De staat in de Pacific Northwest herbergt immers talrijke ambachtelijke brouwerijen, microdistilleerderijen en 17 wijnregio’s. En je vindt er een schat aan lokale producten. Zeezout, ijs, kaas, verse groenten en fruit zijn slechts een hap uit de ambachtelijke producten die de winkelrekken en marktkraampjes vullen. Ideaal voor het farm-to-table concept, waarbij het eten rechtstreeks van bij de boer komt, zonder tussenkomst van een winkel. Een concept dat aansluit bij het onofficiële mantra “Keep Portland Weird”. “Groen” is één van de kernwoorden van de eigenzinnige metropool, de grootste stad van Oregon. Oregon loves dreamers, dromers die nadenken over de toekomst. De cultuur hecht veel belang aan ecologie, startups, seizoensproducten en er zijn parken, zoals het Washington Park, de internationale Rose Garden en het Hoyt Arboretum waar je in de natuur kunt verdwalen.

Buiten Portland heeft de natuur eveneens pareltjes gecreëerd. Voel de kleine waterdruppeltjes op je huid als je luistert naar het woekerende geluid van de hoge golven die tegen de kliffen slaan aan de Pacifische kustlijn. Neem je tijd om weg te dwalen door dit gebied en migrerende walvissen en verborgen surfstrandjes te spotten. Het Cascadegebergte met zijn besneeuwde bergtoppen en actieve vulkanen geeft het gebied reliëf. Mount Hood is perfect voor beginnende bergbeklimmers om een eerste queeste door ijs en sneeuw te doorstaan. Het is heerlijk om een duikje te nemen in de kristalheldere meren of in de woestijn te struinen als je van drogere oorden houdt. Een wandeling in de spectaculaire kloof van de Columbia River Gorge, daar waar de machtige Columbiarivier het Cascadegebergte doorsnijdt, leidt je langs vele magnifieke watervallen. De Multnomah Falls is de beroemdste, en de hoge rotswand gunt je eveneens een kijk in de 400.000 jaar geologische geschiedenis. Ga raften of kajakken op de Rogue rivier aan de adembenemende Grants Pass voor een adrenalinekick op hoog niveau. Oregon is net zo rijk aan landschappen als aan activiteiten.

Dit zijn trendy plaatsen voor zowel de connaisseur als de levensgenieter

Ik word verleid door de gastronomische lekkernijen van chef-koks die zich hebben laten inspireren door de verse oogst op de markt, foodtrucks waar je de etnische keukens van alle uithoeken van de wereld kan proeven en de dougnuts met alle gekke smaken en kleuren van Voodoo Doughnut. Geuren kruipen in mijn neus, sluipen naar mijn hersenen en doen me watertanden. Het New York Times Magazine denkt hier hetzelfde over, volgens hen is Oregon een culinair paradijs dat voortdurend wordt uitgebreid.

Williamette Valley staat bekend voor zijn pinot noir. De vruchtbare bodem en het klimaat gelijkaardig aan dat van Bourgogne voeden de druifjes om omhoog te klimmen en wijnranken te vormen die elegant in de pas staan. En als de tijd rijp is, worden de druiven geplukt en verwerkt tot een elegante, fruitige rode wijn met body. Familiebedrijven zoals Eyrie Vineyards namen het voortouw in de jaren 60 van de vorige eeuw en zorgden ervoor dat Oregon als wijnproducent op de kaart werd gezet. Na een lange werkdag neerploffen in de zetel en thuis een glas pinot drinken, goddelijk is dat. Maar een andere manier om de wijn te degusteren is in één van Portlands wijnbars. Dit zijn geen ouderwetse wijnbars van de 19de eeuw, maar trendy plaatsen voor zowel de connaisseur als de levensgenieter, en waar je naast een heerlijk glas wijn nog een lichte maaltijd of vers hapje geserveerd krijgt. Ook liefhebbers van pinot gris en pinot blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, riesling en meer druivennectar komen hier aan hun trekken, allemaal made in the USA.

Het (tover)drankje dat je vaak op magische wijze toch wakker maakt nadat je al zuchtend de wekker afzet…

Van wijn gaan we over naar bier, in dit geval geeft het plezier. Oregon telt meer dan 200 ambachtelijke brouwerijen, alleen nog maar in Portland zijn er al meer dan 80. Dit maakt van Portland een ‘beervana’, het walhalla voor de bierliefhebber die van gekke smaken houdt. Best ook even naar Eugene, ‘brewgene’, hoppen voor bier waar de kwaliteit primeert. Ook non-alcoholische dranken worden niet gezien als louter koopwaar, maar als een artisanale beleving zoals wijn en bier. Rond het (tover)drankje dat je vaak op magische wijze toch wakker maakt nadat je al zuchtend de wekker afzet, is er een hele cultuur ontstaan: de koffiecultuur.

Oregon, a land of many faces. Dit merk je aan de musea die Oregon rijk is. Middenin de negentiende eeuw trokken 400.000 pioniers van Missouri tot Oregon via de Oregon Trail. Het Oregon Interpretive center neemt je mee in het leven van deze pioniers, mijnwerkers en kolonisten. Door middel van levensgrote displays, films, tentoonstellingen, demonstraties kom je in hun schoenen te staan.

Door Eva D’Haese

Meer weten over reizen naar Oregon?
Niche touroperator USA Travel biedt naast reizen op maat ook de Fly & Drive reis Majestic Northwest aan voor al wie Oregon, het unieke Portland en de vele pareltjes wenst te ontdekken.
Ben je geïnspireerd door dit artikel? USA Travel biedt een june. voordeel aan van 50 euro korting per persoon met een maximum van 100 euro per dossier als de volledige routing voor een Oregonreis bij USA Travel wordt geboekt. Meer informatie vind je bij jouw reisagent of op www.usatravel.be.

Ontdek nog meer artikels over ...