Laten we beginnen met een klassieker. Je kan Hongkong niet bezoeken zonder eens The Peak gezien te hebben. Het hoge terras heeft een adembenemend uitzicht van 360 graden op de grote stad. Kies ervoor om het terras bij zonsondergang te bezoeken voor een extra spectaculair panorama. De rit naar The Peak is ook niet mis: een steile tram brengt je langzaam omhoog langs de wolkenkrabbers en torens van de stad.

Dompel je onder in de lokale cultuur en maak een wierookwens in de Man Mo Tempel of het Po Lin klooster. Gelovigen zien het branden van wierook als een offer voor de Goden en vergane zielen. De wierookstokken bestaan in alle maten: kies er een paar uit en maak je eigen wens. Ook de tempel en het klooster zelf zijn, vanwege hun interessante architectuur, zeker een bezoekje waard.

Op zoek naar enkele souvenirtjes? Loop dan eens langs de nachtmarkt op Temple Street. De markt is de drukste en levendigste van heel Hongkong. Je vindt er een heleboel stalletjes vol antiek, horloges, theeserviezen en andere hebbedingen. Bovendien kan je er ook je toekomst laten voorspellen bij een van de waarzegstalletjes of genieten van wat straattheater. Een kleine honger? Geen nood! Bij de vele streetfood-kraampjes vind je zeker een lekkere snack.

Hoewel je het op het eerste gezicht niet zou zeggen, is Hongkong groener dan je denkt

Om even verder te gaan over het heerlijke eten in Hongkong: wist je dat de stad het goedkoopste Michelinsterrestaurant ter wereld heeft? Het kleine Tim Ho Wan serveert dim sum van hoog niveau. Het eten is er heel goedkoop, zeker in vergelijking met de sterrestaurants in België.  Een specialiteit om te proeven zijn de pork buns, gestoomde bolletjes gevuld met zoet gemarineerd varkensvlees.

Ook voor de kunstliefhebbers is Hongkong een interessante bestemming. Het Tae Kwun Centrum voor Erfgoed en Kunst is een gigantisch complex met 16 gebouwen, waarin verschillende kunstgalerijen, restaurants en bars verborgen zitten. Het complex was 150 jaar geleden een politiestation. Enkele originele elementen zijn bewaard gebleven. Zo kan je bijvoorbeeld een gevangeniscel bezoeken. De kunst die er tentoongesteld wordt varieert van klassiek tot modern, van lokaal tot internationaal.

Indien je vakantie in mei of juli valt is het Drakenbootfestival een aanrader! De Chinese feestdag, ook wel Duanwufestival of Tuen-ngfestiva genaamd, bestaat uit meerdere festiviteiten en drakenbootraces. Op het ritme van indrukwekkende trommels strijden verschillende teams voor de eerste plaats. Hun boten zijn felgekleurd, meer dan tien meter lang en hebben de vorm van een draak. Oorspronkelijk werd het festival gehouden als vruchtbaarheidsritueel: de inwoners hoopten zo op meer regen en een betere oogst.

Hoewel je het op het eerste gezicht niet zou zeggen, is Hongkong groener dan je denkt. Wandelliefhebbers kunnen zich uitleven op de Hong Kong Trial, een route van 50 kilometer door de heuvels die vertrekt vanaf The Victoria Peak. De route bestaat uit verschillende onderdelen, je kan er dus ook voor kiezen om je tocht te beperken. De groene heuvels en het mooie uitzicht op de stad zullen je de metropool in een ander licht laten zien.

MACAO

Bij een bezoek aan Macao mag je The House of Dancing Water niet missen. Het is een van de spectaculairste voorstellingen ter wereld. Dansers en acrobaten bewegen er op een podium omringd door water. Fonteinen, zwembaden, bewegende podiumdelen… niest is er te gek. De show vindt plaats in het exclusieve City of Dreams resort. Let wel op, vanwege de coronacrisis zal de show pas hervatten in januari 2021.

Een rustiger buurt om te bezoeken in Macao is Coloane. De kleine straatjes lenen zich perfect voor een stadswandeling. Macao was 450 jaar lang een Portugese kolonie en dat merk je. Bezoek zeker eens Lord Stow’s, een bakkerijtje waar je heerlijke kleine Portugese taartjes kan kopen, en de St.Francis Xavier kapel, met haar unieke barokke stijl.

Onze laatste tip is voor de echte durvers: een bungeejump vanaf de Macau toren. Met zijn 233 meter is het de hoogste bungeejump ter wereld. Beleef de ultieme vrije valervaring! Een herinnering om nooit meer te vergeten. Toch nog even afwachten? Dat begrijpen we volledig. Het bekijken van de bungeejumpers zorgt ook al voor een flinke dosis adrenaline.

Door Justine Demeulenaere.
Foto’s: Toni De Coninck

Cathay Pacific zou op 1 november as. haar rechtstreekse vluchten hernemen van Brussel naar Hongkong. Cathay Pacific is een van de beste maatschappijen ter wereld, met een unieke Premium Economy Class, die de meeste beenruimte in zijn soort biedt.

Ontdek nog meer artikels over ...