Ik kom niet zo héél vaak meer in Ieper, maar vroeger was dat anders. Een relatie van het romantische soort bracht me tijdens weekends naar de straat die in het verlengde ligt van de Menenpoort, en in de eerste jaren van mijn carrière herinner ik me de plechtige finale van het Vlaams Wijnpodium in de Lakenhalle, een verkiezing die een veel te vroege dood stierf. Ieper groeide voort, en dat deed ik zelf ook, en toen ik later reportages schreef over de Westhoek placht ik vooral tijd door te brengen op het platteland, in restaurants zoals In de Wulf, dat toen nog de belofte had van excellentie met een zweem van rebellie. Ik zag chefs wegtrekken uit de streek: Vilhjalmur Sigurdarsson en Joke Michiel kozen bijvoorbeeld voor Gent. En als ik vandaag diensthoofd toerisme Peter Slosse vraag naar bekende Ieperlingen komen we alles bij elkaar niet veel verder dan Karl Vannieuwkerke en basketballer Emma Meesseman – mind you, dat was ik bijna vergeten! Ik studeerde communicatiemanagement met Karl Vannieuwkerke!

Hoog tijd dus om de herinneringen op te frissen en zeven tips op een rij te zetten van zaken die een weekendje (of midweek) Ieper wat extra peper en zout geven.

(lees verder onder de foto’s.)
Ieper
SloW Wings
SloW Wings
SloW Wing
SloW Wings
Ieper
Fika
Fika
Fika
Iedereen verdient een kop koffie en Fika is een prima idee op elk uur van de dag

Koffie: SloW Wings
Stephen en Hilde zijn barista’s en theesommeliers met een niet normale passie voor koffie en thee. Bij SloW Wings snuif je de geur op van vers gebrande koffiebonen, en kun je uiteraard ook zelf een kop ambachtelijk gezette koffie krijgen. Er is ook biologische thee, gezond gebak, en er zijn lekkere limonades en lokale streekbieren en streekwijnen – yep, de wijnen van de Westhoek doen het elk jaar beter! Stephen: ‘Het was een grote droom om niet alleen de koffiebar te runnen maar zelf ook te branden. Begin 2020 openden we de branderij.’ Het branden gebeurt in de kelder van de koffiebar, en dat merk je tijdens dat proces al in de straat. Stephen geeft de bonen een extra karakter en zorgt zo voor de unieke smaak van de koffie.
Boomgaardstraat 4, slowwings.be

Koffie met meer: Fika
Iedereen verdient een kop koffie en Fika is een prima idee op elk uur van de dag. Nieuwe locatie, nieuw interieur, nieuw menu, nieuwe website, nieuwe webshop! Alleen de kwaliteit is dezelfde gebleven. Fika huist nu in een jungle interieur met een industrieel kantje. En knusse zithoekjes met veel planten om extra sfeer te creëren. Belangrijk detail: alles is te koop. De stoelen, en de kopjes. Fika werkt samen met designers en ambachtslui en verkoopt nu ook allerlei accessoires.
Menenstraat 10, fikaonline.be

Koffie met véél meer: ’t Binnenhuys 1772
Het oudste authentieke herenhuis van Ieper dateert uit 1772 en is een van de weinige gebouwen die de Eerste Wereldoorlog overleefde. In dit als vanzelfsprekend beschermde monument brachten Valery Cherchye en Peter Nemeth hun gezellige meubel- en decoratiezaak onder, met aandacht voor een tijdloze, landelijke stijl. Je vindt er smaakvolle serviezen, fonkelende glazensets, heerlijke knuffelkussens en knusse sofa’s, maar ook verlichting, meubels, decoratie, geschenkartikelen en tafellinnen in landelijke stijl. Achteraan in de winkel kun je terecht voor een lekkere latte macchiato, cappuccino met melkschuim of voor een lekker streekbiertje. Boven de winkel en het koffiesalon is er een vakantieappartement met slaapplaats tot zes personen.
De Stuersstraat 8, binnenhuys1772.be

’t Binnenhuys 1772
’t Binnenhuys 1772
RE-loved
Ieper
RE-loved
Øl
Øl
Øl is niet zomaar een café, maar een heuse euh… tankbierbar

