Uiteraard vind je in Antwerpen weer de klassiekers zoals de kerstmarkt en de schaatsbaan. Nieuw is dat de pleinen elk een heel eigen aankleding én alternatieve naam krijgen. Denk aan een sprookjesland voor een ijskoningin op het Steenplein (Het Bevroren Rijk), de nostalgische sfeer van een authentieke kerstmarkt op de Grote Markt (Plaza Historia) en sportieve winterpret op de Groenplaats (Wintertopia). Op de Handschoenmarkt (Symphonia) vormt de kathedraal een statige achtergrond voor een wereld van verwondering en muzikale verrassingen. De Lichtjeslaan op de Suikerrui licht de hele straat op en zal ongetwijfeld Instagramwaardige foto’s opleveren. Net als de toren met maretak op de Grote Markt: een primeur voor Winter in Antwerpen.

Pleinen met een eigen beleving
Vanaf het station Antwerpen-Centraal leidt een lichtslinger bezoekers tot in het historische hart van de stad. De Grote Markt, Groenplaats, Handschoenmarkt, Suikerrui en het Steenplein vormen de kern van Winter in Antwerpen. Elk plein heeft zijn eigen identiteit en krijgt voor de gelegenheid een alternatieve naam. Bezoekers wandelen zo van wereld naar wereld in een telkens andere, maar steeds betoverende, sfeer.

Winter in Antwerpen
Waan je er een sprookjesfiguur in een wereld vol licht

Wintertopia – ​Winterpret op de Groenplaats 
​Hier staat sportieve winterpret centraal met de overdekte ijspiste van 1000 m² ​ rond het standbeeld van Rubens. Wie even wil uitrusten, kan terecht in de ernaast gelegen winterbar, Den Après, of rondkuieren op de kerstmarkt.

Symphonia – Een moment van verwondering op de Handschoenmarkt
​Hier vinden bezoekers de traditionele kerststal, de mooi uitgelichte Quinten Matsijsput en het standbeeld van Nello & Patrasche. Op de Handschoenmarkt staat ook de indrukwekkende kerstboom die geschonken is door het Consulaat van Noorwegen. Aan de ‘Singing Christmas Tree’-tribune kunnen bezoekers een leuke foto maken. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is bovendien de perfecte achtergrond voor enkele verrassende optredens: musical-acts van Deep Bridge en voorstellingen van Koor en Stem.

Plaza Historia – Nostalgische kerstsfeer op de Grote Markt met authentieke toren als showstopper
​Op de Grote Markt staat authenticiteit centraal met de traditionele kerstmarkt en het Joe Christmas House. Deze klassiekers staan garant voor warme gezelligheid. Het Joe Christmas House is eens te meer het decor voor verschillende verrassingsoptredens. Een primeur is hier de authentieke toren uit Duitsland met handgemaakt houtsnijwerk en traditionele beelden. De toren zal ronddraaien. Sfeervolle verlichting zorgt voor een extra dimensie. Deze installatie is ideaal voor een originele foto. Onder in de toren hangt een maretak voor wie een stiekeme kus wil geven.

Lichtjeslaan – Suikerrui als decoratieve verbinding
​Een feeërieke meterslange lichttunnel brengt de bezoekers van de Grote Markt naar het Steenplein. Twinkelende guirlandes doen de hele Suikerrui stralen. Waan je er een sprookjesfiguur in een wereld vol licht. De lichttunnel verbindt de nostalgische wereld op de Grote Markt met Het Bevroren Rijk op het Steenplein.

Het Bevroren Rijk – Winterse ijswereld op het Steenplein 
​Het Steenplein krijgt een ijskoude winterlook, een sneeuwkoningin waardig. Bar Den met speeltuin, de kerstmarkt en het reuzenrad bieden voor ieder wat wils. Van eten in een stemmige houten schuur tot de stad bewonderen van op 55 meter hoogte in het reuzenrad aan de wandelbrug. De Winterfoor op de Jordaenskaai brengt typische kermisattracties in een gezellige wintersfeer.

Winter in Antwerpen

Openingsdagen en -uren
De site van Winter in Antwerpen is tot en met 8 januari 2023 elke dag open, telkens van maandag tot donderdag van 12 tot 22 uur – winterbars tot middernacht; vrijdag en zaterdag van 12 uur tot middernacht – winterbars tot 2 uur; zondag: van 12 tot 22 uur – winterbars tot middernacht. Op 24 en 31 december en op 8 januari van 12 tot 18 uur; op 1 januari van 15 uur tot middernacht.

Winkelzondagen
Tijdens de eindejaarsperiode zijn er heel wat opties om te shoppen en wordt het nieuwe jaar met het traditionele eindejaarsvuurwerk ingezet. ​Elke eerste zondag van de maand is winkelzondag in Antwerpen. Maar in december zijn de winkels in de binnenstad op meerdere zondagen geopend. Zowel op 18 december als op 8 januari ​ (wintersolden) kan er in Antwerpen op zondag geshopt worden. Mogelijkheden genoeg voor het vinden van de juiste kerst- en nieuwjaarscadeaus. ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Vuurwerk op oudejaarsnacht
​Op oudejaarsavond verlicht het traditionele eindejaarsvuurwerk de hemel. Het wordt afgevuurd vanop twee pontons op de Schelde. Zo hebben feestvierders op rechteroever over de volledige Scheldekaaien – van aan de Belvédère in het Droogdokkenpark tot helemaal aan het Nieuw Zuid – een mooi zicht op het spektakel. Een foto-/video-tip: het mooiste zicht heb je misschien wel vanop Linkeroever. Van daaruit kijk je naar het vuurwerk met de stad als achtergrond. Op Radio Minerva zal de bijhorende muziek live synchroon te beluisteren zijn zodat iedereen dit magische moment mee kan beleven. Wie de winterse temperaturen liever niet trotseert, kan alles live volgen op Eén.

Alle info over Winter in Antwerpen en meer details over de specifieke attracties en belevingen staan op www.winterinantwerpen.be.
Waarom niet wat langer blijven in Antwerpen? Je vindt hotels in alle soorten en maten via www.weloveantwerp.be.

Alle foto’s: © LUCID

Ontdek nog meer artikels over ...