“Bloemen vertellen mij veel over hoe jij in het leven staat”, glimlacht Josefien voluit.

“Ik ben altijd oprecht op zoek naar dat stukje authenticiteit, het verhaal en de emotie achter de mens of het dna van een bedrijf en neem daar graag uitgebreid de tijd voor.”

“De vertaling van dat verhaal creëert namelijk een enorme meerwaarde. Het is dan ook die groene draad, waar ik zo graag mee schrijf, die het onuitgesprokene voelbaar maakt. En dat creëert dan weer opnieuw bewondering voor het pure product waar ik mee werk.”

“De mensenkennis die ik door de jaren heen heb opgebouwd als orthopedagoge zijn tijdens de vele verschillende ontmoetingen zeker een grote surplus. Ik ben een gevoelsmatig mens en voel meestal snel aan waar de intentie, de ziel en de boodschap verborgen zit. Maar het komt ook wel eens een uitzonderlijke keer voor dat het compromis groter wordt dan het verhaal en dan durf ik dat ook in alle liefde aan te geven. Ik verwijs dan ook graag door naar collega’s.”

“Hoe ouder ik word, hoe meer ik merk dat alles onderling met mekaar verbonden is en invloed uitoefent op mekaar. Ik hou meer en meer rekening met alle elementen in mijn leven en probeer daar een gezonde balans in te vinden. Zo kom ik steeds vaker op hetzelfde punt uit waar ik voel dat uiteindelijk alles een geheel wordt, en dat neem ik mee in mijn wezen als a-typische zaakvoerder en in mijn persoonlijke stijl van ondernemen. Ik hou wel van die holistische aanpak. Het leven is dan ook één groot leertraject. Vandaar dat ik me soms ook durf afvragen hoe ik vandaag in de zaak had gestaan, had ik een cursus marketing gevolgd, bijvoorbeeld. Maar misschien stel ik mezelf die vraag vanuit een perfectionistisch trekje.”

“De meerwaarde van een vleugje natuur in huis, op een evenement, een mijlpaal in je leven, op kantoor of in een openbare ruimte  kun je niet uitleggen. Die moet je gewoon ervaren, voelen.”

“Steun je plaatselijke bloemist. Vraag naar de seizoensgebonden bloemen of duurzaam gekweekte planten. Laat je adviseren door ons als experten. Als je er geen geld aan kunt spenderen (of aan wilt spenderen), ga dan de natuur in en pluk die bloemen – of dat groen – die je mag plukken en zet ze thuis of op het werk in een vaas. Observeer dan een paar weken wat het met de ruimte en daardoor onbewust ook met jezelf en anderen doet. Ervaar het verschil.

“Eigenlijk ben ik een rasechte verhalenverteller”

“Ondertussen bouwen we hier verder aan ons klein paradijsje. Ik heb geen fysieke winkel en dat heeft zo zijn eigen voordelen, maar ik merk toch dat ik op mijn best ben in nauw contact met mensen.”

“Mijn grote droom is dan ook om hier een veilige bakermat en een zijnsplek uit te bouwen waar we in de toekomst mensen kunnen uitnodigen en verwelkomen en waar de natuur een zeer grote rol mag spelen. Een levendige plek. Bio-divers. Waar mensen welkom zijn met hun verhaal. Een unieke plaats, zeg maar, waar zowel ik als anderen kunnen werken als leven. Waar mensen stukken kunnen bestellen en afhalen en waar ik verhalen van andere creatieve mensen in mee mag betrekken. Creatievelingen die ambachtelijke producten maken, zeg maar, of interessante workshops geven. Maar vooral die mensen/brands een platform geven die het belang van een eigen verhaal uit te schrijven door willen geven als inspiratiebron voor anderen.”

“Eigenlijk ben ik een rasechte verhalenverteller. De combi van enerzijds de genen van mijn creatieve moeder en grootmoeder en de samenwerking met de florist op ons huwelijk in de Drôme waren de vonk die dat vuur aanwakkerden. Maar ik ben er ook van overtuigd dat als het geen bloemen waren geweest, ik sowieso een ander medium had gekozen om te vertalen hoe ik of een ander in het leven staat. Prachtig, toch?”

Door Coby Avgoustakis.
Foto’s: Fotografie Bienne.

Ontdek nog meer artikels over ...