In Noord-Brabant houden ze van gezellig tafelen en culinair genot; lekker eten zit nu eenmaal in het DNA van de Brabanders. Aan deze bourgondische levensstijl die ook ons, Vlamingen, typeert besloot Noord-Brabant een nieuwe invulling te geven. Ze namen afscheid van de culinaire clichés en zetten de regio in de schijnwerpers als broedplaats voor gastvrijheid, smaak en nieuwe ideeën. Hiervoor leggen ze de focus op het lokale culinaire talent dat de regio rijk is en combineren dit met eeuwenoude ambacht, toekomstgerichte creativiteit en de Brabantse gastvrijheid. De combinatie van deze ingrediënten prikkelt de zintuigen en laat jou proeven van het nieuwe bourgondisch in Noord-Brabant.

Pure ambacht van Brabantse bodem
Met oogstmethoden die de aarde omarmen in plaats van uitputten zijn de Brabantse boeren koplopers in duurzaamheid. Om de streekproducten en specialiteiten van het Brabantse land zelf te proeven, ben je bij heel wat locals aan het juiste adres voor een smakelijke ontdekking. Zo kan je bij Wijndomein Sint Catharinadal, in de buurt van Breda, hoogwaardige Nederlandse wijnen degusteren die door nonnen gemaakt zijn en ben je in De Blauwe Camer, het bijhorende restaurant, aan het juiste adres voor een gastronomisch diner. Op De Santspuy boerderij in Etten-Leur laten ze jou dan weer heerlijke asperges proeven, een van de triple A’s van Noord-Brabant. Als streekproductenrestaurant is De Hofkaemer in Bergeijk, nabij de grens met Lommel, een absolute must-visit. De menukaart bestaat voor zo’n 80% uit streekproducten die omgetoverd worden in heerlijke gerechten met een eigentijdse twist. Ook Landgoed Wellenseind in Dunsedijk, ten zuiden van Tilburg, gaat aan de slag met dit concept en staat voor puur, vers en lokaal.

Sint Catharinadal Oosterhout
De Santspuy
De liefde van de chefs voor 100% duurzame en smaakvolle producten proef en zie je in elk gerecht

Verrassend en vernieuwende Brabantse chefs 
Naast deze rijke culinaire erfenis staat Noord-Brabant ook bekend om zijn food innovation. Zo koken steeds meer Brabantse chefs volgens de principes van Dutch Cuisine, met veel aandacht voor plantaardige eiwitten, gezonde, seizoensgebonden producten en met oog voor de natuur. Op die manier kan je nu culinair genieten, zonder de toekomst uit het oog te verliezen. Over de toekomst gesproken: in Evoluon in Eindhoven loopt momenteel een tentoonstelling over ‘Spacefarming’, waar je alles te weten komt over de mogelijkheid tot het telen van voedsel in de ruimte.
Daarnaast kan je in Noord-Brabant in heel wat restaurants genieten van lekker eten op plantaardige basis. Zo kan je bij Fret in ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch) terecht voor een uitgebreid ontbijt, smaakvol diner of een gezellige aperoplank op plantaardige basis. Ook in restaurant Bij Albrecht in Eindhoven, draait alles om de ultieme plant-based foodexperience met onverwachte ingrediënten. Bij Bochica in Reusel, net over de grens bij Turnhout en Arendonk, gaan ze nog een stapje verder en proberen ze ook de ingrediënten uit hun eigen moestuin zo veel mogelijk te betrekken. De liefde van de chefs voor 100% duurzame en smaakvolle producten proef en zie je in elk gerecht.  

Rijke foodcommunity
Naast chefs die ware kunstenaars zijn in het creëren van smaaksensaties, staat Noord-Brabant ook bekend om haar bruisende foodcommunity. In deze culinaire beweging smelten culturen, achtergronden, smaken en geuren samen tot een gastronomische ervaring. Die kan je zelf beleven langs een van de foodroutes die jou meenemen op een culinaire ontdekkingstocht langs smaakzones of plaatsen waar alle aspecten van het Brabandish samenkomen, bijvoorbeeld een brouwerij, een stadsmoestuin en een vegan restaurant.
Ook streekproducenten bieden vaak een kijkje achter de schermen. Zo kan je een bezoek brengen aan
Vaderland, een gastronomische kringloopboerderij in Nederwetten, of ga je langs bij een van de biologische markten in de Noord-Brabantse steden. Ook op foodevents, zoals Bourgondisch Den Bosch, krijgen bezoekers de kans om de Brabantse producenten zelf te ontmoeten. Dit culinair spektakel, aan de voet van de Sint Janskathedraal, vindt van 12 tot en met 15 september 2024 plaats en staat garant voor een dag vol smaaksensaties, gezelligheid en ontspanning.

Smaakt dit Brabandish voorproevertje naar meer? Ontdek hier het culinaire aanbod van Noord-Brabant.

Foto boven: @ Mooibelicht Fotografie

Brabant
Bus Whisky
Koningshoeven
Bij Albrecht

Ontdek nog meer artikels over ...