Afrikaanse lelie
De Agapanthus is zonder twijfel een van de meeste elegante terrasplanten, met haar prachtige blauwe en witte bloemen op hoge ranke stelen. Een volwassen Agapanthus kan in één zomer tot 50 bloemen vormen. In Zuid-Afrika kun je ze volop in het wild bewonderen. Daarvoor geniet je al van het prachtige blad en de fascinerende knoppen, en na de bloei heb je de elegante zaaddozen. Sommige kun je ook in de tuin houden, mits wat winterbescherming.
agapanthuskwekerij.be

Mexicaans madeliefje
Ik moet nog de eerste tuinier tegenkomen die niet houdt van Erigeron karvinskianus; deze schattige margrietbloempjes stelen gewoon alle harten. Eens ze zich in je tuin genesteld hebben, heb je ze voor altijd, zonder dat ze té zeer gaan overheersen. Hoewel de naam dat suggereert, is dit plantje geen familie van ons inheems madeliefje. Het komt uit Mexico, al heeft het duidelijk geen last van ons klimaat; op een droge plek in volle zon weerstaat Erigeron tot – 15 °C. Koop één plantje, en laat het zijn gang gaan. Zaaien kan ook, maar is minder succesvol. Bloemen van mei tot november.
vaste-plant.be

Portugese laurierkers
Na de vele buxus- en taxusproblemen duikt Prunus lusitanica meer en meer op als groenblijvende haagplant, struik of kleine boom. In de lente lopen de jonge twijgen donkerrood uit, en in juni krijg je er witte bloempjes bovenop. Enig minpunt: jonge planten zijn gevoelig voor vorst, en de bladeren kunnen verdrogen in de noordoostenwind. Logisch, want deze plant komt dan ook uit Portugal (en Spanje). Ze houdt van zon (of lichte schaduw); droogte is geen probleem.
planten-debock.be

Agapanthus
Mexicaans Madeliefje
De link tussen de zon en de stralende zonnebloemen is in alle geval niet ver weg

Turkse lelie
In de Turkse berggebieden groeit Lilium martagon in het wild; bij ons in de tuin is het een echte showplant, met haar roze, gespikkelde bloemen met opgekrulde bloemblaadjes en prachtige, dikke meeldraden. Deze lelie ziet er fragiel uit maar vergis je niet: de bloembollen weerstaan probleemloos onze winters, mits niet te nat. Plant ze in de lichte schaduw, of in potten, en geniet, de hele zomer lang. Nu te koop in het tuincentrum, al droge bol.

IJslandse papaver
Papaver nudicaule mag dan uit het Noorden komen, gelukkig heeft ze niets van het koud en kil klimaat meegebracht. Integendeel, een veldje geurende roze, rode, oranje, gele en witte IJslandse papavers fleurt je zomertuin geweldig op. Je zaait ze in de lente, direct in de tuin, op een plek met veel zon en niet te veel vocht, voor bloemen van mei tot augustus. Vanaf dan zaaien de bloemen zichzelf uit. Je vindt zaadmengelingen in allerlei tinten en mixen.
Biologisch zaad bij silene.be.

Griekse alant
Als je van indrukwekkende gele margrietbloemen houdt, is Inula helenium iets voor jou: twee meter hoog wordt deze vaste plant! Alant is al sinds het oude Griekenland een veel gebruikte medicinale plant; ze werd er helenion genaamd, de schitterende. De link tussen de zon en de stralende zonnebloemen is in alle geval niet ver weg. Zet ze achterin de border, op een plek met stevige, wat vochtige bodem en veel zon, of in de kruidentuin; je maakt er ook bijen en vlinders mee blij.
Bij ecoflora.be (biologisch)

IJslandse papaver
Griekse alant
Niet alleen is het de allerbeste munt voor thee, hij doet het ook nog eens perfect in onze tuinen

Indisch bloemriet
Lange tijd verguisd, komen Canna’s nu weer terug als terrasplant of exotische toets in de bloementuin. Een echte showplant is het, met grote bladeren in tientallen kleurvarianten (gestreept, geel, rood, paars tot bijna zwart) en felle bloemen tussen knalgeel en donkerrood, tot 2 meter hoog, van juni tot oktober. Canna indica werd geïmporteerd uit Oost-Indië, maar is van oorsprong Zuid-Amerikaans. Canna’s kunnen niet goed tegen vorst. Graaf de wortelstokken in november uit, of haal de potten naar binnen. Hoe meer vocht en voeding, hoe meer bloemen. Wortelstokken nu te koop in het tuincentrum.

Marokkaanse munt
Wie Marokko bezoekt, kan niet zonder een glaasje muntthee, gemaakt met Marokkaanse munt of Mentha spicata var. crispa ‘Moroccan’. Niet alleen is het de allerbeste munt voor thee, hij doet het ook nog eens perfect in onze tuinen. Ook de winters zijn geen probleem. Plant hem op een plek waar hij een beetje mag woekeren, of in een grote pot.
kruidenclaus.be

Door Laurence Machiels.

Indisch bloemriet
Marokkaanse munt

Ontdek nog meer artikels over ...