Zélf aan het roer van een boot? Dat is gemakkelijker dan je zou denken. Na een halfuurtje varen is het alsof je nooit iets anders gedaan hebt. Rustig, aan je eigen tempo, watching the river flow. Vaarvakanties worden almaar populairder en je kunt in heel wat Europese en niet-Europese landen terecht voor een helemaal ontspannen beleving. Je legt aan waar je wil, in een pittoresk haventje of langs de oever, ver van alle drukte. Sluis in zicht? De sluiswachter heeft de sluisdeuren al opengezet en rustig vaar je de sluis in. Je bepaalt zelf hoelang je aangemeerd blijft. Wat meer tijd nodig om een dorpje in de buurt te bezoeken? Geen probleem, je boot is je hotel. ’s Avonds ga je uit eten in een gezellig restaurantje langs de oever of je kookt aan boord. En na een heerlijke maaltijd kruip je onder de wol, terwijl het zachtjes kabbelende water je in slaap wiegt. En weet je wat het allermooiste is? Er is geen voorafgaande kennis van de vaarreglementen of brevet vereist. Geweldig toch?

In eigen land kan je vanuit Nieuwpoort het hinterland van de kust verkennen

Laten we even kijken waar je in 2020 kunt gaan varen. Zonder vaarbewijs. Grosso modo kan dat van de Friese meren tot in Canada.

Ierland en Groot-Brittannië
Eén van de favoriete bestemmingen blijft hoe dan ook de Shannon, een van de mooiste rivieren voor pleziervaart in Europa. Eentonig wordt het nooit, zo kan je bijvoorbeeld varen op het smalle Shannon-Erne Waterway kanaal met zijn sluizen of de verschillende meren op de Upper- en Lower Shannon verkennen.
Engeland en Schotland pronken eveneens met een uitgebreid netwerk van rivieren en kanalen waarop het rustig dobberen en genieten is. Zo kan je onder meer de Theems bevaren doorheen de valleien van Zuid-Engeland met prachtige tuinen die zich uitstrekken tot aan de oevers. Je kan er aanmeren in pittoreske dorpjes, nabij Windsor Castle of in de universiteitsstad Oxford. In Schotland verbindt het Caledonische Kanaal tal van meren, waaronder het mysterieuze Loch Ness. De Schotse Hooglanden bieden uitgebreide mogelijkheden voor een een uitstap aan wal.

Frankrijk, Duitsland, Nederland, België
Met zo’n 8000 km bevaarbare waterwegen is Frankrijk een topper met ongekende mogelijkheden voor wie zelf aan het roer van zijn cruiseyacht wil staan. Bourgogne, Loirestreek, Lot, Bretagne, Charente, Midi, Camargue, Elzas en Saône zijn stuk voor stuk interessante vaargebieden met tal van mogelijkheden.
In Noord-Oost Duitsland vormt Mecklenburg een lappendeken van bossen, weiden en meren waarlangs je kan varen. Nederland wordt doorsneden door talrijke waterwegen en meren die Amsterdam en Friesland met mekaar verbinden. In eigen land kan je vanuit Nieuwpoort het hinterland van de kust met het Brugse Ommeland, de Leiestreek en de Westhoek verkennen. Je kan zelfs doorsteken tot Gent en Oudenaarde.

Jachten voor 2 tot 12 personen
Touroperator Gallia werkt voor zijn aanbod cruisevakanties samen met toonaangevende rederijen zoals Carrick Craft, Nicols en Le Boat die beschikken over hedendaagse, comfortabele en veilige vaartuigen voor twee tot twaalf personen. Nicols introduceerde recent de Estivale Sicto Green, een jacht voor 6 personen, volledig elektrisch en dus 100% in harmonie met de natuur. Le Boat investeert en moderniseert keer op keer het aanbod en in 2020 vinden nog meer nieuwe Horizon-modellen de weg naar het water. Daarnaast werd er geïnvesteerd in de volledige modernisering van de Mystique en Royal Mystique boten uit het Comfort Plus aanbod.
De jachten kunnen afhankelijk van de regio en het tijdstip van het jaar worden gehuurd voor een weekeinde, een midweek of een week. Bepaalde trajecten kunnen, mits betaling van een toeslag in één richting worden bevaren.

Promoties!
Bij Nicols gelden nog tot eind oktober vroegboekkortingen van 15% voor cruises van een week of langer. Maar er zijn ook groeps-, familie-, koppel- of seniorenkortingen.
Le Boat heeft promoties tot 1 december, van 5 tot 15% op alle bestemmingen.
Carrick Craft heeft kortingen van 10% op alle reserveringen voor 31 januari 2020. Meer info vind je hier.

Meer informatie via de reisagent of via Gallia op www.gallia.be/vaarvakanties.htm.

Ontdek nog meer artikels over ...