In de donkerste maand van het jaar was het niet altijd evident om in de middeleeuwen aan voedsel te geraken. Laat staan het makkelijk aan de man te brengen. De wegen waren vaak onbegaanbaar. De allereerste kerstmarkt, in het Sächsische Bautze, zou uit noodzaak ontstaan zijn. Zo konden de boeren toch hun (vlees)waren verkopen. Het werd snel populair en daarnaast werd een kerstmarkt een plaats waar licht, warmte en gezelligheid de somberheid van december kon doorbreken.

Vandaag zijn kerstmarkten veel meer dan alleen voeding. Je vindt er talrijke stalletjes met kerstaccessoires, sieraden, kledij, speelgoed, kaarsen,… Om de innerlijke mens te versteken blijft Glühwein immens populair en typische snacks zoals Reibekuchen met appelmoes, Lebkuchen, gepofte kastanjes en Bratwurst mogen niet ontbreken. Vaak zijn er tal van attracties aanwezig. De oorspronkelijke gedachte dat het vooral om lokaal geproduceerde koopwaar moet gaan, geldt vandaag niet altijd meer. Maar gelukkig zijn er wel tal van kerstmarkten die een heel eigen sfeer weten te creëren, ook in Rijnland-Palts.

In Bernkastel-Kues zwemmen op zaterdag 7 december meer dan 100 fakkelzwemmers door de Moezel

Aan de Moezel, kan je in Traben-Trarbach een heuse ondergrondse markt bezoeken: de Mosel-Wein-Nachts-Keller. Een netwerk van oude wijnkelders wordt omgetoverd tot een bijzondere setting waar je onafhankelijk bent van de weersomstandigheden. Meer dan de helft van Traben-Trarbach is onderkelderd, en elk jaar zie je op meer locaties kelders die zich openstellen voor een bezoek. Een beetje Valkenburg in Duitsland, maar dan kleinschaliger en met focus op wijn. Open in de weekends van 22.11 tot 01.01. Iets verder stroomopwaarts, in Bernkastel-Kues, zwemmen op zaterdag 7 december meer dan 100 fakkelzwemmers door de Moezel. Ze begeleiden de Kerstman bij zijn oversteek en op 21 december organiseren ze er een vuurwerkspektakel. De kersmarkt kan je doorlopend bezoeken van 22 november tot 22 december.

Niet voor niets spreekt men over de meest romantische kerstmarkt van de Nahe

Waar wijn en kerst helemaal in elkaar vloeien is in Birkweiler. In de zuidelijke Pfalz is het sowieso altijd gezelligheid troef, in eender welk seizoen. Maar het meest sfeervolle moment van het jaar is zonder twijfel het tweede adventsweekend tijdens de zogenaamde Weinwinter. 8 wijndomeinen van Birkweiler zetten hun poorten open, en de bezoeker kan via een uitgestippelde route genieten van een uniek kerstevent. De kelders zijn verlicht met honderden kaarsen, overal kan je wel een lekkere Pfälzer specialiteit scoren en combineren met een heerlijk glas wijn. Verschillende kunstenaars stellen hun ontwerpen voor en vele domeinen laten ook bijzondere en gerijpte wijnen proeven. Weinwinter vindt plaats op zaterdag 7 en zondag 8 december.

Nog zo een intieme kerstmarkt is die van Bad Münster am Stein-Ebernburg in de Nahe. De wellnessomgeving krijgt tijdens de 4 adventsweekends een kerstkleedje. In het kuurpark staan de kerststalletjes verspreid, en zowel de vakwerkhuizen als de eeuwenoude bomen zijn prachtig verlicht. Muziek, zang, poppenspelen, kerstverhalen,… Een must voor wie van kerst houdt. Niet voor niets spreekt men over de meest romantische kerstmarkt van de Nahe.

Een van de grootste markten van Rijnland-Palts en beslist een van de mooiste in Duitsland is die van Mainz. Rond de imposante en 1000-jaar oude Dom van St. Martin is het gezellig toeven. Kenmerkend is de 11 meter hoge kerstpiramide, en naast de vele stalletjes op het plein zijn ook de vakwerkhuizen in de wirwar van steegjes errond prachtig verlicht. Ideaal als citytrip, want Mainz is zoveel meer dan alleen de kerstmarkt. En vanuit Brussel spoor je met slechts 1 overstap naar deze historische stad. De kerstmarkt is elke dag open van 28 november tot 23 december.

Meer informatie over kerstmarkten in Rijnland-Palts vind je hier: https://www.rijnland-palts.nl/zien-en-doen/uitstapjes-evenementen/evenementen/kerstmarkten/

Door Gerd Brabant.

Ontdek nog meer artikels over ...