Al genoten wij stiekem nog het meest van een heerlijk frisse Weißwein op het zonnige terras van het gloednieuwe restaurant Panorama 2962 dat zijn naam niet gestolen heeft

1. De Zugspitze (Garmisch-Partenkirchen)

Ons eerste hoogtepunt kan je meteen ook vrij letterlijk nemen. De Zugspitze wordt met zijn 3.000 hoogtemeters niet voor niets de top van Duitsland genoemd. Het gebied is al langer geliefd bij wintersportfanaten, maar ook in de zomermaanden is het meer dan een bezoekje waard. Alleen al de tocht naar boven met de hypermoderne Seilbahn met ramen van onder tot boven is een beleving an sich. Eenmaal op de top geniet je van een adembenemend 360-gradenpanorama over de meer dan 400 alpentoppen in vier verschillende landen en maak je kennis met een indrukwekkend landschap van eeuwig ijs dankzij de drie gletsjers. Liefhebbers kunnen zich hier uitleven tijdens een wandeling over de interactieve ‘GletschErlebnisWeg’, rodelen op natuursneeuw of klimmen met het hele gezin in het AlpinPark. Al genoten wij stiekem nog het meest van een heerlijk frisse Weißwein op het zonnige terras van het gloednieuwe restaurant Panorama 2962 dat zijn naam niet gestolen heeft.

2. Het Eibsee meer (Garmisch-Partenkirchen)

Wanneer je de kabelbaan naar de top van de Zugspitze neemt, trekt het prachtige, azuurblauwe wateroppervlak in het dal ongetwijfeld al je aandacht. Het wondermooie Eibsee meer komt echter pas echt tot zijn recht wanneer je het onverharde paadje achter het – hoe kan het ook anders – Eibsee Hotel volgt tot aan de overkant. Van hier geniet je van een betoverend uitzicht op het meer en de omringende natuur met de Zugspitze die het decor compleet maakt, en waan je je heel even in Canada. Wie dit prachtige landschap helemaal in zich wil opnemen kan van hieruit de Eibsee Rundweg verderzetten en ongeveer 8 km lang wegdromen bij dit knap staaltje natuur.

3. Feeërieke muurschilderingen (Oberammergau & Mittenwald)

Het kleine Beierse dorpje Obberammergau transformeert elke tien jaar in een culturele trekpleister wanneer de wereldberoemde Passiespelen er plaatsvinden. Toch loont het de moeite om verder te kijken dan het Passionstheater en ook te verdwalen in de pittoreske straatjes van het dorp. Het duurt immers niet lang voor je een van de talloze traditionele vakwerkhuizen met kleurrijke muurschilderingen spot. Wie goed kijkt, ontdekt al snel dat elk huis een ander sprookje van de gebroeders Grimm uitbeeldt.

Ook in het nabijgelegen bergdorpje Mittenwald, vooral bekend om zijn rijke vioolmakersgeschiedenis, wandel je dankzij de kleurrijk beschilderde huizen en de imposante Alpen op de achtergrond door een levensecht sprookje. Het is er dan ook heerlijk kuieren om het verhaal achter elke kunstzinnige muurschildering te achterhalen. Heden en verleden vloeien hier moeiteloos in elkaar over; de oudste taferelen dateren immers uit de 18eeeuw, waar andere muurschilderingen dan weer amper tien jaar oud zijn.

(Lees verder onder de foto’s.)

Beieren
Beieren
Beieren

4. Koninklijk pracht en praal in de Residentie van München

Geen enkele trip naar Beieren is natuurlijk compleet zonder een bezoek aan hoofdstad München. Ook hier ontmoeten verleden, heden en toekomst elkaar, met de Residentie van München als belangrijkste getuige van een roemrijke geschiedenis. De eerder sobere gevels van het imposante paleis in de toepasselijke genaamde Residenzstraße zouden het niet meteen verraden, maar erachter schuilt wel degelijk een reusachtig labyrint vol pracht en praal. De Beierse hertogen die hier vanaf 1623 verbleven hadden duidelijk een voorliefde voor goud en alles wat rijkdom uitstraalt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een van de belangrijkste musea voor kamerdecoratie van Europa is. Zelfs wie niet echt into geschiedenis is, kan niet anders dan tijdens een bezoek aan de verbluffende Galerij of het Antiquarium (waar vandaag nog steeds banketten gehouden worden) even wegdromen bij de idee van een koninklijk leven…

5. De Viktualienmarkt (München)

De Viktualienmarkt in hartje München is ongetwijfeld de smakelijkste plek om te proeven van de heerlijke mix van traditie en innovatie in Beieren. Laat je leiden door de heerlijk geurende specerijen en het gezellige geroesemoes tot bij dit twee hectare grote plein. Van lokale, ambachtelijke kazen en een echte Biergarten tot verse detox sapjes en vegan aardappelgerechten bij het hippe standje van Caspar Plautz – dit walhalla voor zowel foodies als Bourgondiërs is letterlijk en figuurlijk van alle markten thuis. Sinds 1807 (!) kan je hier dagelijks (met uitzondering van zon- en feestdagen) terecht voor lokale lekkernijen.

‘Preserve the old. Dare the new’, is het motto hier. En wij zijn fan

6. Werksviertel-Mitte (München)

Op zoek naar een uniek stukje München? Dan ben jij in de wijk Werksviertel-Mitte aan het juiste adres. Dit piepjonge deel van de stad wordt immers volop onderworpen aan een heuse opwaarderingsmissie en ademt nu al hipster. Hier bouwt men aan een mooiere, hippere, groenere toekomst. Denk: dakterrassen en -tuinen, creatieve woonoplossingen, streetart, en trendy horecagelegenheden. Naast het Umadum München, het grootste mobiele reuzenrad ter wereld, steelt vooral het Container Collective hier momenteel de show. Deze bijzondere constructie van 39 scheepscontainers vormt meteen ook de toegangspoort tot Werksviertel-Mitte en opent zo een wereld van diversiteit. Gastronomie, kunst, cultuur, boetieks; iedereen met een creatief idee is hier welkom. We moeten niet erg veel moeite doen om ons hier een zwoele zomeravond in te beelden op een van de rooftop bars met een cocktail in de hand en livemuziek op de achtergrond. ‘Preserve the old. Dare the new’, is het motto hier. En wij zijn fan.

Door Rani Guinée.

De betoverende mogelijkheden in Beieren zijn eindeloos. Ontdek ze hier allemaal. Meer inspiratie voor je volgende magische trip naar Duitsland? Die vind je steeds op germany.travel. #stayjuned

Beieren
Beieren
Beieren

Ontdek nog meer artikels over ...