Big in time
In de kleinere dorpjes kent tijd een andere waarde. De rust die je ervaart geeft je het gevoel dat het leven geen race tegen de klok is. Dagen lijken er langer te duren. En zijn we daar niet allemaal naar op zoek? Doorheen de dag heb je tijd zat: van wandelingen in de natuur en activiteiten op het water tot rustig een boek lezen op een terrasje in de zon. Onze aanraders? Het pittoreske, middeleeuwse stadje Monsaraz in de Alentejo regio, gelegen op een heuvel en uitkijkend op de lagune van Alqueva. Je kuiert er langs de witte, kalken huisjes en geniet er van lokale producten. Verder kan je op de lagune heerlijk suppen of kajakken.
Meer richting het noorden vind je Marvão, het kleine broertje van Monsaraz. Binnen de stadsmuren herken je gotische bogen en gietijzeren veranda’s die de huizen sieren. Zowel Monsaraz als Marvão bieden een heerlijk uitzicht over Alentejo.
Daarnaast is het oudste natuurpark in Portugal, Peneda-Gerês, ook een bezoek waard. In het park spot je verschillende soorten inheemse planten en wilde dieren als paarden, runderen en reeën. Maar het park omvat ook een paar prachtige dorpjes. Zo is er Vila do Gerês, het aloude kuuroord waarvan de warmwaterbronnen en baden nog altijd te bezoeken zijn. In het fraaie Pitões das Júnias of Tourém, getypeerd door granieten huisjes, lijkt de tijd écht te hebben stilgestaan.

© Francisco Almeida Dias
© ADERE-PG
De grijsbruine leistenen huisje matchen met de steen van de smalle, kronkelende paadjes

Big in silence
In Portugal keer je makkelijk terug naar de stilte van de natuur. De soundtracks van Portugal zijn de vogels die fluiten, de krekels die tjirpen en het geritsel van de bomen. Dorpjes die aan de Portugese natuur grenzen zijn bijvoorbeeld de 27 leistenen dorpjes in Midden-Portugal. De dorpen zijn door hun verborgen ligging tussen de berghellingen een van de best bewaarde geheimen van Portugal. Je ontspant er op een van de rivierstranden met kristalhelder water of wandelt of fietst er in de bossen van dorpje naar dorpje. Verder huisvest ookArouca Geopark enkele authentieke dorpjes zoals Cabreiros, Cando en Canelas. De locals vertellen je maar al te graag het verhaal van hun dorp!

Big in history
Portugal telt bovendien twaalf historische dorpen: dorpen met een speciaal verhaal en een strategische locatie. Een van de dorpen is Piódão, op een bergflank aan de voet van de Serra do Açor. De grijsbruine leistenen huisje matchen met de steen van de smalle, kronkelende paadjes en het bijzondere blauw van de deuren zorgt voor een ultiem contrast. Opgelet: het dorp valt enkel te voet te bereiken, dus als je zin hebt in een stevige wandeling: Piódão is calling. Dan is er ook Almeida met de stadsmuren in de vorm van een twaalfpuntige ster waar je op kan lopen. Kan je niet kiezen? Combineer dan alle twaalf historische dorpen aan de hand van een roadtrip!

Meer informatie over de magische dorpen en steden in Portugal vind je via deze website. Visit Portugal is trouw partner van de Belgian Travel Blog Awards.

Portugal
© Turismo Centro de Portugal
© Nelson Garrido
Portugal
© Câmara Municipal de Mêda

Ontdek nog meer artikels over ...