We ontmoeten Helena in de hippe kruidenierszaak VERS in Gent. Bij VERS kiest men heel bewust voor lokale producten. Uitbater Stef Seynaeve haalt elke ochtend vanaf 4u zijn producten op bij enkele plaatselijke boeren. Tegen 8u staat hij paraat in de Kortrijksesteenweg. In zijn gezonde aanbod bevinden zich onder andere ook de Wonky dips van Helena Gheeraert.

Voedselverspilling

Van alle groenten en fruit wereldwijd wordt er zo’n 45% weggegooid. Dit gebeurt op alle mogelijke niveaus van de voedselketen: van bij de boer tot vanop ons bord. In België vindt het grootste deel van de verspilling echter plaats bij de mensen thuis. Het is een van de moeilijkste schakels om aan te pakken. De tweede plaats gaat naar het productieniveau. En daar wil Wonky Food iets aan veranderen. Oprichtster Helena is zich heel erg bewust van dit probleem. Door verscheidene reportages te bekijken en artikels te lezen over deze problematiek, werd ze geprikkeld. “Ik stelde mij plots de vraag: ‘Het kan toch niet dat alle voeding die wordt weggegooid, rot is?!’ Toen bleek van niet, zocht ik naar mogelijke oplossingen.”

Ze werkt samen met voedselverwerkende bedrijven die overschotten hebben die nog zeer vers en kwalitatief zijn. “Deze overschotten zijn het gevolg van de strenge esthetische normen of van een efficiëntieprobleem. Zo werk ik bijvoorbeeld voor mijn worteldip met stukjes wortel die iets kleiner zijn dan andere blokjes en daardoor niet mogen verkocht worden in eenzelfde diepvrieszak. Ze zijn niet uniform genoeg. Of voor mijn paprikadip gebruik ik vooral gele paprika omdat die minder goed verkoopt dan de rode of groene variant. Daardoor is er vaak een overstock.”

Bewustzijnsverhoging

Sinds december verkoopt ze haar groentedips, paprika- en wortelsmaak, aan catering-, horeca- en delicatessenzaken. De zaken lopen goed en er is steeds meer interesse. “Ik ben nu zelfs aan het onderhandelen met enkele grote festivals om er deze zomer mijn dips aan te bieden. Heel spannend!”

Maar heeft deze vlotte verkoop nu ook invloed op de problematiek? Verandert er effectief iets in de mindset van de kopers? “Ik merk wel dat de mensen die mijn dips kopen er echt bewuster mee bezig zijn. Buiten het opeten van de Wonky dips, houden ze hun koelkast wat meer in de gaten en gaan met de restjes aan de slag.” Zelfs de ingesteldheid van haar ouders heeft ze kunnen veranderen. “Bij mij thuis wordt er echt enorm veel verspild. Er wordt nogal vaak bezoek uitgenodigd en dan schiet er bijna altijd iets over en bijgevolg zit de koelkast vol kleine overschotjes. Ik ben altijd degene geweest die mijn ouders daar moest op wijzen. Gelukkig begint dat nu toch al wat te verbeteren.”

Dagen zonder vlees

Voor de mensen die deelnemen aan de actie Dagen zonder vlees lijken de dips wel het perfecte alternatief als aperitiefje. Helena doet zelf niet mee aan de actie maar heeft haar eigen manier gevonden. “Ik eet zelf echt heel veel groenten. Want ik koop nooit zelf vlees. Als het er al is, dan zal ik er wel van eten, maar ik wil de vraag naar vlees zeker niet zelf aanwakkeren.” Om de deelnemers aan deze actie nog meer te motiveren, plaatst ze wekelijks een gezond groentereceptje online, met of zonder haar dips. Alle recepten en informatie over de verkooppunten van Wonky Food vind je hier.

Wonky Food in vers

Wonky Food van Helena Gheeraert

in VERS Gent:

Kortrijksesteenweg 31
9000 Gent

Ontdek nog meer artikels over ...