Een picknick aan de zee, een wandeling in het bos of een fietstocht door de velden. Studie na studie toont aan dat activiteiten in de natuur ons immuunsysteem boosten en het gelukshormoon positief beïnvloeden. Bovendien zorgt een dosis frisse lucht voor een verhoogde productiviteit en creativiteit. Toch spenderen we onvermijdelijk heel wat tijd binnen. En de kwaliteit van die binnenlucht is vaak even lamentabel als de vervuilde lucht in de stad, wat neveneffecten kan hebben op onze gezondheid.

Yust, een nieuw huisvestingsconcept te Antwerpen, reikt een oplossing aan voor dit probleem. Zij sloegen de handen in elkaar met het Gentse bedrijf TakeAir om de luchtkwaliteit in het gebouw te optimaliseren. Zo bieden ze hun gasten niet enkel een uitstekend verblijf aan, maar verzekeren ze ook dat de lucht die je er inademt gezonder is dan die in het hart van het Zwarte Woud.
TakeAir ontwikkelde namelijk een manier om met positieve organismen de lucht in een gebouw te verrijken. In de bodem van een bos groeien micro-organismen die via de lucht verspreid worden. Diezelfde micro-organismen worden door TakeAir gecontroleerd gekweekt en toegevoegd aan de gefilterde buitenlucht voor die door het gebouw stroomt. Alle bewoners van het housing concept ademen dus dagelijks extra rijke en gezonde lucht in. Gezonder dan in het Zwarte Woud, beeld je dat maar eens in.

De zuivere lucht en het surplus aan positieve bacteriën bezorgen je de nacht van je leven in Yust: je staat net zo fris en monter op als na een nachtje kamperen in open lucht, wat je welzijn stimuleert. Daarom wordt Yust ook een Happy Building genoemd. Eén overnachting in dit hotel biedt dus al voordelen. Wil je de effecten van de micro-organismen op je gezondheid op lange termijn ontdekken, dan is ook dat geen probleem in Yust. Je kan er namelijk niet alleen terecht tijdens een citytrip, maar het housing concept verwelkomt je ook voor langere verblijven in een van hun lofts.

Yust
Hier kan je het bos bijna ruiken

‘Yust’ staat voor Young Urban Style en dat is te zien aan de eclectische mix van gebruikte materialen. Het omgebouwde industriële pand is afgewerkt met duurzame en kwaliteitsvolle materies, waardoor het zijn oude charme behoudt. Een verrassend strak en stijlvol verlichte gang leidt naar de kamers en suites. De slaapkamers stralen rust uit door de zachte kleuren, de badkamers zijn klassevol wit. In de gemeenschappelijke ruimtes primeert kleur en spelen talloze planten een hoofdrol. Struinend door de lobby ontdek je talloze inspirerende boeken, gezellige zithoekjes en interessante mensen. Yust’s motto is niet voor niets ‘Yust talk to strangers’, en daarmee wil het bedrijf een community-gevoel creëren binnen zijn muren. Net om die reden verwelkomt Yust daarom ook af en toe artiesten, die mee instaan voor een gezellige avond vol vertier. Muzikanten, exposities… Elke kunstliefhebber vindt op tijd en stond zijn gading in de lobby.

Die lobby is onder andere uitgerust met een grote tafel, waar iedereen die zin heeft kan aanschuiven om samen te werken. Co-working op hoog niveau. Bovendien is er ook de mogelijkheid om een vergaderzaal of meetingroom te huren voor je eigen bedrijf. In de lobby vind je bovendien ook alle informatie over TakeAir, en kan je hun installatie van naderbij bekijken. Met een druk op de knop adem je de organismen in die over het hele gebouw verspreid zijn. Hier kan je het bos bijna ruiken.

Hier mag je je thuis voelen, en elke dag opnieuw thuiskomen

Niet alleen ademen is gezond in Yust. De zonnepanelen op het gezellige dak staan naast de TakeAir-installatie en voorzien in het hele gebouw stroom via USB-poorten. Je gsm is dus in no-time groen opgeladen. In de lobby wordt nauwkeurig gemonitord hoeveel stroom er wanneer en waar in het gebouw wordt verbruikt. Heb je zelf wat energie te veel? Bezoek dan eens de fitness van het gebouw, waar je je als bewoner gratis urenlang (of wat minder natuurlijk) kan uitleven en stoom kan aflaten.

Na een bezoek aan de fitness is het tijd voor een lekkere hap. Ook in het restaurant wordt er aan het gemeenschapsgevoel gedacht. De kaart staat boordevol lekkers om te delen. Foodsharing op zijn best. Laat je verrassen met een Yust menu of kies voor een gerechtje à la carte. De chef laat zich inspireren door lokale producten en de wereldkeuken, en laat zich steeds leiden door de seizoenen. Vlees, vis en vegan: alles kan en iedereen is welkom.

In Yust kan je terecht voor een gemeenschappelijke yogasessie, kan je rondneuzen in de pop-upstore, word je ‘s zondags verwelkomd voor een brunch en krijg je eens per maand een concert cadeau. De patio’s met verticale tuin brengen nog meer natuur in de stad. Bovendien ligt het pand in een bloeiende wijk te Antwerpen. Met het groen kwartier om de hoek en de talloze hotspots in de stad verveel je je geen moment!
Yust heeft alle voordelen van een hotel, zonder zich zo te profileren. Hier mag je je thuis voelen, en elke dag opnieuw thuiskomen, om het even hoe lang je blijft.

Door Ine Desmet.

Ontdek nog meer artikels over ...