Wat dacht je van een picknick in het prachtige Begijnhof van Turnhout? Ssst… geniet van de stilte. Spreid je dekentje op het grasveld, of zet je aan een gloednieuwe picknicktafel in dit historische decor, gekroond tot Unesco-werelderfgoed. Je kan natuurlijk je eigen proviandmandje meenemen, maar waarom het jezelf niet gemakkelijk maken? Reserveer vlakbij je picknickpakket: bij Amu bijvoorbeeld, of in bistro Begijnhof 65.
Bezoek op deze verstilde site meteen het Begijnhofmuseum dat de erfenis van de begijnen levend houdt. Die worden in stripverhalen soms voorgesteld als dames met een zwart habijt en een witte kap, maar het museum heeft veel boeiender verhalen te vertellen over deze verdwenen gemeenschap van dappere vrouwen.
Meer weten over picknicken in en rond Turnhout? Lees het rustig na op de website van Toerisme Turnhout.

Er zijn nog meer oases van rust in de stad te verkennen. Denk aan de verborgen stadstuin achter Café Chaos: De Lusthof. Een prachtige plek voor een picknick, en een tuinterras om zalig te onthaasten tussen de planten en kruiden, in het gezelschap van Kempense hoenen.
Een andere uiterst gezellige plek voor je picknick is het recent aangelegde Park Heizijdse Velden, aan de Turnhoutse stadsrand. Bestel een luxepicknickpakket boordevol lekkers uit de streek bij Het Veldekenshof. Doe je liever een terrasje? Deze gezellige horecazaak, gelegen in het park, serveert een gezonde ambachtelijke keuken.

In de Heizijdse Velden ligt ook de Stadsboerderij. Ga er op ontdekking in de vele tuinen, zoals een zelfoogst-, een snoep- en een zintuigentuin. Zoals het een boerderij betaamt, biedt ze een thuis aan typisch Kempische hoevedieren, maar er zijn ook wriemelende diertjes te bewonderen. Voor kinderen valt er in het park nog meer leuks te beleven, want ze kunnen er ravotten op een avontuurlijke natuurspeeltuin én plonzen in de kidsproof ondiepe speelvijver.

Aan het Park Heizijdse Velden passeren tal van fiets- en wandelroutes, wat het meteen een geknipte uitvalsbasis maakt voor een tocht door de omgeving van Turnhout. Denk bijvoorbeeld aan het schitterende Turnhouts Vennengebied.

Turnhout
Liever wat meer luxe en indoor verblijf?

Meerdaagse trip naar Turnhout gepland? Je kan kamperen op Baalse Hei, een viersterrencamping dat grenst aan een uitgestrekt natuurgebied. Je kan hier met je eigen tent, caravan of camper terecht maar je kan er ook een accommodatie huren. Op het terrein liggen drie grote vijvers voor de nodige waterpret.
Liever wat meer luxe en indoor verblijf? B&B Veado, in het Portugees ‘het hert’, ligt in de… Hertenstraat. Het gebouw werd ontworpen door Paul Schellekens, een architect uit de Turnhoutse School. Een uniek pand dus, met een groene tuin waar je kan ontspannen, en dicht bij het stadscentrum.
Svilla is dan weer een fraaie design B&B en exclusief guesthouse in de groene rand van Turnhout. Een heel eigentijds en rustig logies met een bijzondere architectuur. Svilla biedt het comfort en de gastvrijheid van een hotel met de warmte van een persoonlijk onthaal.

Vind jij ook kleine gelukjes in de Kempen? Ontdek meer op www.kempen.be.

Ontdek nog meer artikels over ...