Een festival voor fijnproevers

Sinds 2006 brengt Sani Gourmet culturen, smaken en tradities van over de hele wereld samen met elke editie een uniek centraal thema. De heerlijke mix van sterrenchefs en opkomend culinair talent, de prachtige locatie en de deskundig samengestelde internationale wijnkaart weten elk fijnproevershart te veroveren. Dit 15e jaar dompelt het festival je onder in de wondere wereld van de Griekse keuken. Tien Griekse topchefs zullen daarom de krachten bundelen met Sani’s eigen keukentalenten en elk hun eigen draai geven aan geliefde klassiekers.

Vier culinaire bestemmingen

Elk van deze chefs zal tijdens Sani Gourmet in een ander restaurant van het resort de handen uit de mouwen steken. Ieder restaurant vertegenwoordigt een andere bestemming. Water is het gastronomische stokpaardje van Sani Resort en serveert een mediterraanse keuken met Franse accenten in Sani Asterias. Bij Fresco in Sani Dunes geniet je van Italiaanse pareltjes gecreëerd door sterrenchef Ettore Botrini en bij Tomata in de jachthaven Sani Marina van een moderne Griekse keuken met vlees en dagverse vis aan tafel gegrild. Restaurant Asian laat je tot slot kennismaken met exotische aroma’s en smaken dankzij een bijzonder Thais fusion-menu.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Sani Resort
Sani Gourmet
© Sani Resort
© Sani Resort

De beste Griekse chefs

De verwachtingen bij Sani Gourmet zijn hoog gespannen met de deelname van onder meer de meesterlijk innovatieve chefs Giorgos Papazacharias & Thanos Feskos van Delta en de creatieve sterrenchef Alexandros Tsiotinis van CTC uit Athene die elkaar afwisselen in Water, de gevierde chef Sotiris Evaggelou van het Salonica restaurant in Thessaloniki die aan het fornuis komt staan in Fresco, chef Vasilis Mouratidis die eigentijds mediterraans komt koken in Tomata, terwijl Adam Kontovas Kobra en Alali uit Santorini zijn persoonlijke Azië-ervaring meebrengt naar Asian. Liza Kermanidou, één van de meest getalenteerde jonge chef-patissiers in Europa, zorgt voor heerlijk zoets in Patisserie.

Sani Gourmet, het programma

  • Giorgos Papazacharias & Thanos Feskos, 20-22 mei, WATER: Samen aan het roer van het innovatieve restaurant Delta in Athene. Deze chefs verenigen op meesterlijke wijze Scandinavische kooktechnieken met authentieke Griekse smaken. Twee jonge maar gedistingeerde Griekse chefs met internationale naam en faam.
  • Alexandros Tsiotinis, 23-24 mei, WATER: Chef en eigenaar van restaurant CTC in Athene. Koken vergelijkt hij het liefst met schilderkunst, eten dan weer met reizen. Zijn verzoening van de Griekse en internationale keuken, tradities en moderne twisten leverden hem al op jonge leeftijd een eerste Michelinster en 8 Toques d’or op.
  • Sotiris Evaggelou, 22-24 mei, FRESCO: Chef van Salonica restaurant in Thessaloniki en al vier decennia lang een van de meest gelauwerde Griekse keukentalenten. Voordien werkte hij over de hele wereld in restaurants van niemand minder dan Alain Ducasse. Dankzij zijn unieke, kenmerkende kookstijl en onverwoestbaar arbeidsethos wist hij zijn kinderdromen om te zetten in een meer dan succesvolle carrière.
  • Vasilis Mouratidis, 20-22 mei, TOMATA: Chef van de restaurants Squirrel en Andromeda in Halkidiki en eigenaar van het opkomende restaurant Moldee in Thessaloniki. Zijn veelvuldige awards dankt hij aan zijn eigentijdse kookkunsten waarmee hij een Aziatische stempel op de mediterraanse keuken drukt.
  • Liza Kermanidou, 21 mei, PATISSERIE: Een van de meest getalenteerde patisseriechefs die Europa rijk is en Hoofd Patisserie bij restaurant Pantechnicon. Ook zij leerde de kunst van patisserie aan de culinaire school van Alain Ducasse.
  • Adam Kontovas, 23-24 mei, ASIAN: Chef van restaurant Alali te Santorini en fusion-talent. Zijn mediterraanse roots en veelvuldige reizen naar Azië staan garant voor unieke culinaire creaties.
  • Gikas Ksenakis, 20-21 mei, FRESCO: Chef van restaurant Aleria en krak in het gebruik van lokale producten. Hij weet elk klassiek bord te transformeren tot inventief gerecht.
  • Dimitris Pamporis, 20-22 mei, ASIAN: Chef van de restaurants Treehouse en Bubo in Halkidiki en eigenaar van Thess Bao, dé plek voor verfijnde street food. Ook Dimitris weet een moderne twist te geven aan de authentieke Griekse keuken.
  • Manolis Papoutsakis, 23-24 mei, TOMATA: Specialist in de Kretenzische keuken en oprichter en chef van zowel Haroupi als Ten Tables in Thessaloniki. Vers, lokaal en op het ritme van de seizoenen zijn fundamenten van zijn keuken.

Behalve van uitzonderlijke gastronomie kunnen gasten in Sani Resort ook vijf dagen lang genieten van het schitterende landschap met uitgestrekt natuurgebied en zeven zandstranden, het uitgebreide aanbod van vijf hotels met tal van zwembaden en spa’s, en sportacademies van wereldniveau zoals het Rafa Nadal Tennis Centre en de Bear Grylls Survival Academy.

Liefhebbers van gastronomie krijgen als tip om in het pas gerenoveerde en uitgebreide hotel Porto Sani zeker een bezoek te brengen aan twee voortreffelijke nieuwe restaurants waarmee smaken uit Peru en Griekenland worden toegevoegd aan het culinaire aanbod van 24 restaurants in Sani Resort. Als een ode aan de Peruaanse keuken, die zijn opmars maakt in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants, opent restaurant Lima in mei op de bovenste verdieping van Porto Sani met een kaart vol Latijns-Amerikaanse passie. Het nieuwe Griekse restaurant Elia belooft een moderne twist te geven aan traditionele smaken en aroma’s uit de Griekse keuken.

Smaakt Sani Gourmet al naar meer? Check dan zeker de website van Sani Resort.

Sani Gourmet
Chef Alexandros Tsiotinis I © Sani Resort
Sani Gourmet
Chef George Papazacharias I © Sani Resort
© Sani Resort

Ontdek nog meer artikels over ...