Wat heel fijn was om te horen is het feit dat ze hun uiterste best doen om duurzame consumptie te bevorderen. Als een van de toonaangevende hotelketens in de Europese hoofdstad zijn ze zich enorm bewust van hun ecologische voetafdruk en ze doen dan ook alles binnen het mogelijke om deze voetafdruk te verminderen. Ze streven naar een duurzame aanpak voor al hun hotels in Brussel. En dat is anno 2019 toch wel nogal mee-met-hun-tijd-zijn.
De groep vindt zijn oorsprong in Noorwegen. Dat helpt een handje qua milieuvriendelijk DNA. Zo kunnen hotelgasten er bijvoorbeeld voor kiezen om hun kamer niet te laten opruimen en in de plaats daarvan een donatie te plaatsen. Deze milieuvriendelijkheid zorgt er ook voor dat ze gebruik maken van de lokale keuken. Ze maken zelfs hun eigen ecologisch bier voor België én ik heb me laten vertellen dat ze een eigen imker hebben in één van hun Brusselse vestigingen. Die honing had ik graag geproefd! De Thon wellness is ook een mega aanrader: ik heb nog nooit in een sauna gezeten met zo’n fantastisch zicht over de stad, ik zag werkelijk alle kerstlichtjes fonkelen over heel Brussel, terwijl de sauna de 90 graden in ging. De nabijheid van Brussel centrum is dan ook geweldig. De perfecte gelegenheid om onze hoofdstad toch nog wat beter te ontdekken.

Thon Hotel City Centre
De winterzon die boven de kerk komt uitkijken en een krant erbij. Fantastisch

Adresjes! Adresjes!
Op nog geen 100 meter van de Grote Markt in Brussel (en dus vlakbij Thon Hotel) vind je de lekkerste pannenkoeken. Bij het kleine maar gezellig ingerichte La Maison des Crèpes staat gastvrijheid voorop. Je kunt er terecht op elk moment van de dag met een grote variatie aan zowel zoete als hartige pannenkoeken. Vermits het zo centraal gelegen is zou je denken dat het er stikt van de toeristen, maar dat valt eigenlijk mee. Heel veel locals komen er een pannenkoekje eten. Indien je gek bent en dus niet van pannenkoeken houdt, dan staan er zeker nog andere lekkere dingen op het menu.
De passionele eigenares van Velvet Peck (het voormalige Café Velvet) ontdekte haar liefde voor koffie in Colombia. Ze opende er een koffiebar in de bruisende stad Medellín en daarna volgde een tweede in onze hoofdstad. De bonen zijn Colombiaans en worden geroosterd in Velvet Peck’s eigen koffiebranderij in Koekelberg. Het terras aan Place Saint Cathérine is alvast een toplocatie om met een verse zjat koffie je dag te beginnen. De winterzon die boven de kerk komt uitkijken en een krant erbij. Fantastisch.

We wandelden terug naar ons Thon hotel,  waar we onder de lakens kropen met zicht op het nachtelijke Brussel

Knees to chin
Aangezien ik geen zin had in stoemp en sosi compris ging ik op zoek naar iets anders. Ik stootte al gauw op het Vietnamese Knees to Chin. Verse Spring rolls ! Het concept werd bedacht door Roxane, een Vlaamse jonge vrouw die geïnspireerd werd tijdens een reis door Vietnam. Overal op straat heb je daar foodtrucks die lokale specialiteiten aanbieden, waaronder uiteraard spring rolls. De Vietnamese bevolking zet zich neer op kleine krukjes en eet gewoon op straat. In Vietnam geeft dat een gezellige sfeer en in Brussel is het wat minder exotisch, maar daarom niet minder gezellig. Een gezonde en lichte lunch!
Ondertussen ging ik wat tweedehands shoppen in het centrum, bijvoorbeeld in de Fox Hole, Think Twice of Isabelle Bajart. Brussel is daarvoor nog steeds dé beste plek, van het centrum tot de Marollen, om vintageparels in te slaan.
Wat literatuur sloegen we in bij BRÜSEL, ik ben namelijk een gigantische graphic novel fan. Vlak daarnaast ligt het beroemde café METTEKO. Vroeger ging ik altijd naar de Archiduc of de Monk maar de Metteko is eigenlijk een prachtig café. Volgens de nieuwe uitbater betekende de start van de werken aan de voetgangerszone in de Anspachlaan de ondergang voor de vorige uitbater van El Metteko. De naam van het café veranderde een beetje. Zeg dus niet meer El Metteko, maar Café Metteko. De plek serveert voortaan niet meer de alom bekende spaghetti. Wel staan er nu hapjes en drankjes uit de wereldkeuken op het menu, van Italiaanse panini tot Indonesische cocktails. De nacho’s met guacamole waren er verrukkelijk! Een ideaal klein hapje om naar de AB te gaan, wederom op een boogscheut van THON Hotel.

Sinds 1979 is de Ancienne Belgique, AB voor de kenners, een zalige plek om optredens te beleven. Wij gingen naar Michael Kiwanuka kijken, die bekend is van de hit “Home again”. Het werd een zeer rustig, gezellig optreden in één van de tofste zalen van het land. Zelfs al staat er een artiest die me niet echt aanspreekt, altijd zijn de optredens in de AB super aangenaam. Na een pintje aan de bar wandelden we terug naar ons Thon hotel,  waar we onder de lakens kropen met zicht op het nachtelijke Brussel.

Door Renske Vercammen.
Foto’s en film: Emanuel Parent.

Ook zin in een weekendje Brussel? Boek snel je voordelige kamer in een van de Thon Hotels. Je vindt alle informatie via deze link.

Ontdek nog meer artikels over ...