Eenmaal over een grote brug schakelen we over op het panoramische Adolf-Munkel-pad. De wandelroute staat bekend als een van de meest indrukwekkende van de Dolomieten vanwege zijn gevarieerde flora die in sterk contrast staat met de omliggende kale bergtoppen, en niet in het minst omdat je onder de imposante noordwand van het Geislermassief wandelt. De beschrijving schept hoge verwachtingen, maar de eigenlijke beleving weet ze allemaal te overtreffen.

(Lees verder onder de foto’s.)

Geisleralm
Geisleralm

Culinair hoogtepunt

Na ruim twee uur wandelen, inclusief meerdere fotopauzes aangezien elke kronkel van de route fotogeniek is, onthult zich plots een nog idyllischere scène aan ons: het wondermooie domein van Geisleralm. Geitjes die vrolijk in de weide huppelen, meer Alpenbloemen dan je kan tellen en een bijzonder pittoreske berghut, en dit alles op 1996 meter hoogte. En als wij het geheel nu al als haast ontroerend ervaren, kan ik me alleen maar voorstellen hoe magisch het hier moet zijn als die koppige wolken niet langer de hoogste Geisler-pieken verbergen.

Gelukkig wacht er ons ook nog een andere beloning. De keuken van Geisleralm verwent ons met overheerlijk lokaal lekkers, waaronder een prachtige Zuid-Tiroolse Marende schotel met fijne kaas- en vleeswaren, en de enige echte Geislerburger waarvan we al snel begrijpen waarom die zo geliefd is onder gasten. Als dessert volgt nog ‘Heisse Liebe’, een zoete zonde met warme frambozen en vers vanille-ijs met Zuid-Tiroolse koemelk die ook daadwerkelijk smaakt alsof ze met liefde bereid is. Na onze royale lunch rusten we nog even uit op de houten ligbedden rondom Geisleralm en nemen we nog een laatste keer het panorama in ons op. Al kan ik het niet laten om ook tijdens onze afdaling terug naar Zannes regelmatig om te kijken en toch nog een glimp van de statige pieken op te vangen. 

Door Rani Guinée.

Ook zin gekregen in een heerlijke vakantie in het mooie Zuid-Tirol? Op suedtirol.info vind je alle nodige informatie en inspiratie. #stayjuned

Geisleralm
Villnöss
De Geisler-pieken van aan de Sint-Magdalenakerk in het Villnösstal

Duurzaam op weg in Zuid-Tirol

Omdat Zuid-Tirol een groene bestemming in elk opzicht is, wil de regio ook jou stimuleren om duurzamer op reis te gaan. Van hervulbare drinkflessen tot onbekende plekjes opzoeken, alle beetjes helpen. Benieuwd hoe jij er zorg kan dragen voor de natuur en de lokale bevolking? Ontdek hier alle groene tips.

Ontdek nog meer artikels over ...