Al meer dan een millennium wordt ten zuiden van het Spaanse Valladolid witte wijn gemaakt op basis van de Verdejo-druif. In die tijd kenden we de frisse en fruitige stijl van vandaag nog niet, het waren zware en sherry-achtige wijnen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er nieuw leven in deze wijn geblazen, en met succes! Dat proef je vandaag in het glas, en dat mag gevierd worden.
Verdejo uit de Rueda heeft een krachtige geur, met een vleugje groene peper, en een intense en droge smaak. Maar er is ook frisheid en een verrassend stevige bite. De Verdejo staat bekend als een overheerlijke zomerwijn, maar je kan hem het hele jaar door drinken.

Verdejo
© Alvaro O’Donnell
© Lonneke Noordeloos

Wist je dat Verdejo niet alleen in het glas fruitig en fris smaakt, maar dat de wijn ook een verrassende twist geeft aan typisch Spaanse tapas en andere gerechten? Chorizo in witte wijn is een geslaagde combinatie tussen de frisse en levendige smaak van de druif en de rijke en kruidige smaak van de bekende authentieke Spaanse worst. De citrus en tropische fruittonen van Rueda Verdejo versterken de smaken van chorizo en bovendien neutraliseert de verfrissende afdronk van Verdejo het vettige mondgevoel van chorizo, waardoor elke hap verrassend fris aanvoelt.

Wat heb je nodig?
– 300 gram halfgedroogde chorizo, in plakjes gesneden
– 1 el olijfolie
– 4 tenen knoflook, fijngesnipperd
– 1 rode peper, in plakjes gesneden
– 1 laurierblad
– 200 ml Rueda Verdejo-wijn
– Platte peterselie

Hoe maak je het?
1. Snijd de chorizo in plakjes. Verhit de olie in een pan en bak de chorizo 3-5 minuten.
2. Voeg de knoflook en peper toe en bak nog 2 minuten.
3. Blus de pan af met de Rueda Verdejo-wijn, voeg het laurierblad toe en laat het geheel 20 minuten sudderen.
4. Garneer met peterselie en serveer met knapperig, vers brood.

Alle info over de World Verdejo Day vind je via deze link.

Verdejo

Ontdek nog meer artikels over ...