We kennen Innsbruck allemaal als zomer- of winterbestemming. Maar de stad is natuurlijk veel meer dan zomaar een referentiepunt, of een plek van waaruit je naar de valleien in de buurt trekt. Dat kon je vorige maand al lezen. Ook in de nazomer en herfst biedt de hoofdstad van Tirol een gamma unieke wandelingen, voor beginners, families en de wat meer avontuurlijke hikers.

Idee voor gezinnen? De heerlijke tocht rond de Mieminger golfbaan. Je kunt zelfs met de kinderwagen naar de Stöttlalm, waar je op een hoogte van 980 meter een blik hebt op het Mieminger Sonnenplateau en de vanaf oktober roodgeel kleurende lorken. In de Stöttlalm geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet, maar je kunt er ook törggelen, of van de jonge wijn genieten met lokaal lekkers. Geheimtip voor de liefhebbers: vraag er ook naar de borrelkaart! Wil je het iets meer uitdagend? Dan kun je vanuit Wildermieming via de Ochsenbründl-Steig in ongeveer 2,5 uur naar de Neue Alplhütte, die tot in november de deuren opent.

Start je je tocht liever met de kabelbaan? Nog tot 3 oktober kun je in Mutters (daarna nog tijdens de weekends van 9/10 en 16/17 oktober, en tijdens de week van 23 tot en met 31 oktober) met de Muttereralmbaan naar het bergstation. Meteen in de buurt: het schilderachtige Nockspitze-stuwmeer. Na twintig minuten bereik je de Götzner Alm. Terug naar beneden kan razendsnel, met de mountain carts. De funsportkarretjes met gescheiden remsysteem geven je een rodelgevoel in hartjer nazomer! De rit met de Muttereralmbaan is vanaf 3 overnachtingen begrepen in de Welcome Card, de gratis gastenkaart van de regio Innsbruck. En dat geldt ook voor het gehele openbaar vervoer in de regio.

© Christian Vorhofer
© Christian Vorhofer
© Klaus Kranebitter
Nog een hongertje? In die laatste moét je het verse brood met de geitenkaas proeven

Er valt deze herfst natuurlijk nog veel meer te beleven in Innsbruck. De herfstwandeling op de Almenweg 1600 geeft je toegang tot 5 verschillende almen op de Patscherkofel. Vraag in de Patscher Alm naar de kaspressknödels, of smul er van een huisgemaakt stuk taart. Aan de Lanser Alm, op 1.730 meter, heb je een zicht op de beroemde Nordkette, en verder op je pad kom je aan de Sistranser Alm en de Aldranser Alm voorbij. Nog een hongertje? In die laatste moét je het verse brood met de geitenkaas proeven. De laatste pauze kun je in de Rinner Alm nemen. Nu ja, bij zoveel lokale lekkernijen moet je je tocht goed plannen. De almen zijn nog tot en met 1 november open. De weg naar het dal gaat via een brede bosweg, en daarna met de bus naar de stad. Met de Welcome Card krijg je ook 20% korting op de rit met de Patscherkofelbaan.

Hoor je tot de categorie sportievelingen zonder hoogtevrees? Dan is de tocht over de Köllenzaiger naar het Westfalenhaus iets voor jou. Je moet over voldoende conditie beschikken om vijf uur te kunnen wandelen, en toch ook behoorlijk wat alpiene ervaring hebben. Boven 2.600 meter kunnen weersomstandigheden in de herfst snel veranderen.
Van de gouden herfst meteen in de winter? De almen op de Nordkette, Innsbrucks huisbergketen en ook de poort naar de Karwendel, zijn tot laat op het jaar geopend om van de laatste herfstzon te genieten én wellicht ook de eerste stille winterrust te ervaren. Vanaf het dalstation in een half uur tot twee uur bereikbaar. Check vooraf de openingstijden van de kabelbanen, almen en berghutten op de respectieve websites.

Meer info via deze website.
Algemene info: austria.info.

(Foto bovenaan: © Ashley Wiggins.)

Innsbruck
© Christian Vorhofer
© Christian Vorhofer
Innsbruck
© Mario Webhofer
© Tom Bause

Ontdek nog meer artikels over ...