Reykjanes, de verborgen parel
Wie met het vliegtuig naar IJsland gaat, komt toe in in de luchthaven van Keflavik op het schiereiland ‘Reykjanes’. Dit idyllisch stuk van IJsland wordt vaak over het hoofd gezien want de meeste mensen reizen meteen door naar Reykjavík. Zonde vind ik, hier vind je IJsland op z’n best. Het grote voordeel? Je hoeft de natuurpracht niet met honderd anderen te delen. Laat je verrassen door de indrukwekkende kustlijn van Krýsuvíkurbjarg en de geothermische velden van Seltún. Mag het een tikkeltje spannender? Huur dan een quad of mountainbike in Grindavík en verken het schiereiland op een avontuurlijke manier.

Denk aan imposante watervallen, uitgebluste kraters, zwarte stranden, dramatische kustlijnen en de grootste gletsjer van Europa

Kiezen in IJsland is nooit verliezen
Als je naar IJsland gaat, is het belangrijk om je tijd te nemen. Knijp je er een week tussenuit? Probeer dan niet de hele ringweg rond IJsland te doen. Je zult veel zien, maar vooral aan de andere kant van een autoraam. Veel aangenamer is dan om te focussen op het zuiden van het land. Hier kun je gemakkelijk een week spenderen zonder je te vervelen. Deze regio is bezaaid met natuurlijke fenomenen die je eenvoudig kunt bereiken want ze zijn dichtbij de ringweg gelegen. Denk aan imposante watervallen, uitgebluste kraters, zwarte stranden, dramatische kustlijnen en de grootste gletsjer van Europa.

De accommodatie is er trouwens geweldig, je hoeft dus niet van camping naar camping te rijden. Doorheen de dag kun je gewoon een gletsjerwandeling maken, daarna lekker op restaurant gaan en ‘s avonds nog een waterval bezoeken. Je hoeft trouwens niet per se een 4×4 te huren om dit allemaal te kunnen beleven. Doe je dit wel? Dan zijn je mogelijkheden eindeloos. IJsland is namelijk opgedeeld in F-wegen (bergwegen) en gewone wegen (asfalt of grindwegen), deze F-wegen mag je enkel berijden met een 4×4. Huur je een 4×4? Dan is Lakagigar een absolute must. Deze 24 kilometer lange spleetvulkaan is de grootste vulkanische kloof ter wereld met een onwaarschijnlijk verleden.

Vergeet op deze wandeling zeker je zwempak niet

Relaxen in de natuur
Naast de populaire must sees, zijn er ook heel wat minder gekende parels, die je nog veel intenser kunt beleven. Een van die plekken is het geothermische gebied Reykjadalur. Vanuit het stadje Hveragerdi wandel je er op een uurtje heen, en tijdens je wandeling zie je links en rechts kokende modderpoelen, spetterend water en dampende grond. De zwavel die hierbij vrijkomt, ruikt naar rotte eieren. Vergeet op deze wandeling zeker je zwempak niet, je wandelt namelijk naar een hete rivier waar je in kunt baden en relaxen. De laatste jaren is deze plek populairder geworden. Blijf daarom zeker op de gemarkeerde paden en respecteer de natuur. In de zomer kun je je dag afsluiten in deze warmwaterbron, dan is het lang licht en zullen er minder mensen zijn.

Op stap met een local
Als je graag op je eigen tempo reist, is het zeker te overwegen om op pad te gaan met een privégids. Dit is zeker leuk als je met een klein groepje (4 à 5 personen) bent. Op deze manier kun je de kosten delen en kost het niet veel meer dan een onpersoonlijke tour met een grote groep. Het leuke aan een privégids is dat je op stap bent met een IJslander. Hij of zij vertelt je over het land en je komt meer te weten dan je ooit kunt lezen in reisgidsen. Je babbelt over het leven in IJsland, cultuurverschillen en natuurlijk oude saga’s en misschien kom je wel te weten of IJslanders nu wel of niet in elfen geloven. Na een paar dagen voelt je gids aan als je vriend, niet alleen omdat IJslanders zeer open zijn en een fantastisch gevoel voor humor hebben, ze tonen je ook de plekken die alleen de locals kennen. Hoe zou je anders weten dat er op de Golden Circle een plek is waar je brood kunt bakken… in de grond!

Reizen naar IJsland is hoe dan ook een avontuur. Je komt op een plek terecht waar je dagelijks te maken krijgt met de kracht van de natuur. Wees bereid om af en toe je plannen te wijzigen of je regenkledij aan te trekken en het IJslandse weer te trotseren. Met de juiste mindset en regenkledij is zelfs een fikse regenbui geen probleem. Check sowieso dagelijks het IJslandse weerbericht via www.vedur.is/eng. Een andere belangrijke website is www.safetravel.is waar je veiligheidswaarschuwingen kunt volgen die van belang zijn voor iedereen in IJsland, waar je ook bent of hoe je ook reist.

Door Anna Bernburg.

Anna Bernburg

Praktisch

Anna is half IJslands en kreeg haar passie voor IJsland dus met de paplepel ingegoten. Ze reist al van kleins af aan naar IJsland om haar familie te bezoeken en het land te ontdekken. Sinds kort geeft ze ook reisadvies op maat onder de naam Dóttir Travel om haar kennis te delen. Wanneer je een reis naar IJsland begint te plannen, kun je overweldigd worden door alle info op internet en in reisboeken. Anna helpt je een reis samen te stellen volledig op jouw maat en voorkeuren. Contacteer haar via anna@dottirtravel.be of neem een kijkje op haar website www.dottirtravel.be

Ontdek nog meer artikels over ...