Duurzaam: RE-loved
We houden heel erg van dit concept. Heb je merkkledij, handtassen, schoenen of accessoires in topconditie die stof vangen in je kast? Je kunt die bij RE-loved binnenbrengen én er nog iets aan verdienen. Roos verkoopt de stukken in consignatie en de opbrengst wordt gedeeld. Zo krijg jij geld voor kleding die je niet meer draagt en maak je een ander blij met kwaliteitskleding voor een betaalbare prijs. Prima idee om voordelig én duurzaam te shoppen of om zelf wat kledij mee te brengen naar Ieper om te verkopen. Merken: Essentiel, Caroline Biss, Natan, Hermes, Chanel, Philipp Plein, Louis Vuitton, Julia June, River Woods, Michael Kors, Twin Set, Liu Jo, Prada, enz.
Rijselstraat 144, re-loved.be

Øl: Bier, Bar, Tankbier
Øl is niet zomaar een café, maar een heuse euh… tankbierbar. Om de wirwar te vermijden, volgt hier een uitleg: in het café staan maar liefst 8 gekoelde tanks van elk 500 liter geïnstalleerd. Vier daarvan duidelijk zichtbaar boven de bar, vier in een koelcel onder de bar. Er worden – afhankelijk van het seizoen – 4 tot 6 verschillende bieren van de tank aangeboden. Daarnaast worden er meer dan 40 extra bieren van het vat aangeboden voor een totaal van 46 tapkranen. Tankbier is nieuw, hip en volgens zij die het kunnen weten dé manier waarop je je pintje wilt drinken. Tankbier is ontworpen om pils te serveren, en dat komt door de saturatie. Er is immers geen rechtstreeks contact met extern koolzuurgas. En voor dat allemaal veel te ingewikkeld begint te worden: het bier is gewoon erg lekker. Laat de wagen in de parking, drink een tankbier of twee en wandel terug naar je hotel.
Menenstraat 41, tankbier.be

Ieper
Main Street Hotel
Main Street Hotel
Barak De Vinck
Barak De Vinck

Overnachten luxueus: Main Street Boutique Hotel
Here it goes: een echt june. adresje. Main Street Boutique Hotel barst uit zijn voegen van de charme en old school hospitality en is met recht en reden een viersterrenhotel, en wat ons betreft mag daar nog een plusje bij. Het rode bakstenen huis werd opgetrokken tussen de twee oorlogen en de vorige eigenaar roosterde en verkocht er koffiebonen – om in de sfeer te blijven van deze reportage. In 2008 werd het huis volledig gerenoveerd. In de kamers vind je naast de Nill Spring boxsprings ook een Nespresso-toestel en een grote flatscreen televisie, die we aanraden mondjesmaat te gebruiken omdat Ieper nu eenmaal heel veel te bieden heeft. Elodie is er eigenaar en gastvrouw sinds 2018 en verschaft graag uitleg over de stad en de omgeving.
Rijselstraat 136, mainstreet-hotel.be

Overnachten alternatief: Barak De Vinck
Een barak lijkt op het eerste zicht geen gezellige plek om een feestelijk, romantisch of gezellig weekend door te brengen. Maar dat zien ze bij Barak De Vinck anders. Wat een verhaal! Ilse en Niek baten al sinds 2008 het Hooge Crater Museum uit en zijn dus gepassioneerd door geschiedenis. In 2013 kochten ze een stuk grond met een barak en kregen het archief van Baron Gaston de Vinck onder ogen. Ze beslisten om een alternatieve vakantiewoning te creëren, en bezoekers met een ruk naar 1919 te katapulteren. Ver weg van de drukte en alle modern comfort ervaar je de essentie: je komt tot rust en maakt tijd voor elkaar. In de barak is alles voorzien wat je nodig hebt: alle huisraad, olielampen, brandhout, een waterpomp en een hele goeie ouderwetse stoof om je te verwarmen en op te koken. Mis je het moderne comfort? Dan kan je altijd de nooddeur openen en terugkeren naar de moderne wereld met alle comfort. Maar… dan verlies je de uitdaging, win je geen prijs, krijg je geen certificaat en betaal je een extra toeslag op je verblijfskosten.
Bellewaardestraat 3A, barakdevinck.be

Door Toni De Coninck.

Ieper is nooit volledig zonder een bezoek aan het In Flanders Fields Museum en om klokslag 20u het bijwonen van de Last Post, onder of tijdens de renovatiewerken vòòr de Menenpoort. Reserveer je restaurant voor of na de ceremonie en kom tijdig.
Meer info over Ieper vind je via deze link.

Ontdek nog meer artikels over ...