Kerststad met grote K

Zo’n 59 dagen lang ademt het Nederlandse geulstadje Valkenburg kerst. Wanneer wij toekomen is het net de allereerste dag van deze heuglijke periode, al lijkt het alsof de stad nooit iets anders heeft gekend. Uniek aan Kerststad Valkenburg is dat alle activiteiten verspreid zijn over (en onder) de stad, en dit allemaal op wandelafstand van elkaar. Onze eerste stop is de Kerstshow in MergelRijk, waar we meteen gegroet worden door levensgrote mergelsculpturen en een 25 meter lang diorama van prachtige miniaturen die het kerstverhaal vertolken. Wanneer we weer richting hartje Valkenburg wandelen, spot ik al vrij snel de kabelbaan die tot Winter Wonderland behoort. Na de betoverende kerststal van de Wilhelminagrot voert deze ons tot bij de Wilhelminatoren, vanwaar je een weergaloos vergezicht over de stad hebt. Kleine (en grote) avonturiers kunnen hier ook een potje Adventure Minigolf spelen, of de rodelbaan naar beneden nemen.

Santa’s Village is dan weer een traditionele kerstmarkt op het centrale plein van de stad. Denk typische houten chalets, kerstcadeautjes en winterse lekkernijen. Dé niet te missen kerstmarkt – bovendien de grootste ondergrondse van Europa – is natuurlijk die in de Gemeentegrot. De sfeervol verlichte en versierde mergelgangen vormen een uniek decor voor de honderden kerstkraampjes. Zelfs de kerstman himself is al even naar onze noordeburen afgedaald om dit spektakel te beleven.

(Lees verder onder de foto’s.)

Valkenburg
Valkenburg
Smaak en sfeer gaan hier echt hand in hand, en hoe

Culinaire kerstmagie

Wil je de Kerststad op een nog originelere én smakelijkere manier verkennen? Laat je dan zeker eens verrassen tijdens een Route d’Amuse. Wij wagen ons aan route 1, een lus van ongeveer 5,5 kilometer die ons langs vier culinaire stops voert waar we telkens een heerlijke amuse voorgeschoteld krijgen. Grand Café Hotel Huis ter Geul bijt de spits af met een vitello tonato van hertenham, gevolgd door een wildravioli met truffelsaus bij Restaurant RUW van Hotel Black Label, een Indisch stoofpotje bij Bij de Jongens Tap & Tafel en last but not least de huisgemaakte chili con carne van Taverne ’t Koetshoes.

Hoewel de vele ruime en verwarmde terrassen van de Valkenburgse horeca lonken, loont het de moeite om deze even links te laten liggen voor het smalle pand van bodega en wijnbar Local 1478. Eenmaal binnen voeren de heerlijke geuren uit de open keuken, de gedroogde hammen aan het plafond en de intieme sfeer me even naar zuiderse oorden, al volgt de echte mediterraanse reis pas wanneer de kok ons verrast met enkele van zijn beste tapas én bijhorende wijnen. Smaak en sfeer gaan hier echt hand in hand, en hoe.

(Lees verder onder de foto’s.)

Valkenburg
Valkenburg
Een reusachtige kerstboom en sprookjesachtige lichtjes wijzen ons de weg naar onze eigen bungalow.

Een familiefeest

Landal Kasteeldomein de Cauberg ligt net buiten het centrum van Valkenburg op – hoe kan het ook anders – de Cauberg, maar baadt daarom deze tijd van het jaar niet minder in kerstsfeer, integendeel. Een reusachtige kerstboom en sprookjesachtige lichtjes wijzen ons de weg naar onze eigen bungalow, al komt de magie pas ’s avonds echt tot zijn recht. Wij verblijven in een huisje voor zes personen, maar je vindt hier zowel accommodaties voor een romantisch uitje met twee als voor een heus familiefestijn met tien. Dit park is bovendien een van de meest luxueuze van Landal en dat voel je. Het domein is prachtig, niet te grootschalig maar met voldoende privacy, de bungalows zijn uiterst gezellig en comfortabel ingericht en er zijn tal van opties om je verblijf nóg zorgelozer te maken. Zo wacht ons bij aankomst een handig boodschappenpakket en worden we verwend met een broodjesservice waarbij er elke ochtend verse lekkernijen van bij de bakker aan onze deur worden geleverd.

Honger hoef je hier dus nooit te lijden, zeker niet dankzij Restaurant De Zoeten Zoen, waar je niet alleen terechtkan voor een heerlijke lunch of een uitgebreid diner, maar ook voor take-awaygerechten, barbecue- en gourmetpakketten en uiteraard de lekkerste Limburgse vlaai. Echte foodies kunnen er ook voor kiezen om in een culinaire bungalow te verblijven, het nieuwste paradepaard van Landal Kasteeldomein de Cauberg, met een extra grote keuken, buitenkeuken, green egg en de optie om je er te laten verwennen door een privéchef.

(Lees verder onder de foto’s.)

Valkenburg
Valkenburg

Al dat heerlijke eten kan weer gecompenseerd worden dankzij het heuvelachtige, Zuid-Limburgse landschap dat zich uitstekend leent tot prachtige fiets- en wandelavonturen. De straten van Landal Kasteeldomein De Cauberg zijn niet voor niets naar vermaarde wielrenners vernoemd. Omdat wij net niet over zulke fietsbenen beschikken, doen we toch maar een beroep op elektrische fietsen die door Cycle Center Valkenburg tot aan onze bungalow worden gebracht. Hiermee klimmen en dalen we langs prachtige panorama’s en kastelen. En vergt het geen kerstmirakel om de top van de Cauberg weer te bereiken.

Door Rani Guinée

Kerststad Valkenburg vindt dit jaar plaats van 12 november 2021 t/m 9 januari 2022. Voor alle ondergrondse activiteiten dienen vooraf online tickets aangekocht te worden. Check hiervoor zeker de website van Kerststad Valkenburg, alsook voor meer informatie betreffende de huidige coronamaatregelen. Reserveer hier ook alvast je verblijf bij Landal Kasteeldomein de Cauberg. Nog meer tips in de regio vind je op visitzuidlimburg.nl.

Valkenburg

Ontdek nog meer artikels over ...