Ontdek de 11 historische steden
De historische Elfstedentocht lijkt Friesland iedere winter weer in zijn greep te houden. Ondanks dat de tocht (van meer dan 200 kilometer) sinds 1997 niet meer is geschaatst, zijn er nog vele andere manieren om de steden te ontdekken. Zo kun je de route bijvoorbeeld suppend, varend, fietsend of met de auto afleggen. Onderweg ontdek je dat elke stad haar eigen charme heeft. Beklim de Oldehove in Leeuwarden, bezoek het oudste nog werkende planetarium in Franeker of ga watersporten in Sneek.

Onthaast op een Waddeneiland
Nederland heeft vijf Waddeneilanden, waarvan maar liefst vier eilanden bij de provincie Friesland horen. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog liggen in het Waddengebied en zijn met de UNESCO Werelderfgoed status meer dan de moeite waard om te bezoeken. Elk eiland voelt anders en staat garant voor onthaasten en uitwaaien. Geniet van uitgestrekte stranden, pittoreske dorpjes en de altijd veranderende duinen.

Beleef échte donkerte
Bij de Boschplaat op Terschelling en het Dark Sky Park Lauwersmeer zijn de nachten nog écht donker. Daarom zijn deze twee locaties door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot officieel Dark Sky Park. Erg bijzonder, want dit zijn de enige twee gebieden in Nederland met deze benoeming. Een plek waar de sterren schitteren doordat er weinig lichtvervuiling plaatsvindt en de duisternis behouden blijft. Bezoekers kunnen genieten van complete donkerte en een sprankelende sterrenhemel. Bij helder weer heb je zelfs kans om de Melkweg of het Noorderlicht te spotten.

Friesland
Sinds 2015 heeft Friesland een aantal electric only vaarroutes

Ervaar inspirerende cultuur
Dat Friesland de perfecte bestemming is om cultuur op te snuiven, uit zich in de benoeming tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Ook in 2023 heeft Friesland veel culturele hoogtepunten te bieden. Zo bestaan de 11fountains inmiddels 5 jaar; met in elke stad een unieke fontein is het de grootste beeldentuin van Europa. Bezoek het Fries Museum met tentoonstellingen van internationaal topniveau. Of ga naar spektakelmusical De Tocht, dat een verhaal vertelt van afzien, doorzetten en vriendschap. Een aanrader voor iedereen die ervan droomt om ooit nog een Elfstedentocht mee te maken.

Geniet van de Friese wateren
Met een provincie die voor een derde uit water bestaat, is het in Friesland het hele jaar door goed vertoeven op het water. Ga suppen, kanoën, waterskiën of geniet op een boot van de afwisselende Friese landschappen en idyllische plekken die alleen te bereiken zijn via het water. Sinds 2015 heeft Friesland een aantal electric only vaarroutes. Dus wil je erop uit zonder ronkende motor? Bevaar dan een van die routes en maak kennis met optimale rust en ruimte.

Op zoek naar meer informatie over Friesland en/of de Waddeneilanden? Bezoek dan www.friesland.nl of www.visitwadden.nl/waddeneilandenFriesland is bovendien trotse partner van de Belgian Travel Blog Awards die op 17 maart 2023 uitgereikt worden in Tilburg door Thx.agency. #btba2023 #stayjuned

Friesland

Ontdek nog meer artikels over ...