Met zo’n 2.000 mm neerslag per jaar – op grotere hoogten zelfs tot 3.000 – is het Bregenzerwald een van de meest sneeuwzekere regio’s van Oostenrijk. Het dorpje Damüls draagt zelfs de titel van meest sneeuwrijke dorp ter wereld. De gunstige sneeuwcondities maken dat het Bregenzerwald de ideale plek is voor beginnende skiërs en voor families met kinderen die hun eerste skilessen moeten volgen. Op bepaalde data is een skivakantie met het gezin in de regio extra de moeite waard dankzij enkele interessante pakketten: van 15 tot 22 januari 2022, van 12 tot 19 maart 2022 en van 19 tot 26 maart 2022 zijn een vierdaagse skiles en liftpassen voor zes dagen inbegrepen in de accomodatieprijs voor kinderen tussen drie en zes jaar oud. De enige vereiste is dat ze onder begeleiding van ten minste één volwassene zeven overnachtingen boeken in het gebied. De toeristische diensten van de deelnemende dorpen organiseren bovendien steeds talrijke evenementen voor kinderen en gezinnen.

NIEUW: De Seven Summits Freetour Mellau

Ervaren skiers en waaghalzen kunnen zich deze winter voor de eerste keer uitleven tijden de Seven Summits Freetour Mellau, die een combinatie van freeriden en skitouren inhoudt. Deelnemers beklimmen onder begeleiding van een gids zeven toppen in drie dagen en genieten onderweg van prachtige diepsneeuwafdalingen. De tour vindt plaats van 27 tot 29 januari 2022 en van 21 tot 23 maart 2022, telkens met een groep van vier tot zes personen per gids. Je kan deze bijzondere ervaring natuurlijk ook zelf boeken op een datum naar keuze en je gedurende het hele traject laten begeleiden door een privégids.

© Benjamin Schlachter – Bregenzerwald Tourismus
© Adolf Bereuter – Bregenzerwald Tourismus
© Lukas Holland – Damüls Faschina Tourismus
© Helmut Düringer – Bregenzerwald Tourismus
Smakelijk off-pisteplezier: KäseStrasse Bregenzerwald

Naast de piste verwent het Bregenzerwald fijnproevers met een uitstekende keuken in zijn vele herbergen en restaurants én met zijn traditionele kaasspecialiteiten. De typische alpen- en bergenkazen worden bovendien gemaakt met en voor de natuur. De landbouw in het Bregenzerwald is de ruggengraat voor het behoud en de zorg voor het cultuurlandschap. De regio werkt dan ook met een uniek drietrapsbeheer dat een optimaal gebruik van de weilanden garandeert. In 2011 werd dit systeem van drietrapslandbouw door UNESCO zelfs opgenomen in de Oostenrijkse lijst van immaterieel erfgoed.

Deze alpenweiden bezorgen dankzij hun vele kruiden de gezondste voeding aan de melkkoeien en zorgen zo voor een bijzonder smakelijke en aromatische hooimelk, dé basis van een geslaagde Bregenzerwald-bergkaas. Dit culinaire paradepaardje is een smakelijke harde kaas die pittiger wordt naarmate hij langer rijpt. Andere lokale specialiteiten zijn Emmentaler met rauwe melk, Camemberts, koeien-, schapen- en geitenkazen en Bachensteiner, een zachte, rode smeerkaas. De ‘alpengeit’, gemaakt van wei en met een typische groene kleur dankzij de meer dan 40 verschillende kruiden, blijft vandaag zelfs vrijwel onbekend buiten Vorarlberg.

© Emanuel Sutterlüty – Au-Schoppernau Tourismus

Zin om de bijzondere kaasspecialiteiten van het Bregenzerwald zelf te ontdekken en te proeven? Voeg dan de KäseStrasse eens toe aan je lijstje met (wintersport)activiteiten. Deze route leid je langs onder meer alpiene zuivelfabrieken, kaasboeren en boerderijwinkels die je maar al te graag uitnodigen voor een proeverij en onderdompelen in de wondere wereld van de kaasproductie. Andere smakelijke haltes langs de KäseStrasse zijn: de moderne kaaskelder in Lingenau, waar ongeveer 33.000 kaaswielen rijpen, het kaashuis in Andelsbuch, dat zeven dagen per week geopend is en het hele assortiment Bregenzerwaldkazen en delicatessen te koop aanbiedt, en de Sennschule in Egg, waar je na een korte cursus je eigen, verse kaas kan maken.

Een extra bijzondere stop langs de KäseStrasse is het landgoed van de familie Metzler, eveneens in Egg. Hier vind je niet alleen een echte zuivelschool, maar sinds enkele jaren ook de eerste showstal van Vorarlberg, waar koeien en geiten worden ondergebracht. Sinds 2017 kunnen bezoekers er ook met al hun zintuigen ervaren hoe wei en kruiden omgetoverd worden tot natuurlijke cosmetica. Een rondleiding met een gids, of een cursus melken volgen, het kan hier allemaal. Nadien kan je er zelfs voor kiezen om te overnachten in een van de vele herbergen en hotels die lid zijn van de KäseStrasse. De meeste van deze kaasgastheren bieden hun lekkernijen aan in typische Bregenzerwald huizen.

Meer inspiratie opdoen voor een wintervakantie in het Bregenzerwald? Check de up-to-date info via deze link. Meer lezen over winters Vorarlberg? Dat kun je hier. Algemene tips over #winterlove in Oostenrijk? Check austria.info.

Foto bovenaan © Lukas-Holland – Damüls Faschina Tourismus

 

© Johannes Fink – Bregenzerwald Tourismus
© Benjamin Schlachter – Bregenzerwald Tourismus

Ontdek nog meer artikels over ...