De Oostenrijkse regio Vorarlberg wordt soms over het hoofd gezien als het over zomervakanties gaat, en dat heeft voor een stuk met de hoogtemeters en de gedrongen ligging bij Zwitserland en Duitsland te maken. Maar Oostenrijk begint natuurlijk niet bij Tirol.
In 2017 reisde ik door de vier toeristische gebieden van het Land: Brandnertal, Bregenzerwald, Kleinwalsertal – dat je enkel via Duitsland kunt bereiken! – en Montafon. In de regio Bregenzerwald stond ik versteld van het architectonische project BUS:STOP, een verzameling van 7 innovatieve, doordachte, kunstige bushokjes in het dorpje Krumbach. De lokale overheid nodigde een aantal jaar geleden toonaangevende architecten uit om een ontwerp in te dienen, en de winnende konden in ruil een weekje in de regio komen doorbrengen. Het resultaat was een visionair project, met gebruik van de natuurlijke materialen die zo kostbaar zijn in dit gebied: hout en water.
vorarlberg.travel

Vakantieherinneringen
In mum van tijd ontspint zich een Romeins buffet op de smalle houten schragen

Tirol. That’s the place your parents went on holiday. Gloria Schultes van Toerisme Ötztal lachte kuiltjes in haar wangen toen we het over al die dekselse misverstanden hadden. Tijdens de zomermaanden zie je er inmiddels zoveel jonge gezinnen met kinderen hiken, fietsen en van het leven genieten, dat Tirol op dit moment vast een van de meest trendy en jongste bestemmingen in Europa moet zijn. In het Ötztal mikken ze graag op dat publiek. Upscale locaties waar meerwaardezoekers graag vertoeven. In Sölden doken we in een kleine kabine van de Gaislachkoglbahn. Duizend meter hoger ging die over in een meer uit de kluiten gewassen model, dat ons zachtjes naar de top van de berg bracht waar na de doortocht van de Bondfilm ‘Spectre’ een 007 belevingswereld werd gebouwd.
In het museum met de toepasselijke naam Elements vergaap je je aan James Bondsnufjes en originele parafernalia uit de film. Maar de echte ster is het uitzicht, op een hoogte van 3.048 meter. En de lunch in het ice Q restaurant, die we aanvatten met een échte Bond Martini. Shaken, en vooral niet stirred.
007 Elements

Wist je dat Oostenrijk tot de meest verrassende wijnlanden in Europa hoort? In de herfst van 2018 maakten we een rondreis door de verschillende wijngebieden, van dichtbij de Hongaarse grens tot aan de voet van de Alpen. Ik ga graag tafelen in Oostenrijk, en ben dan ook steeds op zoek naar de beste lokale restaurants. In de beroemde wijnstreek Wachau vond ik Pulker’s Heuriger, het emblematische voorbeeld van wat onbezonnen en liederlijke gastvrijheid moet zijn. Topkwaliteit in het glas – alle topwijnen worden in pijnlijk fijne Zaltoglazen geschonken -, topkwaliteit op het bord. In mum van tijd ontspint zich een Romeins buffet op de smalle houten schragen: salades, kazen, patés, worsten, salami, hammen, zwartbrood, de obligate pickles, pepers, mosterd en mierikswortel, en vervolgens ook krokant en van het vet druipend varkensgebraad, met van die kaantjes die tussen de tanden knarsen wanneer je ze opeet. ‘Kenner meinen sie seien jede Sünde wert,’ staat op de menukaart. Dat treft, elke culinaire reis naar Oostenrijk is wat ons betreft een doodzonde waard. En Pulker’s is een verplichte stop!
Pulker’s Heuriger

© Steve Haider
Tot slot kan ik eindeloos over Wenen vertellen, want Wien bleibt Wien

Wat altijd blijft in Oostenrijk, is de geschiedenis. Hoeveel keer al hebben de inwoners van Pamhagen in het Burgenland hun grens met Hongarije zien afkalven en weer opdoemen? Ik denk aan de dubbelmonarchie en de Esterhazy-paleizen die hier aan weerszijden van de grens op een landkaart staan. Aan de nadagen van 1989, toen een fikse kniptang een einde maakte aan een paar decennia ijzeren gordijn. De regio van de Neusiedlersee is voor mij een van de meest onderschatte zomerbestemmingen in Europa. Je combineert moeiteloos natuur (fietsen! Wandelen!) met cultuur (de paleizen!) en gastronomie.
We degusteren verrukkelijke schuimwijn in de kasteeltuin van domein Esterhazy, dat zich voor het overige hoofdzakelijk in chardonnay specialiseert. De druif dient hier gelukkig niet als verfomfaaide copycat van wijnen uit de Bourgogne. De Leithaberg 2017 barst van de mineralen en is goddelijk qua structuur, terwijl de single vineyard Lama 2016 grandioos steunt op de kracht van dertig jaar oude wijnstokken. Oh, wat een weelde!
Esterhazy Wine

Tot slot kan ik eindeloos over Wenen vertellen, want Wien bleibt Wien. Voor mij in elke betekenis de rijkste hoofdstad van Europa, waar goed geleefd en verteerd wordt, waar een uitzonderlijk hoog niveau van cultuur wordt gehaald, en die op de koop toe ook nog een van de groenste steden van het continent is. Wist je dat Wenen een eigen wijngebied heeft?
Mensen vragen me vaak een tip om te overnachten. Dat is natuurlijk een zeer moeilijke kwestie. Wat is het budget van de vraagsteller? Willen hij of zij in hartje centrum overnachten of mag het wat verderop? Hip of klassiek? In Wenen wil ik graag een lans breken voor het magdas Hotel, omdat het zo’n mooi, sociaal verhaal is. Het eerste ‘social business’ hotel in Oostenrijk. En een initiatief van Caritas Wien. Het opende in 2015 en wou van bij het begin vluchtelingen de kans geven om een werkplek te vinden, zodat zij ervaring konden opdoen en een netwerk uitbouwen. Op dit moment wordt een nieuwe plaats gebouwd voor het hotel, opening voorzien in de lente van 2022, maar het oude gebouw – een vroeger seniorentehuis – heeft nog steeds een onweerstaanbare charme en funky groove.
magdas hotel

Door Toni De Coninck.

Meer info over de vele gezichten van Oostenrijk vind je op deze website.

#creatememories
#feelaustria

Vakantieherinneringen

Ontdek nog meer artikels over ...