De Nederkouter was vroeger een straat waar velen zouden doorlopen zonder al te veel aandacht aan te schenken. Maar kijk, enkele jaren geleden dwaalde het spook van de gentrification door Gent, dat vreemde spektakel waarbij heelder stadswijken zich in mum van tijd tot hotspots ontpoppen. Geef toe, veel meer dan wat studentenbroodjeszaken vond je er vroeger niet. Greenway, ja, dàt was een pionier. Vandaag is het aanbod hip en culinair. En zeer gevarieerd. Dat is meteen ook de kracht van de Nederkouter. De vele horecazaken geven je een tikje dat foodmarket-gevoel: veel keuze, veel verschillende smaken en vooral veel eetplezier. Zullen we er eens een zestal op een rijtje zetten?

Jackie’s Bagelbar

De eerste stop op ons lijstje is Jackie’s Bagelbar. Jackie zelf ga je niet achter de toog vinden, bagels daarentegen des te meer. De ronde broodjes zijn er in vele soorten en maten en kunnen belegd worden met ingrediënten naar keuze. Niet enkel voor hartige smaken ben je hier op je plaats, ook zoetebekken komen aan hun trekken dankzij het assortiment minicupcakes. Al het lekkers smaakt niet alleen heerlijk, het is ook nog eens Instagramproof. Dat kunnen wij alleen maar een win-winsituatie noemen.
Jackie’s Bagelbar doet het goed, zo goed zelfs dat de eerste vestiging in de Vlaanderenstraat te klein werd en er een tweede werd geopend. Dankzij dit succes is de Nederkouter opnieuw een hotspot rijker.

Greenway

Het tweede adresje is geen nieuwkomer maar een gevestigde waarde in de straat. Greenway opende 20 jaar geleden zijn deuren en werd daarmee het eerste vegetarische restaurant in Gent en ver daarbuiten. Het is veilig om te stellen dat de zaak een pionier was en is als het gaat om vegetarische voeding. Greenway heeft een duidelijke missie: zowel vegetariërs, vegans als vleeseters een lekkere maaltijd aanbieden waardoor ze vergeten dat vlees zelfs nog maar bestaat. Ze bewijzen dat vegetarische voeding niet saai of eentonig hoeft te zijn. Denk aan rijkgevulde wraps, verrassende burgers en pikante curry’s.

Würst

Dat de Nederkouter de nieuwe place to be is in Gent is ook Jeroen Meus niet ontgaan. Hij streek er vorig jaar neer met zijn nieuwe restaurantketen Würst. Het concept is eenvoudig: hotdogs worden haute dogs. Op deze broodjes vind je niet enkel zuurkool en ketchup. Ze worden gevuld met ingrediënten als pesto, jalapenõs en pastrami en krijgen klinkende namen mee als Bellucci, Reuben dog en Memphis soul. Het industriële interieur met koperen accenten draagt bij aan de beleving en doet je het fastfoodgehalte van een hotdog volledig vergeten.

Beluso

In het verlengde van de Nederkouter vind je Beluso: een plek waar je kunt genieten van Portugese specialiteiten. Het doel van de uitbater was om een stukje Portugal naar Gent te brengen, en daar is hij met glans in geslaagd. Op de kaart staan typische Portugese lekkernijen zoals pastéis de nata. Deze laatste zijn kleine gebakjes gevuld met banketbakkersroom, zij springen meteen in het oog wanneer je binnenkomt. Ze zijn uniek in Gent en gaan dan ook vlotjes over de toonbank. Alles is vers gemaakt en regelmatig komen er nieuwe gerechten op tafel, zodat je elke keer een nieuw stukje van Portugal kunt ontdekken.

WASBAR

Wassen is vaak niet de meest favoriete bezigheid in het huishouden. WASBAR zorgt ervoor dat deze taak net iets leuker wordt. Je kunt er terecht voor zowel een dampende kop koffie als een wasbeurt voor je kleren. Terwijl je geniet van een verkwikkend ontbijt of een hartige lunch, doet de wasmachine het werk voor jou. Dat is nog eens wat we noemen het nuttige aan het aangename koppelen. Uiteraard ben je ook zonder vuile was meer dan welkom. WASBAR was een van de eerste horecazaken in de Nederkouter en werd al snel een groot succes. Iedere maandag is het wasdag. Voor slechts €5 is het mogelijk om te wassen en te drogen, inclusief wasproduct. Op deze manier wil WASBAR ervoor zorgen dat alle studenten er kraaknet bijlopen aan het begin van de week.

Romain Roquette

De tijd dat slaatjes enkel als bijgerecht werden geserveerd is voorbij. Romain Roqette biedt met zijn salades een volwaardige maaltijd aan die niet alleen gezond is maar vooral ook lekker. De salades worden à-la-minute bereid en kunnen worden aangepast naar ieders voorkeur. Op het menu geen standaard salades maar wel verrassende ingrediënten en combinaties. Zo is er de Guapa met avocado en nacho’s, of de Delhi Patta met zoete aardappel en curry. Alle gerechten kunnen zowel worden afgehaald als ter plaatse worden gegeten. Door de strakke maar gezellige inrichting is dat laatste zeker geen straf.

Waar zit wat?

Jackies Bagelbar, Nederkouter 34, 9000 Gent, www.jackies.be

Greenway, Nederkouter 42, 9000 Gent, www.greenway.be

Würst, Nederkouter 50, 9000 Gent, www.wurstdogs.be

Beluso, Kortrijksepoortstraat 5, 9000 Gent, www.facebook.com/belusooriginal

Wasbar, Nederkouter 109, 9000 Gent, www.wasbar.be

Romain Roquette, Nederkouter 7, 9000 Gent, www.romain-roquette.be

Ontdek nog meer artikels over ...