Stanhope

Mijn lief en ik vertrokken popelend, samen met onze wallenclub, naar de Handelsstraat in Brussel. We vroegen ons af of we in centrum Brussel wel zo gemakkelijk parking konden vinden, maar die twijfel werd zeer vlotjes weggeveegd. De valet van het Stanhope Hotel reed onze bolide meteen naar de ondergrondse parking. Wij hebben niet veel ervaring met vijfsterren hotels, en schrikken ons niet zelden een hoedje wanneer we in deze opulente luxe kunnen overnachten. Wat ons meteen opviel was de authentieke vriendelijkheid van de mensen in het hotel, ze waren er écht graag.

We hadden allerlei plannen in Brussel gemaakt, het Stanhope hotel ligt namelijk op wandelafstand van het centrum, de beurs, de Dansaert etc, dus dropten we onze spullen op de kamer met dat prachtige hemelbed en ensuite bureau en dachten we vervolgens de stad in te gaan. We hoorden ietsje later dat alles geregeld was om een avond, nacht en ochtend in het hotel te verblijven. Hey, ook goed! Stayover in Stanhope. Gelukkig was er genoeg te beleven; er is een mooie bibliotheek gelegen aan de bar, waar we de gin van het huis proefden en neerploften aan het knetterende haardvuur. Daarna lieten we ons bekoren door de mooie wellness van het hotel om erna met een hongerige maag aan te schuiven bij het driegangenmaal. Vanuit dit restaurant keken we op de mooie binnenkoer van het hotel, met een 100 jaar oude magnoliaboom en prachtige sfeerverlichting.

Het gekende Brighton Restaurant is ingericht in een klassieke, Britse stijl en biedt een vleugje oosters design met Chinese fresco‘s. We kregen een heerlijke maaltijd, met dé perfecte rode wijn: een Châteauneuf-du-Pape uit 2020. Weer kregen we er een vriendelijke sommelier bovenop met een smile tot achter de oren.

Stanhope
Stanhope
Daar kwam hij met zijn grote smile en een kom deeg met ernaast een wafelijzer

Van de mensen in het restaurant kregen we de geschiedenis van het Stanhope Hotel mee. Het was blijkbaar lang geleden eerst een boerderij, maar van stalgeur merk je niets meer! Vervolgens was het een nonnenklooster. Dan kwam een Vlaamse familie op het lumineuze idee het klooster op te kopen en om te vormen naar het eerste vijfsterrenhotel in België. De kamers van het Stanhope Hotel hebben elk hun eigen stijl. Ze zijn gesitueerd in vier grote huizen: House of Queens, House of Lords, House of Ambassadors en House of Presidents. Elke kamer heeft een uniek design gecreëerd door drie verschillende en getalenteerde interieurdesigners: Lady Joan Stafford (Verenigd Koninkrijk), Trond Ramsøskar (Noorwegen) en Pieter Porters (België). Enkel Pieter Porters kende ik van deze namen, hij roept wel instant gezelligheid bij me op en deze sfeer roept het hele hotel op.
Ze hebben aan alle mooie details gedacht: als je de lift neemt, voel je je in een boekenkast uit de 19e eeuw. Wanneer je door de gangen wandelt, waan je je in een kostuumdrama en wanneer je op je kamer belandt, voel je je Marie-Antoinette. Dat prachtige hemelbed toverde onze wallen op 1 nacht weg! Van het personeel hoorde ik dat het ontbijt écht top is in Stanhope. Ik dacht meteen aan wat ‘top’ zou betekenen en voor mij is de premisse van een ‘top ontbijt’ eigenlijk gewoon de aanwezigheid van wafels. En ja hoor, ik hoorde de chef mixen in de keuken en vroeg me af, zou het? Daar kwam hij met zijn grote smile en een kom deeg met ernaast een wafelijzer. Ik denk dat mijn hart duizend sprongen maakte.

Wat we opmerkten aan het ontbijt is het feit dat het hotel heel duurzaam is, ze werken écht aan hun milieumanagement, ze presenteren fair trade koffie, ze minimaliseren hun afval enzovoort. Ik zag heel wat businessmensen in het hotel, wat logisch is gezien de nabijheid van de Europese wijk, maar je kan in dit hotel evengoed met je gezin logeren, er zijn zeer gezellige familiesuites waar de kinderen zich even in een kostuumdrama kunnen wanen. Stanhope, wij komen dus terug, met ons driejarig kindje, dat dan hopelijk wél een nachtje slaapt.

Door Renske Vercammen.
Foto’s: Emanuel Parent.

Alle info en boekingen vind je via deze link.

Stanhope

Ontdek nog meer artikels over ...